Dodaj do ulubionych

Tesla Model S

23.04.13, 14:50
W weekend byłem obejrzeć to cudo w salonie firmowym w Miami.
imageshack.us/a/img842/7508/miami2013l15.jpg
imageshack.us/a/img6/7111/miami2013l16.jpg
Samochód jest niesamowity. Mnie najbardziej ujęła praktyczność - dwa wielkie bagażniki (jeden, olbrzymi z przodu i równie wielki z tyłu), bardzo dużo miejsca zarówno na przednich siedzeniach jak i z tyłu. Przestronność jak w Mercedesie klasy S. Do tego pełno "bajerów" które są bardzo efektowne - 17" ekran, elektrycznie wysuwane klamki.

Samochód tak mi się podoba, że jestem umówiony na jazdę próbną za dwa tygodnie - będę akurat w Miami, to przy okazji się nim przejadę. Oczywiście do testów dają Model S Performance z przyspieszeniem 4 sekundy do setki, ale na pewno bym takiego nie kupował - "zwykły" model ma 5 sekund z kawałkiem i moim zdaniem na samochód do poruszania się na codzień to zupełnie w sam raz. Oczywiście trzeba by kupić wersję z największą baterią i podwójnymi przetwornicami...
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: Tesla Model S 23.04.13, 15:06
      Widziałem go w relacji z Genewy. Projekt jest w porządku. Na pierwszy rzut widać inspiracje Astonem, niemniej pozytywne, że nie jest kolejnym wtyczkowozem w kształcie kapelusza. Z drugiej, szkoda, że się nim nie pojeździ stosownie do wyglądu. Jak mawia młodzież nie da się tym 'je*nąć w gar' ;)
      • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 24.04.13, 01:56
        Ten samochód jedzie lepiej niż Aston :) Cztery sekundy do setki, niesamowite trzymanie w zakrętach (dzięki bardzo niskiemu środkowi ciężkości), a jak kupisz pakiet "super sport" to nie ma samochodu porównywalnej wielkości i ceny który mógłby Ci podskoczyć. Samochód ma dobrze ponad 400 KM i moment obrotowy jak w dieslu.

Bardzo poważnie zastanawiamy się z żoną nad tym pojazdem, cena jest odstraszająca, ale biorąc pod uwagę oszczędność paliwa, oleju i praktyczny brak przeglądów wychodzi że realny koszt posiadania nie jest większy niż nowego Lexusa GS 450h którego bierzemy pod uwagę jako alternatywę.

Ale co będzie jak benzyna stanieje a prąd zdrożeje? Cały mój rachunek ekonomiczny idzie wtedy do śmieci...
        • dr.verte Re: Tesla Model S 24.04.13, 03:34
          marekatlanta71 napisał:

> Ale co będzie jak benzyna stanieje a prąd zdrożeje? Cały mój rachunek ekonomicz
          > ny idzie wtedy do śmieci...
          >

nie sciemniaj tu o jakimkolwiek rachunku ekonomicznym
          • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 24.04.13, 13:47
            Wbrew pozorom rachunek ekonomiczny ma sens. Porównuję z Lexusem GS 350. Powody dla których Tesla okazuje się nie tak droga:
            a) $7500 w prezencie od rządu federalnego jak się ją kupi
            b) "tankowanie" za około $8 zamiast $50 tygodniowo ~= $2400 rocznie
            c) brak wymian oleju = $600 rocznie
            d) brak wymian klocków hamulcowych co 3 lata = $1000

Czyli w ciągu 3 lat eksploatacji zaoszczędzamy jakieś $17500. Tesla gwarantuje utratę wartości na poziomie Mercedesa S = po 3 latach zostanie 43% wartości. Zakładając $90k za samochód wychodzi nam ~$39K utraty wartości. Minus $17500 oszczędności daje to efektywną stratę $22K w ciągu trzech lat. Kupując Lexusa GS 350 za $48k możemy oczekiwać troszkę mniejszej utraty wartości - trzyletni Lexus zwykle trzyma cenę na poziomie 47% nowego. Czyli tracimy jakieś $22K. Jak widać utrata wartości jest podobna = Tesla w ciągu trzech lat będzie mnie ksoztowała podobnie jak Lexus GS 350.

P.S. Obliczenia przy GS 450h wychodzą na niekorzyść dla Lexusa. Mniej pali, ale kosztuje znacznie więcej + ma większą utratę wartości (44%).
            • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 24.04.13, 13:51
              Jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem to nie spełnione obietnice Tesla Motors na temat sieci superchargerów. Obiecywali że w 2013 będą mieli ze sto takich stacji w USA, a mają 10, z czego 7 w Kalifornii a trzy między Waszyngtonem a Bostonem. Na Florydzie ani jednej. Oczywiście w salonie mi pokazywali mapkę ile to ich zbudują w tym roku - Daytona, West Palm Beach, Miami, Ft. Meyers, Orlando, Gainesville itp. Ale jak na razie to plany. Co oznacza że samochód jest uwiązany i dalej niż 100 mil od domu nie da się pojechać bez nocowania. Dlatego mam zamiar jednak jeszcze poczekać z zakupem Tesli aż te obietnice staną się rzeczywistością.
            • tomek854 Re: Tesla Model S 24.04.13, 16:01
              Wymiana oleju kosztuje Cię 600 rocznie a klocków 1000? :S

A ja myślałem, że kompletny przeglad kosztujący 200 funtów to drogo... :S
              • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 24.04.13, 16:47
                Olej kosztuje mnie $150 za wymianę, średnio mi trzy - cztery wymiany w roku wychodzi (co 5000 mil).

Klocki raz na dwa-trzy lata. Wymiana przodu to minimum $1000, choć jak robię to sam to w $600 się mieszczę. Tył jest tańszy, ale także kilkaset $ trzeba liczyć. To ceny z GS'a. W IS-F serwis chce $3000 za wymianę przodu, jak zrobię sam to pewnie w $1500 się zmieszczę.
                • tomek854 Re: Tesla Model S 24.04.13, 20:38
                  Hm, ja wymieniam co bodaj 9000 mil jak w instrukcji... Sama wymiana (z olejem) kosztuje mnie jakieś 40 funtów, ale w jakiejś kompletnie taniej stacji obsługi można nawet mieć to zrobione za 25, ale ja im nie ufam, że ten ich castrol z beczki jest taki jak trzeba...
                  • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 24.04.13, 20:59
                    Widzisz, do V8 wchodzi ponad 10 litrów oleju. Do tego jest to drogi syntetyk 0W20 (5W30 w przypadku IS-F'a). Poza tym samochód myją, odkurzają, sprawdzają wszystko (hamulce, opony, stan wszelkich płynów) + dostaję zastępczy na cały dzień żebym nie musiał tracić czasu z pracy.
                    • tomek854 Re: Tesla Model S 24.04.13, 22:00
                      Widzisz, to tak jak u mnie na tym przeglądzie za 200 funtów. Moze Cię to zdziwi, ale posiadaczom małych samochodów też sprawdzają hamulce i rózne takie podczas przeglądów a auta oddają wypucowane. Czyli po prostu nie jest to 150 za samą wymianę oleju, tylko za cały przegląd auta i w tej sytuacji już nie jestem zdziwiony wysoką ceną, bo i tak jest taniej niż u nas. Fajne jest to, że (do niedawna, dopóki Arnold Clark nie połknął tej firmy) w moim serwisie Daihatsu mogłem sobie wybrac, czy chcę auto zastępcze czy bilet całodzienny na miejską komunikację zbiorową - w tym drugim przypadku pracownik firmy odwoził mnie i odbierał z pobliskiej stacji kolejowej.

Co do zaś samego oleju: w UK duże sieciowe warsztaty kasują płaską stawkę niezależnie od tego, ile oleju wchodzi... Ja za swojego nissana 1.6 płaciłem tyle samo, co mój kolega za swoją Omegę V6 i mój drugi kolega za swoja Corsę 1.0 :)
                      • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 25.04.13, 22:13
                        W Wal-marcie jest tak samo - za zmianę oleju jest stała cena i nie ważne czy przyjedziesz Smartem czy Viperem (choć właściciele tych ostatnich to raczej w Wal-Marcie nie zmieniają oleju). Nie wiem jak im się to opłaca, szczególnie że olej zdejmują z półek a nie z beczki.
                        • tomek854 Re: Tesla Model S 25.04.13, 22:37
                          Pewnie ci wszyscy co zajeżdżają corsami czy co Wy tam macie w Ameryce składają się na tego jednego co od wielkiego dzwonu tam zajedzie viperem :)
                          • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 26.04.13, 02:13
                            W sumie to jest idea kapitalizmu - biedni pracują na bogatych.
                            • sven_b Re: Tesla Model S 26.04.13, 09:48
                              Marek, diabelnie drogi masz ten serwis. Przy dobrym syntetyku i niewysilonym V8 z powodzeniem mógłbyś robić co drugą zmianę. Klocki (zapewne z wymianą) obłędnie drogie. Nawet przy założeniu, że wkładasz oryginały.
                              • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 26.04.13, 13:45
                                Dopóki samochód ma gwarację, to muszę robić tak jak zalecają. Na szczęście/niestety Lexus daje dużo gwarancji na silnik - 6 lat i 72 tysiące mil + mój o ile się nie mylę ma to zwiększone do 100 tysięcy mil z uwagi na jakiś recall który musieli zrobić. Biorąc pod uwagę że litr tego oleju kosztuje $7 a wchodzi 10.5 litra + do tego filtr ($20) i nowa uszczelka + trzeba się nieźle ubrudzić + robią rotację kół, sprawdzają wszystko itp., to cena wydaje mi się bardzo przyzwoita.

Klocki - komplet samych klocków do GS'a na przód kosztuje $500, ale ja mam zniżki i za $300 kupuję. Do tego nowe tarcze $300 (nie będę zakładał klocków na stare tarcze!), do tego zestaw nowych blaszek $100 (można by niby wyczyścić, ale jak już robię, to wszystko nowe). Wymiana klocków i tarcz zajmuje mi 2-3 godziny samemu. Za to potem muszę pojechać w ustronne miejsce, bo w instrukcji stoi że po zamontowaniu trzeba 10 razy samochód rozpędzić do 100 km/h i wykonać awaryjne hamowanie raz po razie aż z klocków pójdzie niebieski dym. Rzeczywiście po 8-9 takich akcjach zatrzymujemy się w kłębach pięknego, niebieskiego dymu :) Problem w tym że trzeba to w ustronnym miejscu robić bo policja może nie być sympatycznie ustosunkowana do wymogów instalacji.

W IS-F jeszcze nie robiłem klocków, ale sprawdzałem ceny - same tarcze to $800, przednie klocki $500 (ceny już po zniżkach). Przy takiej cenie tarcz to może bym nawet wziął pod uwagę planowanie zamiast wymiany, ale IS-F'owych nie wolno planować - po pierwsze dlatego że mają dziurki (i żaden zakład tego nie chce robić, bo im niszczy narzędzia) a po drugie że sama instrukcja tego zabrania (tarcze są fabrycznie na tyle cienkie że wystarczają na jeden komplet klocków). Więc nie ma wyboru i trzeba wszystko zmienić.
                                • sven_b Re: Tesla Model S 27.04.13, 13:00
                                  Przedstawiłem te ceny sąsiadowi (RX450 na gwarancji). Złapał sie za głowę.
                            • tomek854 Re: Tesla Model S 26.04.13, 13:39
                              Hehe.

Albo równości - każdy płaci tyle samo, żeby było sprawiedliwie, nieważne czy biedny z corsą czy bogaty z Viperem :D
                              • wowo5 Re: Tesla Model S 27.04.13, 03:36
                                Tesla oferuje nowa bezwarunkowa gwarancje na baterie. Za 4-5 lat ma oferowac zasieg 500 mil (800 km). Przy takim zasiegu samochod elektryczna ma sens. Starsze modele mozna bedzie wyposazyc w nowe baterie o wiekszej pojemnosci.

green.autoblog.com/2013/04/26/tesla-worlds-best-service-warranty-program-500-mile-battery/
                                • wowo5 Tesla przynosi zyski 09.05.13, 03:21
                                  I szykuje nastepny model (SUV).
                                  green.autoblog.com/2013/05/08/tesla-posts-first-quarterly-profit-model-s-best-selling-ev/
    • marekatlanta71 Jazda testowa 14.05.13, 02:45
      florydziak.blogspot.com/2013/05/darmowa-reklama-tesla-model-s.html
      O kurde! Samochód jest NIESAMOWITY!!!! Ja go chcę!!!!
      • tomek854 Re: Jazda testowa 14.05.13, 13:17
        A po co tam trzy pedały? Tam chyba nie ma skrzyni biegów?
        • rapid130 Re: Jazda testowa 14.05.13, 15:09
          Ja tam widzę gaz, hamulec i parapet pod lewą stopę. :D
    • tomek854 Re: Tesla Model S 14.05.13, 14:04
      Wyglada na to, ze Tesla nastąpiła na odcisk klasycznemu rynkowi motoryzacji nie tylko od strony technologicznej:

www.slate.com/blogs/future_tense/2013/05/13/north_carolina_tesla_ban_bill_would_prevent_unfair_competition_with_car.html
      North Carolina zakazuje sprzedaży aut bez pośrednictwa dealerów aby "zapewnić uczciwą konkurencję".
    • rapid130 Re: Tesla Model S 14.05.13, 15:45
      Do tej pory lubiłem oglądać filmik z EV-1 rozwijającym się na autostradzie.
      Ale EV-1 to był przy Tesli powolny i trzeszczący toi-toi o wyglądzie UFO.

Dyskretnie przejechałem się z panami i kurde balans, podoba mi się! :DDDDD

Cichy "jęk elektrycznych dusz" pokutujących podczas przyspieszania pełnym szwungiem i przyspieszenie 0-50 mph jak pstryknięcie palcem - i klękam...
      Powtórzę za panami: Awesome! :D

Co do skomplikowanej obsługi, to powinni zainwestować w system sterowania głosem.
      No i całe to mysie kino powinno mieć (a może ma?) funkcję black panel.
      W nocy szlag by mnie trafił po pół godzinie jazdy, od nadmiaru tych neonów.

Firma idzie w dobrym kierunku, ale nadal mam obawy, żeby nie przeinwestowała.
      Na tym etapie, na którym są wciąż łatwo o potknięcie.
      Żeby nie skończyło się to jak z Tucker Corp. 65 lat temu. [']
      :X
      • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 17.05.13, 15:52
        Chyba kupimy tą Teslę, ale jednak model performance. Ale dopiero na wiosnę przyszłego roku. Obiecałem sobie ze MUSZĄ wybudować chociaż jeden supercharger zanim kupię ten samochód.
    • rapid130 Śledzę co porabia właściciel... 20.08.13, 23:22
      KmanAuto miał już całkiem sporo drobnych usterek w swoim egzemplarzu. Parę wciąż nierozwiązanych. :/

Mocno pochylone tylne koła jednostronnie drące opony.
      W tylnych światłach zbiera się woda. Pojawiała się też wewnątrz pokrywy tylnego bagażnika.
      Po 3 miesiącach poddał się akumulator 12V (zasilający zwykłe urządzenia pokładowe) w ostatnim podrygu "z automatu" otwierając wszystkie okna, żeby umożliwić dostęp do wnętrza (oby nie w deszczu!).
      Dolna maskownica przedniej szyby zaczęła się odklejać.
      Źle wyregulowana pokrywa tylnego bagażnika poobcierała lakier na zderzaku.
      Dziwaczy system monitorowania powietrza w oponach.
      Przy szybkim otwieraniu drzwi szyby nie zawsze nadążają się (automatycznie) uchylić i ocierają o chromowane listwy.
      Plastiki w drzwiach bywają tak-sobie zmontowane, skrzypi gdy oprzeć łokieć, albo trzeszczą na dziurach.

I zabawna rzecz, firma zastrzega, że przedni bagażnik nie jest idealnie szczelny np. podczas ekstremalnych opadów (sic!)

Dużo tego jak na wóz za +70 tys. dolarów, mechanicznie prostszy niż napędzany substancją ropopochodną :/

Chociaż właściciel wciąż wygląda na zadowolonego. :P

Możliwe, że do wiosny zmniejszy się liczba chorób wieku dziecięcego. :D
      Dostawca akumulatorów 12V został już podobno zmieniony.
      • marekatlanta71 Re: Śledzę co porabia właściciel... 21.08.13, 21:14
        A ja nadal nie wiem czy kupować Teslę czy nie. Z jednej strony samochód jest piękny, cichy i niezwykle bezpieczny, z drugiej cena jest przerażająca....
        • rapid130 Re: Śledzę co porabia właściciel... 21.08.13, 21:37
          Z tym cichym, to też część prawdy. Subiektywnie jest cichszy, ale nominalnie wyniki przy 50 km/h - 59 dBA, 100 km/h - 67 dBA szału nie robią. Delikatnie mówiąc.
    • marekatlanta71 Re: Tesla Model S 05.09.13, 02:45
      Przymierzyłem się jeszcze raz do Tesli i zaczynam mieć wątpliwości. Przede wszystkim jakość wykonania mnie niepokoi + kilka źle przemyślanych miejsc - wystający kawałek podłokietnika o który się zaczepia wsiadając na tylne siedzenie, za niskie zagłówki na tylnych siedzeniach i generalnie ciasnota pionowa (dużo miejsca na nogi, ale głowa mi dobija sufitu) + relatywnie ubogie wyposażenie jak na samochód za takie pieniądze.
      • rapid130 Re: Tesla Model S 05.09.13, 13:56
        Widzę, że dosiałem trochę ziarna niepewności. :P
        Przymierzyłeś się tylko.
        Przejdziesz się (znowu) i miłość rozgorzeje na nowo. ;)
      • wowo5 Jeszcze jeden powod by kupic Tesle 22.09.13, 22:26
        Koszty utrzymania, a raczej serwisowania beda o wiele mniejsze.
        www.autokrata.pl/artykul/Najmniej-awaryjne-auta-to_a17582
    • dr.verte dla "jarajacych" sie Tesla : 06.10.13, 00:32
      lwyborcza.biz/biznes/1,100896,14727872.html#BoxBizTxt
      • rapid130 Żebym nie był złym prorokiem... 06.10.13, 12:38
        "Na tym etapie, na którym są wciąż łatwo o potknięcie.
        Żeby nie skończyło się to jak z Tucker Corp. 65 lat temu".

Już im akcje ostro spadły po publikacji tego filmu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka