Dodaj do ulubionych

Sat Nav na szybko

02.07.10, 01:16
Szybkie pytanie dla tych-co-się-znają - potrzebuję od wtorku jakiejś nawigacji
(albo wkrótce, jak mi się uda pożyczyć) bo złapałem prackę na Europę na jakiś
czas...

Musi być mapa na Europę wliczając wschodnią i tu parę pytań:
- Tom tom - korzystałem, jest super, ale drogi, warto?
- Garmin - też podobno dobra marka
- Binatone - korzystałem, straszne gówno to było, beznadziejne oprogramowanie
i ciągle się gubił - czy to wszystkie modele tak mają?
- Mio? Rozsądnie cenowo, warto?

Drugie pytanie:
- Czy jak sobie kupię takiego na ROI i UK tylko to będę mógł sobie wgrać
jakieś mapy do tego na całą Europę? Bo tu i tak wiekszosc jest do kupienia
tylko na Europę Zachodnią...

Trzecie pytanie: skoro bym sobie chciał wgrać mapy, to jakiego kupić, żeby
dobre mapy na niego były?

Poratujcie lamerskiego orysia...
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 01:18
      www.currys.co.uk/gbuk/garmin-nuvi-255-black-limited-edition-gps-sat-nav-system-europe-02126817-pdt.html
      Co sądzicie o takim?
      • tomek854 Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 01:32
        Właśnie przeczytałem w opiniach co sądzi o nim jeden kretyn. Musiał obniżyć
        swoją ocenę ponieważ...

"przyczepiony na szybie zasłania widocznosć, do tego kabel plącze się po lewarku
        skrzyni biegów"

Aaaaa...
    • tomek854 Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 01:50
      A, no i jeszcze, one są jakoś między sobą kompatybilne jeżeli chodzi o mapy?
    • starypryka Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 08:42
      Krótko:
      Nawigacje takie jak TomTom, Garmin są systemami zamkniętymi i da sie tylko
      zainstalować na nich oprogramowanie producenta.

Nawigacje typu Lark, Navia itp. pracują na Windows Mobile czy jak się to zwie.
      Tam można zainstalować dowolne programy nawigacyjne pracujące na tym systemie.

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest najtańsza nawigacja na WM i do tego zakup
      interesującej Cię części Europy.
      Tylko uwaga bo np. AutoMapa ze względu na piractwo przestała wspierać Larka ;)
      Nie dają gwarancji że będzie dobrze na nim chodziła.
    • sven_b Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 09:11
      Mam Garmin Nuvi z mapą EU i PL. Zarówno po Europie jak i Twojej okolicy wodzi
      jak za rękę. Jest duży wybór modeli więc da się dobrać pod kieszeń.
    • mapmuh Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 10:53
      Na mapach IGo (=mio=TeleAtlas) jeździłem trochę po Niemczech, Austrii, Czechach, Słowacji i krajach bałtyckich. Niewiele, bo w sumie pewnie około 5-8 tys. km. Bardzo lubię tę nawigację, ma dużo aktualnych POI, a drogi, którymi się poruszałem były właściwie narysowane i skategoryzowane (poza jednokierunkowyi w Rydze, ale jeśli poza nawigacją obserwuje się znaki, to da się jechać).
      Przychylam się do sugestii powyżej: świadomy użytkownik kupuje PDA z Windows Mobile i testuje kilka programów. To lepsze, niż skazywanie się na niewiadomą i zakup PNA, tj. nawigacji z programem dedykowanym.
      Systemów nawigacyjnych jest bardzo wiele i każdy ma zwolenników i wrogów, zamist im ufać, warto przekonać się, co Tobie się spodoba.
      Inną kwestią jest ograniczna funkcjonalność wersji demo, które tworzone są czasem tylko po to, by sprawdzić, czy dany program "pójdzie", a nie "jak działa".
    • wo_bi Garmin albo TomTom 02.07.10, 16:32
      Bierz Garmina albo TomTom, jeżeli chcesz jeździć po Europie.
      Dowiedz się, czy nawigacja ma obsługę wyznaczania tras dla samochodów
      ciężarowych (bo zapewne takimi będziesz się, po Europie szlajał ;). Zawsze to
      udogodnienie, i wyznacznik, którą wybrać.

Garmin, to europejska (niemiecka - chyba, że coś mi się pomerdało) firma, więc
      teoretycznie (ale to może być tylko teoria), mogą mieć bardziej aktualne mapy,
      niż TomTom. Z drugiej strony, tak na prawdę bo jakiś zadupiach w Europie pewnie
      nie będziesz jeździć.

Idź do jakiegoś hiper - super sklepu, i pobaw się nawigacjami. Zobacz, który
      interface bardziej Ci pasuje. Poza tym, jeżeli kupujesz, z przeznaczeniem do
      ciężarówki, kupiłbym coś większego niż 3,5 cala.

Aktualizację map, robisz przez Internet, jak i dokupienie, na konkretne kraje
      lub regiony Europy (i Świata) map.

Podsumowując:
      1. Garmin albo TomTom
      2. Wyznaczanie tras dla ciężarówki
      3. Interface nawigacji - którą Ci się lepiej obsługuje
      4. Koszt samej nawigacji + dokupienie potrzebnych map (ja bym to sobie podliczył
      całościowo)
      5. No i ewentualnie coś większego niż 3,5 cala
    • qqbek Re: Sat Nav na szybko 02.07.10, 17:39
      Dobre mapy ma TomTom XL (i Polska też jest)
      Zastanowiłbym się też nad tanią marką pt. Navman... sam mam takowy
      wynalazek od ponad dwóch lat (N60) i choć trochę irytujący, to mapy
      Anglii miał b.dobre. Do tego podjął współpracę z Automapą
      bezproblemowo, po powrocie do kraju.
      • zenon77 Re: Sat Nav na szybko 03.07.10, 19:56
        Weź tańszy model, jak Ci szkoda kasy, ale polecam tylko Tomtom lub Garmin. To
        najwięksi gracze, zawsze możliwa aktualizacja map i wsparcie techniczne. Do tego
        to najpopularniejsze firmy, bez problemu znajdziesz pomoc na licznych forach
        maniaków nawigacyjnych.
        A Tomtom ma bardzo dobre mapy. To fakt. Wiem, bo sam je tworzę;-) No oczywiście
        nie całkiem sam, tylko z kolegami...
        I na koniec to o czym już było mówione. Nawigacja nie zastępuje rozumu, nawet ta
        najlepsza...
    • frax1 Re: Sat Nav na szybko 03.07.10, 20:01
      Poszukaj takiej która oferuje nawigację dla ciężarówek - tzn.
      uwzględnia wysokość przejazdów itd. Może Ci się przydać - z tego co
      pamiętam Becker ma takie coś.
      Pozdrawiam
      • tomek854 Re: Sat Nav na szybko 03.07.10, 23:16
        Z tym to sobie dam spokój. Po pierwsze: kosztuje to fortunę. Po drugie, z tego
        co wyczytałem na forum truckerskim jednym, bardzo kiepska jest baza danych do
        tego. W UK jest jeszcze dosyć dobra, ale w Europie z tym kiepsko. Z tego co tam
        piszą to takie na przykład Niemcy się w to nie bawią, bo one uważają, że TIR to
        ma po autostradzie jechać a tam wszystko przecież w normie jest. Po trzecie, ja
        na razie po Europie się busem będę bujał. A po czwarte, ja nie zamierzam
        rezygnować z użytkowania mózgu, więc jeżeli zobaczę gdzieś że się nie zmieszczę,
        to po prostu pojadę inną drogą a nawigacja niech rekalkuluje trasę.

Jeździłm bardzo dużo po Londynie bez nawigacji i bez znajomości wysokości
        wiaduktów (tylko z normalnym planem miasta) i jest to wszystko do zrobienia.
        Natomiast jeżeli mam wydać fortunę na nawigację do TIRa żeby potem się nadziać
        na coś co nie było w bazie danych, to chyba sobie dam spokój.

Poza tym, taka nawigacja nie będzie mnie kierowała drogami "unsuitable for
        HGV's" a ja się po Szkocji często takimi poruszam, bo są krótsze, bez ruchu i
        fotoradarów, ciekawsze i ładniejsze i całkowicie suitable, czasem tylko na trawę
        trzeba zjechać żeby się z kimś minąć ale to i w samochodzie osobowym norma :-)

A last but not least: ogólne planowanie trasy i tak się u mnie zawsze odbywa z
        mapą, nawigacja mi raczej będzie potrzebna do znajdowania miejsc lokalnie.
        • frax1 Re: Sat Nav na szybko 04.07.10, 12:03
          Co do mapy i navi to prawda, ja też dalszych tras nie planuje przy pomocy navi.
          Zawsze patrzę na znaki, dopiero potem na navi, z tego co zauważyłem po sobie - z
          reguły korzystam przy miejscu docelowym by znaleźć konkretny adres.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka