Dodaj do ulubionych

o co dbacie przed zima?

19.11.04, 12:10
...oprocz wymiany kol na zimowe oczywiscie. (Juz za pare dni, za dni pare...)

Mi kawalek gumki z uszczelki zwisa w gorze przedniej szyby, mechanik mowi, ze
trzeba by wyjac cala szybe, zakonserwowac blache nadzarta rdza i wkladac
szybe z powrotem, koszt ponad 200 zl... Chyba to zrobie przed zima.

jaki robicie przedzimowy przeglad? ale taki wiecie, z sercem i wczuciem :-)

usciski
lip
Obserwuj wątek
    • pap10 Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 12:14
      Zmeinie autku buciki na zimowe i po przyjacielsku poklepie go po dachu :)
      Za 2 tygodnie jakies mam przeglodzik o 60 tys to pewnie obadaja czy wszystko
      oki :)

Ale jestem leniwy, co? :)
      Pap :)
      • loveandpeace Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 12:26
        co za leniwiec! wstyd! a sprawdzic akumulator? a na karoserie chuchnac i
        wypolerowac rekawem? a zainstalowac sobie lusterka podgrzewane zapalkami?

:)
        lip
        • wo_bi Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 12:34
          ja tam mam firmowo zapalki zainstalowane. Tylku nikomu nie chce sie wychodzic
          jak zimno, zeby je zapalac... A kurde szybko gasna ;))) A tak na powaznie, to
          bardzo sobie cenie ogrzewane lusterka. Poprawia widocznosc do tylu, przy sniegu,
          deszczu itp. :))

A co do przygotowan, to sandaly zamienilem na zimowe buciory, plyn do szybki
          zimowy, no i nowe wycieraczki (na raszcie nie piszcza!!!! a prawie caly rok mi
          piszczalo, co za konfotr teraz odczowam podczas jazdy ;)) ). No i przegladzik
          byl... Ehh ale i tak musze do warsztatu zajrzec :((

Pozdrawiam
          Wobi

Dobra, wychodze na zewnatrz brrrrr
    • sherlock_holmes Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 12:40
      Popieram mechanika - wymień uszczelkę szyby. Raz, że w zimie korozja postępuje szybciej (szczególnie przy wahaniach temp. w okolicach 0 st., przy dużych mrozach jest OK), dodatkowo nieszczelna uszczelka może powodować parowanie szyby w stopniu trudnym do usunięcia nawiewem powietrza.

A co robię przed zimą? Wymiana oleju, sprawdzenie płynu chłodniczego, wymiana wycieraczek, zmiana płynu w spryskiwaczu na zimowy oczywiście :), pastowanie karoserii (tzn. pokrycie woskiem), likwidacja ognisk rdzy, sprawdzenie podwozia (czy gdzieś warstwa antykorozyjna nie jest obita), myję szyby od środka, wkładam gazety pod gumowe dywaniki, do bagażnika wrzucam odmrażacz do szyb i mate na przednią szybę (chroni przed oszronieniem). No i oczywiście smaruję uszczelki drzwi i bębenki zamków. Do akumulatora zaglądam wcześniej, po lecie, kiedy jeszcze nie jest bardzo zimno :)
      Jeśli zbliża się termin wymiany, wymieniam również świece i filtr powietrza.
      I chyba tyle...
      • loveandpeace Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 15:56
        wymiana wycieraczek? tych na szybie czy tych pod nogami? (sorry za ew. glupie
        pytanie...)
        po co myjesz szyby od srodka, czy to zapobiega parowaniu?
        po co gazety opd gumowe dywaniki?
        czym smarujesz uszczelki drzwi?

sorry jesli moje pytania wydadza sie przyglupie, ale jak mowi moj brat pytam bo
        nie wiem".

pozdrowienia serdeczne

lip
        • sherlock_holmes Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 19:57
          loveandpeace napisała:

> wymiana wycieraczek? tych na szybie czy tych pod nogami? (sorry za ew. glupie
          > pytanie...)

Przede wszystkim tych na szybie - choć to powinno się zrobić na jesieni, kiedy zaczyna się deszczowa pora. Choć jeśli masz w środku dywaniki welurowe/wykładzinowe, to też polecam wymiane na gumowe, najlepeij "korytka" (z podniesionymi krawędziami). Dzięki nim podłoga będzie sucha gdy wsiądziesz ze śniegiem na butach i śnieg stopnieje w czasie jazdy. Korzyść podwójna, bo nie parują szyby i nie ma zagrożenia dla podłogi.

> po co myjesz szyby od srodka, czy to zapobiega parowaniu?

Szyba czysta paruje wolniej i łatwiej ją osuszyć nawiewem. Szczególnie jeśli stosujesz środki w spraju do deski rozdzielczej, osadzają się na szybie. Wtedy pomoże umycie denaturatem przed myciem właściwym. I jeszcze jedno - najskuteczniej szyby wyciera się papierowymi ręcznikami (kuchennymi) - mniej ważny jest środek do czyszczenia szyb, choć najlepsze są te z amoniakiem (szkoda tylko, że tak śmierdzą :) )

> po co gazety opd gumowe dywaniki?

Gazety pochłąniają wilgoć - która jest zawsze, nie tylko gdy w środku samochodu roztopi się śnieg. Dzięki temu, że wchłaniają wilgoć, szyby mniej parują - tylko trzeba pamiętać o wymianie gazet mniej więcej co tydzień - dwa.

> czym smarujesz uszczelki drzwi?

W sprzedaży jest dużo środków - począwszy od wazeliny (b. skuteczna, ale ciężko ją nałożyć) po środki w spraju, którymi spryskuje sie uszczelki i nie przymarzają. Osobiście używam środka AutoLandu (nie pamiętam nazwy) - ma miły cytrynowy zapach i poza ochroną uszczelek zapewnie ich elastyczność.

> sorry jesli moje pytania wydadza sie przyglupie, ale jak mowi moj brat pytam bo nie wiem".

Absolutnie nie są to głupie pytania. Dzielę się swoją wiedzą wyniesioną z nauki na własnej skórze :) W końcu kto pyta nie błądzi, a chwalebne jest poszerzać swoją wiedzę, zamiast brnąć po omacku w ciemnościach ;)

>
          > pozdrowienia serdeczne

Ja również pozdrawiam :)
          SH
    • mrzagi01 Re: o co dbacie przed zima? 19.11.04, 14:57
      jezeli o mnie chodzi to dbam o opał i cieple kalesonki ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka