Dodaj do ulubionych

samochód filmowy - identyfikacja

30.09.12, 09:45
Pamiętacie "Balladę o Januszku"?

Pod koniec filmu, do matki Januszka przyjeżdża ojciec jego dziewczyny Mariolki (Wiesław Drzewicz). Przyjeżdża jakimś nietypowym u nas, dużym, czarnym samochodem, chyba amerykańskim. Może ktoś wie, co to był za wehikuł?

Pojazd ten przewija się raz po raz w 8 odcinku. Pierwszy raz bodaj tu: www.youtube.com/watch?v=nAuaHNJYCDg&feature=relmfu (01:54), dość dobrze widać go przez parę sekund od 07:00. Później też się raz po raz pojawia. Ktokolwiek wie, co to za pojazd...?
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: samochód filmowy - identyfikacja 30.09.12, 15:22
      Ręki nie dam sobie odciiąć ale pasuje mi ten: en.wikipedia.org/wiki/File:'47_Buick_Eight_(Auto_classique_VACM_mardis_'11).JPG Więcej zdjęć jeszcze muszę poszukać, aczkolwiek w tym co przekopałem to pojawia się czasem jako Buick Roadmaster albo Eight lub Super Eight i czasem wyskakiwał mi w roczniku 1950.

Egzemplarz z filmu widać że jest trochę skasztaniony ale takie były realia Polski w ówczesnych latach (produkcji "Ballady..."). Na moje oko nieoryginalne obramowania przednich lamp, lub całe lampy, chyba niekompletny przedni zderzak.

Jeżeli ktoś ma inne sugestie bardziej pewne to nie roszczę sobie praw do mania racji ;)
      • rapid130 Re: samochód filmowy - identyfikacja 30.09.12, 21:03
        Zgadza się, Buick.
        Trudno odcyfrować czy 1942, 1946, 1947, czy 1948.
        W tym czasie skorupa była identyczna, różniły się tylko drobne detale.
        Późniejszy już nie, 1949 miał inne zderzaki, 1950 inne przetłoczenia boków.
        Jaki model też ciężko rozkminić. Z tym wozem są takie problemy nawet przy lepszym widoku. :/
    • dr.verte Re: samochód filmowy - identyfikacja 30.09.12, 22:24
      ja tam sie nie znam ale dlaczego to mialoby byc cos innego niz fso Warszawa
      • tomek854 Re: samochód filmowy - identyfikacja 01.10.12, 00:06
        Być może dlatego, że FSO Warszawa wygląda tak:
        https://haxadecimal.com/nucleus/media/1/20060526-4643233305.jpg
        a buick wygląda tak:
        https://img88.imageshack.us/img88/3503/img2329g.jpg
        i auto z filmu wygląda jak Buick a nie jak Warszawa?
        https://imageshack.us/a/img543/8600/przechwycenieobrazuekrax.png
      • apodemus Re: samochód filmowy - identyfikacja 01.10.12, 07:16
        FSO Warszawa też się w filmie pojawia - m.in. jako karetka pogotowia oraz jako samochód służbowy Kalisiaka. Różnice są oczywiste, chociaż obydwa auta reprezentują podobny styl nadwozia.
        Wygląda na to, że to rzeczywiście rzeczony Buick. Dzięki za rozpoznanie :-) Takich samochodów nie było chyba wiele w PL, na tle naszej ówczesnej motoryzacji wyglądał dość zjawiskowo. Swoją drogą, ciekawe skąd filmowcy wykopali taki wynalazek i czy przetrwał do dziś.
        • rapid130 Re: samochód filmowy - identyfikacja 01.10.12, 12:17
          A zdzwiłbyś się ile ich było. :P
          Owszem, nie był to codzienny widok, ale amerykańskie samochody widywało się w PRL-u.
          imcdb.org/movie.php?id=57089
          "Import marynarski" działał skutecznie od drugiej połowy lat 50. gdy rozluźniono kaganiec prywatnym użytkownikom samochodów.
          • apodemus Re: samochód filmowy - identyfikacja 01.10.12, 12:42
            No, raz po raz coś fajnego przemykało ulicą.

Tylko czy nie było tak, że w rożnych filmach przewijała się stała "pula" ciekawych samochodów :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka