Dodaj do ulubionych

Alfa GT ...dieslem roku :)

20.05.04, 20:21
Zaledwie po dwóch miesiącach od momentu debiutu rynkowego nowa Alfa GT, wyposażona w jednostkę 1.9 JTD, została uznana za samochód roku w kategorii aut z silnikiem wysokoprężnym (?Diesel Car of the Year?). Nagrodę przyznał magazyn motoryzacyjny ?Diesel Car?.

Jury wysoko oceniło wszystkie aspekty Alfy GT, poczynając od sylwetki, która została określona jako ?oszałamiająco piękna?, a na osiągach auta kończąc. ?Przy zachowaniu obowiązujących ograniczeń prędkości jazda Alfą GT jest najbardziej emocjonująca i komfortowa?. Uznanie zyskał również sposób prowadzenia się pojazdu: ?? już po wrzuceniu pierwszego biegu Alfa GT bardzo dobrze trzyma się drogi, a jednocześnie ma się wrażenie, jak gdyby samochód unosił się nad ziemią?.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=4961
Czekam teraz na wybory najbardziej sporotwego ciagnika siodlowego :P Jak szalec to szalec :)
PS. BMW zapowiada serie 4 - czyli coupe na bazie przyszlej "trojki". Do czasu pojawienia sie M4, najmocniejszym silnikiem bedzie ...3-litrowy diesel (272KM), podczas gdy 3.0 benzyna z Bi-Vanos i Valvetronic (regulacja faz rozrzadu zaworow ssacych i wydechowych oraz regulacja wysokosci ich wzniosu) ma 250KM
Obserwuj wątek
    • art_0 Re: Alfa GT ...dieslem roku :) 20.05.04, 21:02
      sherlock_holmes napisał:

> Do czasu pojawienia sie M4, najmocniejszym silnikiem bedzie ...3-litrowy
      > diesel (272KM), podczas gdy 3.0 benzyna (...) ma 250KM

No ale ten super dieselek jest opracowany wspolnie z Alpina, poza tym ma dwie
      turbinki. Wiec troche trudno porownywac. IMHO oczywiscie.

Art
      • sherlock_holmes Re: Alfa GT ...dieslem roku :) 20.05.04, 21:24
        Oczywisice, wszystko cacy, nawet dwie wspolpracujace (szeregowo/rownolegle) sprezarki. Tyle, ze wysilenie tego silnika siega prawie 100KM z litra pojemnosci - a to juz jest chora wartosc dla silnika z zaplonem samoczynnym.
        Przypominam, ze diesel z charakteru swojej pracy (obieg Sabathy'ego) ma wolniejszy proces spalania, wymaga ciezkiego kola zamachowego, zazwyczaj jast dlugoskokowy (srednica cylindra jest mniejsza od skoku tloka) - wszystko to nie predysponuje do szybkich zmian obrotow silnika - a zatem do duzej dynamiki.
        • typson Re: Alfa GT ...dieslem roku :) 20.05.04, 22:17
          Z doswiadczenia (kolegi z ASO BMW) wiem, ze sprezarki w tych motorach padaja
          dosc czesto, nawet w autach na gwarancji. Co nie zmienia faktu, ze jezdzi sie
          tym baaaardzo przyjemnie.

Czasem na weekend bralismy sobie testowa X5 z takim silnikiem. Fajny
          zapierdalacz :D:D
    • typson Re: Alfa GT ...dieslem roku :) 20.05.04, 21:07
      > u: ?? już po wrzuceniu pierwszego biegu Alfa GT bardzo dobrze trzyma się
      drogi,
      > a jednocześnie ma się wrażenie, jak gdyby samochód unosił się nad ziemią?.

smiem twierdzic, ze moje nie sportowe benzyniaki lepiej trzymaja sie drogi,
      zwlaszcza przed wrzuceniem pierwszego biegu ;))
      • sherlock_holmes Re: Alfa GT ...dieslem roku :) 20.05.04, 21:11
        Hehe, nawet nie czytalem dokladnie, bo tak sie smialem z tego, ze coupe jest najlepszym dieslem.
        Jak widac, kolejny pismak zeskanowal jakies materialy reklaowe i wrzucil bezkrytycznie taki belkot
        • mejson.e5 Siwy dym! 20.05.04, 22:24
          Ciekawe jak będzie szpanowało coupe z chmurą czarnego dymu przy przyspieszaniu
          (jak się już silnik trochę zużyje)?

A co do najszybszych diesli, to na Adrenaline w Modlinie widziałem popisy
          wyścigowego Actrossa 1000 KM.
          Takiego palenia gumy nie widziałem nigdy - zasłona z szarego dymu!

Takim podjechać pod remizę na dyskotekę...

Mejson
          • typson Re: Siwy dym! 20.05.04, 22:28
            bylem kiedys na wiejskiej dyskotece. Ale czad!!!
            Wszyscy w gajerach i w lakersach tancza na betonie, potem w stogi siana i juz
            wesele. Na koncu dystkoteki byla fajna rozróba miedzy dwoma wioskami.
            TZW "sztachet party"

never again ;)
          • truskava Re: Siwy dym! 29.06.04, 23:55
            mejson.e5 napisał:

> Ciekawe jak będzie szpanowało coupe z chmurą czarnego dymu przy
            przyspieszaniu
            > (jak się już silnik trochę zużyje)?
            >
            > A co do najszybszych diesli, to na Adrenaline w Modlinie widziałem popisy
            > wyścigowego Actrossa 1000 KM.
            > Takiego palenia gumy nie widziałem nigdy - zasłona z szarego dymu!
            >
            > Takim podjechać pod remizę na dyskotekę...
            >
            > Mejson

Chyba widziałem ten sam "siwy dym", mam gdzieś kilka fotek z tego dymienia :-)
    • sherlock_holmes Re: Alfa GT ...dieslem roku :) 29.06.04, 15:05
      Doslownie 2 minuty temu sobie ogladalem na zywo Alfe GT. Powiem szczerze, ze wg
      mnie 147 i 156 sa ladniejsze. W GT jest ladny przod - ale wlasciwie taki jak w
      147, potem waska linia okien (nawet nie razi za bardzo), ale juz tyl wyglada
      jakby troche zabraklo pomyslu i na szybkiego wykoncszyli tak "byle bylo". Na
      dodatek swiatla tylne wyladaja jak tani tjunink :(
    • marekatlanta71 Diesel jest cool 29.06.04, 15:53
      Powaznie - ma super moment obrotowy na niskich obrotach co pozwala na przyjemna
      jazde. Przerabialismy to chyba wiele razy - przyjemnosc i wygoda jazdy jest
      funkcja momentu na niskich obrotach. W benzynowcu trzeba 6-8 garow, 4-6 litrow
      pojemnosci i jesdzzce supercharger zeby to osiagnac.
      • sherlock_holmes Re: Diesel jest cool 29.06.04, 15:57
        Tak, tyle ze w silniku benzynowym nie ma gwaltownych skokow momentu przy
        zalaczaniu i wylaczaniu turbosprezarki. Jak dla mnie, jazda nowoczesnym dieslem
        jest katorga - z ciaglym rzcaniem glowa w tyl i w przod. Co wrazliwsi dostaja
        choroby morskiej...
        • marekatlanta71 Re: Diesel jest cool 30.06.04, 01:31
          Dlatego powinni robic diesle z superchargerem... Wlasnie - ciekawe dlaczego
          tego sie nie robi? Moze dlategom ze w dieslu spaliny maja duzo wieksza energie
          niz w benzynowcu i oplaca sie je zaprzac do roboty?
          • sherlock_holmes Re: Diesel jest cool 30.06.04, 08:52
            Nie zapominaj o tym, ze diesel ze swojej natury jest silnikiem wolnoobrotowym,
            najchetniej pracjacym przy stalych, wzglenie wolno zmieniajacych sie obrotach
            (dlzszy czas spalania, znacznie ciezszy klad korbowo-tlokowy - a zatem duzo
            wieksze sily bezwladnosci). Rudolf Diesel przewraca sie w grobie gdy slyszy jak
            na sile z diesla robia wyscigowke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka