Dodaj do ulubionych

Octavia vs Cruze

02.01.12, 14:49
Przez ostatnie 2 lata jeżdżę służbową Octavią 1.9 TDI 105KM.

Nadchodzi czas wymiany auta. Kolejna Octavia ma już być 2.0 TDI. Liczyłem, że przynajmniej auto będzie "jechało", ale tu niespodzianka. Wersja 2.0 TDI o mocy 110 KM! Wrrrrrr. Zacząłem szukać. Znalazłem Chevroleta Cruze z dieslem 163 KM, lepszym wyposażaniem, za mniejszą cenę. Spróbuję przekonać moich przełożonych do zmiany auta. Czy warto?

Jakie macie doświadczenia z Cruzem? Oczywiście z Chevroletem Cruze, a nie Tomem Cruisem! ;-)
Z Tomem to nikt nie wytrzyma porównania! Nawet Octavia. :D
Obserwuj wątek
    • franek-b Re: Octavia vs Cruze 02.01.12, 16:33
      Hmm w pierwszej chwili pomyślałem, że octa pewniejsza itd, ale z tego co pamiętam to cruze zrobiony jest na platformie nowej astmy, i nawet dziennikarze chwalili, że lepszy itd.
      W kategorii value for money bez konkurencji.
    • marekatlanta71 Re: Octavia vs Cruze 03.01.12, 01:09
      Nie wiem jak jakość Skody, ale GMa to bym nie kupił. Tzn. kupiłem jednego córce i w sumie to tylko trochę sie psuje. Ale sie psuje - a to leje sie coś ze skrzyni biegów, a to szlag trafił jeden z zamków w drzwiach, a to pilot przestaje działać. Takie drobiazgi, ale strasznie wkurzaja.
      • franek-b Re: Octavia vs Cruze 03.01.12, 09:06
        Tylko że cruze to GM tylko z nazwy, robią go koreańce, więc jakość zdecydowanie wyższa niż produkty made in USA. Również od wszelkich produktów GM trzymam się z daleka.
        • sven_b Re: Octavia vs Cruze 03.01.12, 09:19
          Miałem 2 Ople. Były tanie w zakupie, ale po zliczeniu wydatków wyszło, że spokojnie miałbym na Audi.
          • qqbek Re: Octavia vs Cruze 03.01.12, 10:08
            sven_b napisał:

> Miałem 2 Ople. Były tanie w zakupie, ale po zliczeniu wydatków wyszło, że spoko
            > jnie miałbym na Audi.

Miałem Opla, mam Opla (wcześniej Astra F, teraz Astra G)... po doliczeniu "drobnych, nieprzewidzianych" młodszy Opel wychodzi drożej w eksploatacji niż wiekowe BMW (a w wypadku obydwu chucham i dmucham a nie idę po linii najmniejszego oporu).
            Starszy Opel też drożej wychodził :)
            Jedynym pocieszeniem jest to, że choć obydwa kupiłem jako używane, to trafiłem na niebite i nierdzewiejące. Ale marne to pocieszenie, jak średnio raz na kwartał jakaś irytująca pierduła wyjdzie.
        • marekatlanta71 Re: Octavia vs Cruze 03.01.12, 16:44
          Kiedyś miałem auto GM które robili Szwedzi - było jeszcze gorsze niż auto GM które robili Kanadyjczycy. Mam wrażenie że to nie zależy od tego kto je zrobi, ale jak bardzo firma oszczędzała. A GM oszczędza ile się da i potem to widać w jakości samochodów.

Ciekawe że mam ostatnio coraz lepszą opinię o Fordzie i Chryslerze - obie firmy zorientowały się że długofalowo wygrywa się klientów jakością i robią coraz lepsze pojazdy. Jakiś czas temu dostałem w wypożyczalni Lincolna MKX i poza beznadziejnym Microsoft Sync, to reszta samochodu była naprawdę ładnie poskręcana.
    • tomek854 Re: Octavia vs Cruze 03.01.12, 22:24
      Jeśli to jakaś pomoc: škoda (octavia i superb)to krolowa brytyjskich taksówek (znaczy, drugiej ligi, bo nie mowimy o black cabs). A niedawno coraz więcej Chevroletów Epica się pojawia. Więc może coś jest na rzeczy.

Przez pewien czas było parę tych brzydkich Dodgy, ale zaraz się skończyły...
    • x-darekk-x Re: Octavia vs Cruze 10.01.12, 03:15
      holden cruze to mega popularne auto w oztralii
      ale nie zmienia to faktu, ze w wielu testach porownawczych zajmuje tu ostatnie miejsca. ostatnio czytalem test: golf vs focus vs mazda 3 vs cruze
      i skonczyly wlasnie w takiej kolejnosci

przymierzalem sie do cruza. wydal mi sie waski, ciasnawy i plastikowy. a byla to wersja ze skora i bajerami. sam mam auto z tej samej fabryki (captive). i jest ok. ale i tak czuc, ze to nie jest najwyzsza klasa w segmencie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka