27.11.10, 23:30
Zabrała mojej mamie internet. I telefon też.
Było tak:
Internet i telefon był z Netii
Stało się tak:
Mama postanowiła miec neostradę z telewizją. Zamówiła usługę i wypowiedziała umowę z Netią, bo tak jej kazali.
Przyjechał pan montować Liveboxa. Ale zamiast montować zaczął marudzic (był piątek popołudniu), że livebox to anachronizm, znacznie lepszy bedzie router bezprzewodowy (mama biegle operuje teraz takimi zwrotami). I poradził jej, żeby zmieniła zamówienie z livebox na router. Co też telefonicznie chciała uczynić. jednak nie ma tak łatwo, trzeba anulować jedno żeby zamówic drugie.
Jest tak:
Nie można zrealizować nowego zamówienia, ponieważ "skrzynka" obsługująca rejon jest pełna. Ktoś wskoczył w zajmowane przez nią w tej skrzynce miejsce.
Może kiedyś skrzynke powiększą i znów ją podłączą do sieci. Do tego czasu nie ma technicznej możliwości, żeby mama miała telefon stacjonarny czy internet.
Nie będzie już nigdy miała swojego dawnego numeru.
Pytanie:
Co im zrobić?
Mozliwości:
radiówki tam raczej nie ma.
Jutro jadę tam sprawdzic czy "antenkowy" internet z Orange tam działa. Z Ery nie, to już wiedziałem wcześniej. Usługa ERA stacjonarny, jak każda inna Netia też wymaga infrastruktury, która na tym terenie (nie)zapewnia tepsa.
Morał:
Ślicznie, co nie?
Obserwuj wątek
    • kaqkaba Re: TP S.A. 27.11.10, 23:43
      Hmmm...
      A Era domowa to nie działa na karcie SIM? Moja teściowa ma i kabelków z TP nie potrzebuje.
      • wujaszek_joe Re: TP S.A. 28.11.10, 21:55
        i taki telefon mama będzie jutro miała.
        coś mi sie kojarzyło, ale coś innego w Erze znalazłem ( z kablem) i temat odpuściłem.
        Także dzięki.
        A internet antenkowy powinien tam z Plusa zadziałać
    • mrzagi01 Re: TP S.A. 28.11.10, 09:19
      Jeżeli nie ma technicznych możliwości mania (mienia? ;) telefonu, to mama może dochodzić od tepsy regularnego odszkodowania. Nie znam szczegółów, ale było kiedyś w telewizorze o facaecie z okolic świnoujścia (zdaje się) który z braku technicznych możliwości nie mógł liczyć na telefon (bo sie im nie opłacało ciągnąć infrastruktury) i któremu tepsa regularnie co miesiąc płaciła określona kwotę (stówę z kawałkiem?). Podobno tepsa jest ustawowo zobowiązana do zapewnienia telefonu każdemu gospodarstwu. Jakoś tak to było.

Co zaś się tyczy internetu radiowego, to zalecam ostrożność. Mimo różnicy ceny lepiej na początku zawrzeć umowę bez minimalnych zobowiązań czasowych, sprawdzić dostawcę, awaryjność, obslugę itp. Internetem radiowym zajmują się różne firmy-kogucik o różnym poziomie profesjonalizmu. Można się naciać na straszne gówno. (jeżeli okaże się że dostawcą jest jedna taka firma z Opola, to należy ominąć ją szerokim łukiem)
    • tomek854 Re: TP S.A. 28.11.10, 11:00
      www.youtube.com/watch?v=fsoA30_gp6E
      • strongwaz Re: TP S.A. 28.11.10, 22:55
        sprawdź play: 18miechów, pendrak HUAWEI E156G i do tego antena zewnętrzna na 4 metrowym przewodzie ( tylko przeciwwagę zrób z blachy ja mam 700x700) i sprawdza się idealnie na zadupiu jeszcze większym ( na pewno ) niż twoje. limit 5gb pierwsze trzy miechy 1zł pendrak 1zł (jednorazowo) ( antena 49zł) a potem przez 15 miechów chyba 49zł brutto
        kurde dziś napisałem tu więcej postó niż przez ostatnie pół roku
        POzdro
        • wujaszek_joe Re: TP S.A. 29.11.10, 00:11
          Sprawdzam. Nic mnie tak nie wkurwia jak dzwonienie do infolinii komórkowych. Co za robota wogóle!
          Na stronach www dotarcie do cenników to jakiś labirynt usłany niby darmowymi ofertami.
          Mama ma rację, śmiejemy się z filmów Barei, a dzisiaj zderzenie z korporacją jest jeszcze głupsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka