Dodaj do ulubionych

narodowy test na prawo jazdy

24.04.04, 21:55
Witam,
25 kwietnia o godz. 17.15 w TVN organizowany jest "test na prawo jazdy".
Bedziecie brac w nim udzial?? Ja, jesli nie przegapie, sprawdze sie w ich
pytaniach. Zobaczymy jak to mi wyjdzie. :)) Wiecej informacji na ten temat
mozna znalezc tutaj:
autotest.onet.pl/1158650,1979,artykul.html
Pozdrawiam
Wobi
Obserwuj wątek
    • wo_bi A tak w ogole dzisiaj... 24.04.04, 22:01
      ...jezdzilem sobie caly dzien po W-wie zgonie z przepisami (no dobra, staralem
      sie). A za kierownica spedzilem prawie caly dzien. Procz tego, ze pogoda
      skusila mnie do tego, to mialem niesamowita frajde jak przejezdzalem serie
      swiatel na zielonym bez zatrzymywania. Czym wiecej "zielonych" tym bardziej
      bylem ciekawy czy nastepne zalicze bez przymusowego postoju. Hmm, nawet nie
      sadzilem, ze sprawi mi to tyle przyjemnosci. :))
    • sherlock_holmes Re: narodowy test na prawo jazdy 24.04.04, 22:06
      A mnie akurat jutro nie bedzie - nie zawyze wynikow ;) Za to bede czynil wiele dobrego i kazdy bylby usprawiedliwiony na moim miejscu :)
      Niedawno wpadla mi w rece plytka z oficjalnymi testami i ...zdalem! Popelnilem dopuszczalne dwa bledy w pytaniach "podchwytliwych" - wiec czuje sie rozgrzeszony :)
    • krakus.mp Powiem szczerze.Mam to gdzieś. 24.04.04, 23:39
      Ponieważ w niczym mi to nie umili życia,a ja i tak nie zmienię swojego stylu
      jazdy.Popełniam celowo i z premedytacją wiele wykroczeń!
      A policmajstry mogą mi skoczyć.
    • aankaa hmmm ... 25.04.04, 17:25
      11 +, 7 -

czy powinnam wsiąść jutro do samochodu ?

na usprawiedliwienie dodam - poległam na "technicznym", parkowaniu i
      równie "ważnych" z punktu widzenia kierowcy "jeżdżącego"
      • aankaa to był test próbny 25.04.04, 17:44
        po tym "prawdziwym" napisali: "jesteś niedzielnym kierowcą, stwarzasz
        zagrożenie na drodze"

no, jestem pod wrażeniem...

równik przejechałam ładnych 10 razy, jedyne dwa "wypadki" to obcierki parkingowe
        no i jeszcze jedno (dla mnie) "pocieszenie" - jeśli wiozę swego szefa (nawet
        jego samochodem) ten, bez słowa "wybacz, jestem zmęczony" czy tym podobne ...
        zasypia błogo i prosi o obudzenie na miejscu
    • guest_of_honour 47 poprawnych :) 25.04.04, 18:04
      nienajgorzej, zwłaszcza, że jedno pytanie uciekło mi przed czasem:
      "Jesteś w pełni uświadomionym kierowcą", czy jakoś tak brzmiało podsumowanie.
      pzdr
      • etom Re: 47 poprawnych :) 25.04.04, 19:17
        47 + chyba nie najgorzej skoro pogratulowali wyniku ?
        ale jednak 8 wpadek - ciekawe ktore to ?
        • guest_of_honour Re: 47 poprawnych :) 25.04.04, 20:04
          nie traktuję tgo tak serio, zwłaszcza, że wynik w granicach 85% powinien być
          obarczony podsumowaniem: "ucz się pilnie zanim znów usiądziesz za kółko" ;)

pzdr
    • mejson.e5 Prościzna! 25.04.04, 19:35
      Wyniki dopiero po ósmej, ale pytania były łatwe - jestem dobrej myśli.
      A jak Wam poszło?

Mejson
    • aankaa Re: narodowy test na prawo jazdy 25.04.04, 20:08
      mój Dzieć (w trakcie kursu) dostał: brawo, jesteś świadomym kierowcą

i co, cholernik jeden, zrobił ??
      od razu zaproponował oddanie kluczyków tuż po odebraniu "papiera" :PP
    • sherlock_holmes Re: narodowy test na prawo jazdy 25.04.04, 20:33
      No i nie zdazylem :( Zrobilem sobie tylko test probny, wynik 10/10 :)
      • sherlock_holmes Re: narodowy test na prawo jazdy 25.04.04, 22:55
        A jednak sie udalo - o 21.15 jezcze formularz byl aktywny - co prawda nie wiem czy mnie wrzuca do sredniej, ale mialem 51 poprawnych!!!
        • mejson.e5 Mistrz Kierownicy! 25.04.04, 23:20
          No, bałem sie że mnie SH wyprzedzi a tu ... REMIS!
          Strzałeczka sherlocku - mamy po 51/55, a to oznacza tytuł Mistrza Kierownicy!

Co do wątpliwości o sensie takiego testu to uważam, że tym którzy potrafią
          kojarzyć uzmysłowił bolesną prawdę - spośród tych "świadomych swoich możliwości"
          średnia wyszła zaledwie 36/51, co oznacza "Niedzielny Kierowca".
          A większość nas - kierowców - uważa się za mistrzów.
          To skłania do refleksji.
          I dobrze, że Hołek wygrał, choć go nie lubię, bo to oznacza, że można jeździć
          szybko (rajdowiec) i znać przepisy. A popisy J.Korwina-Mikke w stylu "nie
          zapinam pasów, nie przestrzegam ograniczeń prędkości, piesi giną, bo jest ich za
          dużo albo że w Australii urżnięci w trupa mają prawo jechać po poboczu" obnażyły
          głupotę głoszących takie przekonania.
          W czasie trwania testu zginąło trzy osoby a kilkadziesiąt trafiło do szpitala -
          tak wynika ze statystyki.

Program był potrzebny choć irytowal mnie kabotyński styl prowadzenia i
          rozciąganie go do nieprzytomności, by zmieścić jak najwięcej reklam, a przy tym
          np. pominięcie uczczenia pamięci zabitego policjanta, co musiała dopiero wytknąć
          Dorota Stalińska.

Wszyscy uważamy się w Polsce za znawców tematu, więc oglądalność była
          wyśmienita, co daje nadzieję, że może TVN będzie to powtarzać.
          Tylko że następnym razem program nagram, by przewinąć reklamy i głupie wstawki w
          stylu dorożkarzy czy traktorzystów.

A ciekaw jestem średniej naszych forumowiczów - podajcie swoje wyniki, to uśrednimy!

Do zobaczenia na drodze!

Mejson
          • sherlock_holmes Re: Mistrz Kierownicy! 26.04.04, 11:54
            Hehe, no to podajmy sobie rece :) Obaj zawyzylismy srednia. Nie wiem, moze
            sobie rpzyznamy tytul "forumowych ekspertow od bezpieczenstwa"? :)
          • hip-hopp Re: Mistrz Kierownicy! 26.04.04, 14:10
            Ja nieskromnie się przyznam do 54...
            • sherlock_holmes Re: Mistrz Kierownicy! 26.04.04, 14:19
              No prosze, a my tu sie przechwalamy :) Gratulacje!
              • hip-hopp Re: Mistrz Kierownicy! 26.04.04, 14:21
                Nie ma za co.... test był prościuteńki...... :-)
    • wo_bi w morde, zapomnialem!!!! 25.04.04, 22:14
      Ehhh, chcialem sie sprawdzic jak moja wiedzia ma sie do rzeczywstosci. Chociaz
      ostatnio "szkolilem" sie razem z siostra chodziaca na kurs prawa jazdy (to i ja
      rozwiazalem sobie kilka testow).

Hmm, a sam zalozylem watek na forum... Skleroza nie boli...

Pozdrawiam
      Wobi
      • krakus.mp Pic na wodę! 25.04.04, 22:23
        Komu to służy?
        Podobnie jak narodowy test IQ.
        Czy Naród jest przez to mądrzejszy?
        Tak samo z tym testem.Nie spowoduje nagle że spadnie liczba wypadków.
        A ta kolejność tych co najlepiej napisali wydaje się ukartowana.
        Np.Hołek wygrał,bo musiał.Jak wyglądałby w oczach swoich fanów i elektoratu
        wyborczego do Parlamentu Europejskiego?
        Śmiechu warte.
        • wo_bi Re: Pic na wodę! 25.04.04, 23:03
          krakus.mp napisał:

> Komu to służy?
          > Podobnie jak narodowy test IQ.
          > Czy Naród jest przez to mądrzejszy?
          > Tak samo z tym testem.Nie spowoduje nagle że spadnie liczba wypadków.
          > A ta kolejność tych co najlepiej napisali wydaje się ukartowana.
          > Np.Hołek wygrał,bo musiał.Jak wyglądałby w oczach swoich fanów i elektoratu
          > wyborczego do Parlamentu Europejskiego?
          > Śmiechu warte.

Moze test na IQ nic nie dal.
          Ale uwazam, ze jesli chodzi o "prawo jazdy", to jesli chociaz 100 osob, ktore
          rozwiazaly test, i wypadly w nim zle zastanwoily sie i doszly do wnisku, ze
          musza uzupelnic swoja wiedze z zakresy prowadzenia samochodu, to bedzie dobrze.

Chociaz patrzac z drogiej strony, prawdopodobnie do testu usiadly osoby, ktore
          znaja zakres swojej wiedzy. A te ktore mysla, ze wszystko wiedza, albo maja
          gdzies to, nawet nie wziely udzialu w tej zabawie (bo to bardziej zabawa, ten
          test). A dla mnie takimi wszech wiedziacymi sa "dresy", zapierd... po ulicach i
          mysla, ze przepisy to oni ustanawiaja na drodze.
          Ostatnio widzialem, wlasnie taki popis. Zrobil sobie trzeci pas, na dwupasmowej
          i wyprzedzal, pasem "pod prad" przejezdzajac podwojna ciagla. A wiem jaki
          idiota (podstawowke pewnie udalo mu sie skonczyc) to robil, bo niektore
          samochody sie kojarzy...

Pozdrawiam
          W.
          • krakus.mp Re: Pic na wodę! 25.04.04, 23:12
            wo_bi napisał:

> krakus.mp napisał:
            >
            > > Komu to służy?
            > > Podobnie jak narodowy test IQ.
            > > Czy Naród jest przez to mądrzejszy?
            > > Tak samo z tym testem.Nie spowoduje nagle że spadnie liczba wypadków.
            > > A ta kolejność tych co najlepiej napisali wydaje się ukartowana.
            > > Np.Hołek wygrał,bo musiał.Jak wyglądałby w oczach swoich fanów i elektorat
            > u
            > > wyborczego do Parlamentu Europejskiego?
            > > Śmiechu warte.
            >
            > Moze test na IQ nic nie dal.
            > Ale uwazam, ze jesli chodzi o "prawo jazdy", to jesli chociaz 100 osob, ktore
            > rozwiazaly test, i wypadly w nim zle zastanwoily sie i doszly do wnisku, ze
            > musza uzupelnic swoja wiedze z zakresy prowadzenia samochodu, to bedzie
            dobrze.

OK.
            Może to coś jednak da.
            >
            >
            > Chociaz patrzac z drogiej strony, prawdopodobnie do testu usiadly osoby,
            ktore
            > znaja zakres swojej wiedzy. A te ktore mysla, ze wszystko wiedza, albo maja
            > gdzies to, nawet nie wziely udzialu w tej zabawie (bo to bardziej zabawa, ten
            > test). A dla mnie takimi wszech wiedziacymi sa "dresy", zapierd... po ulicach
            i
            >
            > mysla, ze przepisy to oni ustanawiaja na drodze.
            > Ostatnio widzialem, wlasnie taki popis. Zrobil sobie trzeci pas, na
            dwupasmowej
            >
            > i wyprzedzal, pasem "pod prad" przejezdzajac podwojna ciagla. A wiem jaki
            > idiota (podstawowke pewnie udalo mu sie skonczyc) to robil, bo niektore
            > samochody sie kojarzy...

Też codziennie widuję tych baranów.
            Znam kilkoro osobiście i wiem że nawet oglądnięcie 100 tragicznych wypadków nie
            spowoduje u nich poprawy na drodze.
            >
            > Pozdrawiam
            > W.

PS.
            Jak zobaczyłem Drzyzgę prowadzącą ten test to zmieniłem kanał.
            Kto tę wredną babę dopuścił do programu? układy i jeszcze raz układy!
            Ewa Drzyzga "Z góry na dół"!
            • wo_bi Re: Pic na wodę! 25.04.04, 23:22
              krakus.mp napisał:
              >
              > PS.
              > Jak zobaczyłem Drzyzgę prowadzącą ten test to zmieniłem kanał.
              > Kto tę wredną babę dopuścił do programu? układy i jeszcze raz układy!
              > Ewa Drzyzga "Z góry na dół"!

To ona prwadzila?? Ehh juz nie mieli kogo tylko ja... :/
        • rapid130 Re: Pic na wodę! 25.04.04, 23:07
          > Komu to służy?
          > Podobnie jak narodowy test IQ.
          > Czy Naród jest przez to mądrzejszy?

Mnie służy!
          Przeraziła mnie ta makabryczna średnia.

Moje ograniczone zaufanie do innych na drodze zmieni się w ekstremalnie
          ograniczone zaufanie.

Gdy po zakończeniu testu wyskoczyło mi 50 punktów i tekst "Gratulacje! Jesteś
          Mistrzem Kierownicy!", pomyśłałem sobie:
          - Eeee, no bez przesady. Było nieźle, ale mogło być lepiej. Moglibyście chociaż
          dopisać tekst "...ale nie spoczywaj na laurach. Jazda samochodem jest jak nauka
          chińskiego. Jednego i drugiego uczysz się całe życie", żeby tym najlepszym się
          ze szczęścia we łbach nie poprzewracało.

(Miałem lekki niedosyt. Chciałem nawet poprawić wynik, ale serwer zbierający
          wyniki okazał się sprytny. Nie pozwalał na powtórki. Nawet wyczyszczenie
          Temporary Internet Files go nie oszukało).

A tu przed 22.00 okazało się, rzeczywiście, wyraźnie poprawiłem średnią krajową
          właścicieli BMW!
          • etom Re: Pic na wodę! 26.04.04, 01:18
            >...Chciałem nawet poprawić wynik, ale serwer zbierający
            > wyniki okazał się sprytny. Nie pozwalał na powtórki

ja robilem 2 raz bez problemow ( zaraz po 17:15 ) - wynik ten sam :-(
    • dwiesciepompka Re: narodowy test na prawo jazdy 25.04.04, 23:24
      42- jestes swiadomym kierowca.Wolalbym wiecej,ale rozwiazujac rozmawialem caly
      czas z kolega.......taka wymówka:)
    • grzek Re: narodowy test na prawo jazdy 26.04.04, 09:37
      Test był prosty, dziwi mnie taki słaba ogólnie średnia. Ciekawsze byłyby wyniki
      mówiące o ilości prawidłowych odpowiedzi na poszczególne pytania, zwłaszcza
      dotyczące znaków drogowych, zachowania się na drodze, bezpieczeństwa, a nie
      bzdurne zestawienia blondynek, niebieskookich, palaczy czy okularników. Można
      to było wszystko załatwić w godzine czasu, a nie robić przez cały wieczór
      prymitywne widowisko.
      Pozytywny wynik testu nie świadczy jeszcze nic o umiejętnoścuiach zachowania
      się na drodze. W/g mnie trzeba przejechać 100tys km w różnych warunkach, żeby
      mieć pojęcie o zagrożeniach i niespodziankach jakie mogą nas spotkać w czasie
      jazdy.
      • sherlock_holmes Re: narodowy test na prawo jazdy 26.04.04, 12:03
        grzek napisał:

> Test był prosty, dziwi mnie taki słaba ogólnie średnia.

I wlasnie wyniki tego testu widac na ulicach - w koncu nikt nie wymaga, aby
        wszyscy wiedzieli w jakiej odleglosci mozna montowac swiatla przeciwmgielne
        (choc patrzac na to, jak je montuja, taka wiedza tez by sie przydala...), ale
        kierowcy jezdza wg kodeksu drogowego, ktory obowiazywal gdy zdawali na PJ. Np.
        99% kierowcow nie wie kiedy nie wolno zawracac na skrzyzowaniu z sygnalizacja,
        a ok. 50% nie wie, ze trzeba sie zatrzymac przed strzalka. Ba! On nawet nie
        patrza czy strzalka jest czy jej nie ma!

Ciekawsze byłyby wyniki
        >
        > mówiące o ilości prawidłowych odpowiedzi na poszczególne pytania, zwłaszcza
        > dotyczące znaków drogowych, zachowania się na drodze, bezpieczeństwa, a nie
        > bzdurne zestawienia blondynek, niebieskookich, palaczy czy okularników. Można
        > to było wszystko załatwić w godzine czasu, a nie robić przez cały wieczór
        > prymitywne widowisko.
        > Pozytywny wynik testu nie świadczy jeszcze nic o umiejętnoścuiach zachowania
        > się na drodze. W/g mnie trzeba przejechać 100tys km w różnych warunkach, żeby
        > mieć pojęcie o zagrożeniach i niespodziankach jakie mogą nas spotkać w czasie
        > jazdy.
        • grzek Re: narodowy test na prawo jazdy 26.04.04, 12:45
          Większość co zdała egzamin, nie ma świadomości tego że nasi "fachowcy od
          ustawodawstwa", co jakiś czas mieszają w tym kodeksie i zmieniają pewne
          zasady.Dlatego potem jeżdżą po staremu albo tak na "chłopski rozum". Mnie się
          wydaje, że większość przepisów, która nie jest przestrzegana, łamana jest z
          premedytacją, druga częśc to zazwyczaj ktoś się zagapi albo czegoś nie zauważy.
    • marekatlanta71 Jak to jest teraz z tramwajem? 26.04.04, 14:36
      Dawniej tramwaj mial pierszenstwo jak skrecal. Czy nadal tak jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka