Dodaj do ulubionych

Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi!

17.04.04, 22:43
Mowa o lewarku w mojej foce.Mam założoną gałkę od Skody Octavi L@K,ale i tak
jest długi.To mankament większości Fordów.Operowanie długim drążkiem jest
uciążliwe.Mam plana, by go skrócić o połowę.Miałem to zrobić dzisiaj,ale
deszcz padał i ochota mi przeszła.
Czy ktoś wykonał w swoim Fordzie taką operację?

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12223

Odi et amo.
Obserwuj wątek
    • krakus.mp Oczywiście L& K !!!! 17.04.04, 22:44
      krakus.mp napisał:

> Mowa o lewarku w mojej foce.Mam założoną gałkę od Skody Octavi L@K,ale i tak
      > jest długi.To mankament większości Fordów.Operowanie długim drążkiem jest
      > uciążliwe.Mam plana, by go skrócić o połowę.Miałem to zrobić dzisiaj,ale
      > deszcz padał i ochota mi przeszła.
      > Czy ktoś wykonał w swoim Fordzie taką operację?
      >
      >
      > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12223
      >
      > Odi et amo.
    • bisnesmen Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 18.04.04, 10:14
      Nie w Fordzie, ale w Toyocie. Dawno temu z kolegą po prostu ucięliśmy wajchę,
      a ponieważ nowa gałka była nasadzana i dokręcana małymi śrubkami, nie trzeba
      było niczego gwintować.
      Operacja banalna, przyjemna i bezpieczna. Nowy drążek był wygodniejszy i dodawał
      minimum 40kM ;)
    • sherlock_holmes Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 18.04.04, 12:49
      Ja rowniez - nie w Fordzie, ale w mojej Skodzie.
      Podstawowa wada jest wieksza sila, jaka trzeba wlozyc w zmiane biegow - tobie to pewnie nie przeszkodzi, ale kobiecie, ktora dopiero uczy sie jezdzic, moze to sprawic powazny problem (sprawdzone empirycznie :) ). Sprawdz tez jak zmieni sie odleglosc czubka lewarka od fotela - tzn. zebys nie musial odrywac plecow od oparcia przy wrzucaniu biegow.
      Sama galke mam taka jak Biznesmen opisuje - przykrecana (a wlasciwie sciskana) trzema wkretami.
      PS. Mozesz sprobowac wygiac nieco drazek lewarka do tylu - bedzie bardziej "rasowo" :) a przy tym latwiej Ci sie bedzie zmienialo biegi.
      • krakus.mp Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 18.04.04, 23:08
        sherlock_holmes napisał:

> Ja rowniez - nie w Fordzie, ale w mojej Skodzie.
        > Podstawowa wada jest wieksza sila, jaka trzeba wlozyc w zmiane biegow - tobie
        t
        > o pewnie nie przeszkodzi, ale kobiecie, ktora dopiero uczy sie jezdzic, moze
        to
        > sprawic powazny problem (sprawdzone empirycznie :) ). Sprawdz tez jak zmieni
        s
        > ie odleglosc czubka lewarka od fotela - tzn. zebys nie musial odrywac plecow
        od
        > oparcia przy wrzucaniu biegow.
        > Sama galke mam taka jak Biznesmen opisuje - przykrecana (a wlasciwie
        sciskana)
        > trzema wkretami.
        > PS. Mozesz sprobowac wygiac nieco drazek lewarka do tylu - bedzie
        bardziej "ras
        > owo" :) a przy tym latwiej Ci sie bedzie zmienialo biegi.
        >
        Lewarek skracałem już w dwóch Seicento, które miała moja kochana żoneczka.
        I wyszło to sejom na dobre,bo biegi wchodziły zdecydowanie wyraźniej, podczas
        obsługi radia nie zahaczało się dłonią o lewarek, poprawił się wygląd dźwigni
        (bardziej sportowy).
        To samo zrobię w Focusie.Będziesz miał okazję niebawem ocenić,gdy dam Ci
        poprowadzić swoje auto.Zamontuję również aluminiowe nakładki na pedały.
        • wiktor_l Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 00:23
          A widzisz, w mojej foczce lewar jest ok. Ale to 2.0 - one mają takie insze niż
          1.6.

Wiktor
          • krakus.mp Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 00:46
            wiktor_l napisał:

> A widzisz, w mojej foczce lewar jest ok. Ale to 2.0 - one mają takie insze
            niż
            > 1.6.
            >
            > Wiktor

Insz dlatego,że skrzynia jest inna (MTX 75)!
            Ale długość jest chyba porównywalna.Dla mnie jest za długi.Mieszam nim jak
            kijem od miotły.Uważam że skrócenie go o 5 cm mu nie zaszkodzi.
            Kumpel tak zrobił za moją namową i sobie chwali.
            • typson Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 00:50
              i najpierw wykozystales kumpla dla bezpieczenstwa!! O fu, jak tak moszna...
              • krakus.mp Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 01:05
                typson napisał:

> i najpierw wykozystales kumpla dla bezpieczenstwa!! O fu, jak tak moszna...

Poprostu kumpel ma do mnie zaufanie i często bywa tak,że moje pomysły on wdraża
                pierwszy w życie.Kumpel jest OK! Też ma Fokę i często się wymieniamy
                informacjami.Ostatnio kumpel wyczaił fajne kierunkowskazy (białe)przednie w
                cenie 70 zł. za komplet.Są atestowane i niczym się nie róznią od seryjnych (z
                wyjątkiem barwy klosza).
        • sherlock_holmes Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 09:08
          krakus.mp napisał:

> Lewarek skracałem już w dwóch Seicento, które miała moja kochana żoneczka.
          > I wyszło to sejom na dobre,bo biegi wchodziły zdecydowanie wyraźniej, podczas
          > obsługi radia nie zahaczało się dłonią o lewarek, poprawił się wygląd dźwigni
          > (bardziej sportowy).
          > To samo zrobię w Focusie.Będziesz miał okazję niebawem ocenić,gdy dam Ci
          > poprowadzić swoje auto.Zamontuję również aluminiowe nakładki na pedały.
          >

No dzieki wielkie :) Co do nkladek na pedaly mialbym jednak pewne obiekcje. W
          samochodach rajdowych nakladki te sa bardzo szorstkie, po nawiercaniu nie
          wykancza sie niczym - aby byly jak najbardziej przyczepne. Te do samochodow
          uzytkowych nie dosc, ze sa wykonczone, to jeszcze polakierowane - i szczegolnie
          na mokrym moze byc niewesolo... Sam cos takiego bylem zmuszony przetestowac w
          firmowym samochodzie bez nakladki na pedal hamulca, a wlasnie bylo po deszczu.
          Poza tym wiekszosc nakladek zaklada sie poprzez zagiecie z tylu na pedale -
          jakos do mnie to nie przemawia...
          • krakus.mp Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 09:22
            sherlock_holmes napisał:

> No dzieki wielkie :) Co do nkladek na pedaly mialbym jednak pewne obiekcje. W
            > samochodach rajdowych nakladki te sa bardzo szorstkie, po nawiercaniu nie
            > wykancza sie niczym - aby byly jak najbardziej przyczepne. Te do samochodow
            > uzytkowych nie dosc, ze sa wykonczone, to jeszcze polakierowane - i
            szczegolnie
            >
            > na mokrym moze byc niewesolo... Sam cos takiego bylem zmuszony przetestowac w
            > firmowym samochodzie bez nakladki na pedal hamulca, a wlasnie bylo po
            deszczu.
            > Poza tym wiekszosc nakladek zaklada sie poprzez zagiecie z tylu na pedale -
            > jakos do mnie to nie przemawia...
            >

Cześć!
            Te nakładki co mam, to są te same co jeździły w jednym z Seji żony.Żona sobie
            chwaliła ich używanie, właśnie ze względu na PRZYCZEPNOŚĆ. One są nawiercane i
            mocowane do pedałów za pomocą śrób.Fachowo zamontowane (odpowiednia odległość
            od siebie) nie powodują zahaczania butem o pedał hamulca przy wciskaniu
            sprzęgła.
            Pozdrawiam.
            • sherlock_holmes Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 09:44
              No to wszystko gra. Bo ja ogladalem jakies podrobki Sparco i sie prawie
              przerazilem :) A tjuninkofcy wlasnie takie woza - kupione w Tesco :)
              • krakus.mp Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 19.04.04, 09:48
                sherlock_holmes napisał:

> No to wszystko gra. Bo ja ogladalem jakies podrobki Sparco i sie prawie
                > przerazilem :) A tjuninkofcy wlasnie takie woza - kupione w Tesco :)
                >

No dzięki SH,że przez chwilę mnie porównywałeś z tą swołoczą tjuninkofą!
                • sherlock_holmes :)))))))))))))))))))))))))))))) n/t 19.04.04, 09:49

• mejson.e5 Prowokator! 18.04.04, 19:00
      Najpierw ali posty o zmianie gumki a teraz o za-długim.
      Chyba specjalnie dobierasz tytuły albo mnie sie wszystko kojarzy z ...

A co do gałki, to widziałeś taką z przezroczystego plastiku z zatopionym w
      środku samochodem?
      To dopiero był szpan...

A z ucinaniem to z reguły tak bywa, że skrócic jest łatwo, ale przedłużyć to już
      się potem nie da...

Pozdrawiam,
      Mejson
      • krakus.mp Re: Prowokator! 18.04.04, 23:03
        mejson.e5 napisał:

> Najpierw ali posty o zmianie gumki a teraz o za-długim.
        > Chyba specjalnie dobierasz tytuły albo mnie sie wszystko kojarzy z ...
        A jak myślisz??
        Nie zauważyłeś jeszcze,że na tym forum jest kilka osób którym prawie wszystko
        kojarzy sie z jednym ...! Głodnemu,chleb na myśli.

>
        > A co do gałki, to widziałeś taką z przezroczystego plastiku z zatopionym w
        > środku samochodem?
        > To dopiero był szpan...
        Sąsiad ma taką w Skodzie 105.
        >
        > A z ucinaniem to z reguły tak bywa, że skrócic jest łatwo, ale przedłużyć to
        ju
        > ż
        > się potem nie da...

A dlaczego miałbym potem przedłużać?
        >
        > Pozdrawiam,
        > Mejson
        • typson Re: Prowokator! 18.04.04, 23:26
          > Nie zauważyłeś jeszcze,że na tym forum jest kilka osób którym prawie wszystko
          > kojarzy sie z jednym ...! Głodnemu,chleb na myśli.

chce nazwisk!! A tak przy okazji to gdzie jest Betty-bt?
          • dwiesciepompka Re: Prowokator! 19.04.04, 00:07
            typson napisał:
            A tak przy okazji to gdzie jest Betty-bt?

Wiem,ale nie powiem.
            • typson Re: Prowokator! 19.04.04, 00:13
              a Ty wstretny stokompresor !!

a ja wiem jakie maja byc akcyzy na samochody po wejsciu do unii ale tez nie
              powiem ;)
            • krakus.mp Re: Prowokator! 19.04.04, 00:23
              dwiesciepompka napisał:

> typson napisał:
              > A tak przy okazji to gdzie jest Betty-bt?
              >
              > Wiem,ale nie powiem.
              >
              >
              A mnie to nie interesuje!
          • mejson.e5 Kojarzenie 19.04.04, 00:41
            "Głodnemu,chleb na myśli.
            chce nazwisk!! A tak przy okazji to gdzie jest Betty-bt?

A co to za okazja?
            Tobie, typson też się jakoś dziwnie kojarzy...
            To miało byc pierwsze nazwisko?
            • typson Re: Kojarzenie 19.04.04, 00:47
              nie, to bylo przy okazji (ze pisze i wysylam tekst metota "post")
              > To miało byc pierwsze nazwisko?
              wlasnie Tobie pierwszemu to przyszlo do glowy ;)
              • mejson.e5 Nazwiska 19.04.04, 01:01
                typson napisał:

> nie, to bylo przy okazji (ze pisze i wysylam tekst metota "post")
                > > To miało byc pierwsze nazwisko?
                > wlasnie Tobie pierwszemu to przyszlo do glowy ;)

Wiem, że mi nie przycięto jeszcze ogona na tym forum ale "ja tylko niosę pomoc",
                intencje mam czyste, więc prosze nie strzelać o kotów.
                • typson Re: Nazwiska 19.04.04, 01:11
                  > Wiem, że mi nie przycięto jeszcze ogona na tym forum ale "ja tylko niosę
                  pomoc"

Albercik, no nie krepuj sie, usta-usta !!
      • sherlock_holmes Re: Prowokator! 19.04.04, 09:10
        Co cchesz, wiosna pelna geba - wszystkim hormony buzuja. Wg mnie trzeba tu
        napisac nazwiska tych, ktorzy nie wykazuja zadnych reakcji charakterystycznych
        dla zdrowego czloweika :)))))
    • krakus.mp Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 20.04.04, 10:41
      I skróciłem. Teraz jest o wiele lepiej.Biegi wchodzą cacy,nie mówiąc o
      wyglądzie.
      • sherlock_holmes Re: Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi! 20.04.04, 11:02
        No to gratuluje smialego kroku :)
        • krakus.mp Teraz rozprawię się z pedałami. 20.04.04, 11:08
          sherlock_holmes napisał:

> No to gratuluje smialego kroku :)
          >

Teraz kolej na pedały.Może dziś zamontuję te nakładki.
          • mejson.e5 Tytułomania! 20.04.04, 20:11
            Ten znowu swoje!

"Muszę sobie skrócić, bo jest zbyt długi!"
            "Zmieniłem sobie gumkę"
            "Teraz rozprawię się z pedałami"

Czy tylko mnie się z TYM kojarzy?
            I nie mówcie, żem głodny i ten chleb na myśli!
            Nie chwaląc się...eee.. nie będę się chwalił.

Czekam z niecierpliwością na nowy tytuł :-0

Mejson
            • sherlock_holmes Re: Tytułomania! 20.04.04, 22:15
              Moze nastepny tytul bedzie: "piescilem ja pol soboty"? :) Oczywiscie mowa o Foczce :)))
              Bije sie w piersi - tez mam takie skojarzenia. Wiosna przyszla - to normalne :)
              • krakus.mp Re: Tytułomania! 20.04.04, 22:20
                sherlock_holmes napisał:

> Moze nastepny tytul bedzie: "piescilem ja pol soboty"? :) Oczywiscie mowa o
                Foc
                > zce :)))
                > Bije sie w piersi - tez mam takie skojarzenia. Wiosna przyszla - to
                normalne :)
                >
                Dlaczego przez pół soboty? Ja ją pieszczę codziennie!
                Zawsze twierdziłem i nadal tak uważam,że do samochodu trzeba wkładać
                serce.Potem on tym samym sie odwdzięcza,bo się nie psuje.
              • dwiesciepompka Re: Tytułomania! 21.04.04, 10:33
                sherlock_holmes napisał:

> Moze nastepny tytul bedzie: "piescilem ja pol soboty"? :) Oczywiscie mowa o
                Foc
                > zce :)))

Sformulowanie "pieszcilem foczkie pol soboty" bynajmniej nie sprawia,ze
                cokolwiek przestalo mi sie kojarzyc z czymkolwiek:|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka