Dodaj do ulubionych

Droga człowieka bezmyślnego

11.11.09, 15:30
Nie żal mi, bo to w sumie wróg publiczny nr 1 (pił, rozjechał dzieciaki), ale
śledząc jego koleje losu przykre, że w tak newralgicznych momentach umysł
podpowiadał mu wypić, uciec, powiesić się, kompletnie go pogrążajac aż do
całkowietego skasowania tinyurl.com/yj8z5cl
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 15:44
      W sumie dokonał rozsądnego wyboru.
    • tomek854 Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 16:00
      No bo wy kurde nie możecie dawać konkretnych jakichś tytułów tylko takie
      poetyckie i przez was założyłem osobny wątek...

Ale mam trochę inne ujęcie sprawy, zajrzyjcie!
      • sven_b Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 16:28
        Staram sie dżwignąć człowieka od strony psychologicznej. Sam się zagonił pod
        ścianę i tam anihilował, a wystarczyło odsunąć butelkę, albo udać chorego jak
        trafił na raut w którym nie wypadało.
        • tomek854 Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 16:31
          no, a ja z kolei chciałem abstrahując już od jego pijaństwa za kółkiem przyjrzeć
          się bliżej dziennikarzom i zapytać nieśmiało - czy oni byli w porzadku?
          • sven_b Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 16:48
            No pewnie nie, ale oni ogólnie reagują jak stado piranii. Zwróć uwagę, że w
            mediach w takich przypadkach mówi się o kimś jako już w sumie wyeliminowanym. Z
            drugiej strony chyba nie ma odważnego, który w swojej relacji zaryzykowałby i
            wspomniał o jakichśtam okolicznościach łagodzących.
            • tomek854 Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 16:52
              Tu nawet nie chodzi o bycie piranią - tu chodzi o bycie kretynem. Jak oni się go
              pytają jak się czuje i żałuje, to czego się spodziewają od załamanego kolesia?

Tak samo było z tym kierowcą piętrusa co przywalił w wiadukt w świdnicy. Nawet w
              szpitalu nie dali mu spokoju, zeby zadawać swoje kretyńskie pytania.
              • sven_b Re: Droga człowieka bezmyślnego 11.11.09, 17:14
                Etyka, której szukasz odeszła z kilku powodów. M.in. z nadejściem uwolnienia pod
                hasłem TVNu 'Koniec grzecznej telewizji, które także przez konkurencję
                zinterpretowano na wiele sposobów.
    • franek-b życie 11.11.09, 20:02
      A mi żal. Szkoda mi każdego życia, bo ludzie nie są z natury źli, raczej czasem głupi lub zagubieni. Osądzamy ludzi na podstawie doniesień hien medialnych, i nie zdajemy sobie sprawy jak sprawca może przeżywać sprawę. I nie chodzi mi o usprawiedliwianie i litowanie się nad sprawcą bo to nie umniejsza zła jakie uczynił. Ale chodzi o to, że kara ma wychowywać a nie być zemstą na człowieku. I to nie jest tak, że rok czy 2 więzienia to nie jest kara, dla normalnego człowieka to jest niewyobrażalna kara.

Dlatego uważam za najwieksze barbarzyństwo karę śmierci. Dzisiaj były doniesienia o zabiciu 'snajpera z waszyngtonu', dla mnie te osoby co wykonywały karę śmierci nie różnią się w niczym od tego co zabijali. Jeszcze komentarz jakiegoś przedstawiciela władz, który mówił, że ta śmierć może w części zadowoli rodzinę. Czyli zwykłe barbarzyństwo, które ma zaspokajać pierwotnej żądzy zabijania w imię zemsty.
      • tomek854 Re: życie 12.11.09, 00:19
        To prawda.

Z drugiej strony powstaje problem zwyrodnialców, których utrzymanie w
        więzieniach kosztuje społeczeństwo krocie.

Dlatego ja uważam, że powinno być to jasno ustalone: minimum socjalne w
        więzieniu to loch, chleb i woda. Chcesz więcej - pracuj w przywięziennej fabryce
        albo kładź tory kolejowe z kulą u nogi.

Więzienia powinne być samowystarczalne!
        • sven_b Re: życie 12.11.09, 00:57
          Obawiam się że na przeszkodzie stoją pewne konwencje, które podpisaliśmy jako
          ludzie cywilizowani, a gwarantujące owym pakiet tv, wyżywienie lepsze od
          szpitalnego i dostęp do prasy codziennej. Teraz jeszcze po incydencie z Pomanem
          P. okazało się, że i tak realizujemy minimum socjalne.
          • tomek854 Re: życie 12.11.09, 01:04
            Ja wiem, wiem...

Ale co złego jest w tym, że jak ktoś chce jeść, to musi na to pracować? Skoro
            nikt nie karmi darmozjadów przebywających na wolności i nie narusza to w żaden
            sposób ich praw dlaczego darmozjady które odbywają karę mają być traktowane
            inaczej?

Poza tym marzy mi się, żeby tak jak można kogoś było pozbawić praw
            obywatelskich, tak można by było pozbawić go praw człowieka ;-) Bo jak ktoś jest
            takim zwierzęciem jak Fritzl na przykład, to nie powinno mu się należeć ileś
            metrów kwadratowych, kalorii, spacerów i programów TV.
            • strongwaz Re: życie 12.11.09, 10:32

Zawsze trzeba myśleć. Nawet jak się pije to trzeba myśleć.
              Zwłaszcza w obecności kobiet - "trzeba trzymać ciśnienie" - bo potem
              samobój albo alimenty...
            • franek-b Re: życie 13.11.09, 13:17
              > Ale co złego jest w tym, że jak ktoś chce jeść, to musi na to pracować? Skoro
              > nikt nie karmi darmozjadów przebywających na wolności i nie narusza to w żaden
              > sposób ich praw dlaczego darmozjady które odbywają karę mają być traktowane
              > inaczej?

Ponieważ obowiązki związane z odpowiedzialnością za daną jednostkę wędrują 'za' tym kto jest odpowiedzialny. Jesteś wolnym człowiekiem i za rzeczy bytowe odpowiadasz sam, masz dziecko, za które odpowiadasz i jednocześnie za nie odpowiadasz. Podobnie z więźniem, pozbawia go państwo części praw, w zamian musi się nim zajmować, między innymi dostarczyć mu jedzenie, dach nad głową itd.

> Poza tym marzy mi się, żeby tak jak można kogoś było pozbawić praw
              > obywatelskich, tak można by było pozbawić go praw człowieka ;-) Bo jak ktoś jes
              > t
              > takim zwierzęciem jak Fritzl na przykład, to nie powinno mu się należeć ileś
              > metrów kwadratowych, kalorii, spacerów i programów TV.

Teraz to przesadziłeś. Człowiek niezależnie co zrobi wciąż jest człowiekiem. Jeśli inni ludzie postępują tak samo jak Fritzl (czyli pozbawiają go praw człowieka) tym samym stają się takimi samymi 'zwierzęciami' jak Fritzl - niezależnie czy działają w imieniu prawa czy też społeczeństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka