Dodaj do ulubionych

Dwa jubileusze Skody

23.03.05, 20:00
W tym roku Skoda Auto świętuje dwie ważne dla siebie rocznice - 100 lat tworzenia samochodów i 110 lat działalności firmy. Pierwszy model - Voiturette Laurin & Klement - opuścił taśmę produkcyjną zakładów w Mlada Boleslav w 1905 r., rozpoczynając nową erę w historii spółki, która należy do najstarszych producentów aut na świecie. Założycielami czeskiej fabryki byli kupcy Vaclav Laurin i Vaclav Klement. Historia zakładów sięga roku 1895, kiedy to uruchomiono produkcję rowerów. Asortyment uzupełniono po jakimś czasie o motorowery, a od 1905 r. o samochody.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=7197

Proponuję z tej okazji wprowadzić model specjalny - full wypas i sprzedawać za pół ceny :0 Pewnie Krakus by się ucieszył :)
Obserwuj wątek
    • krakus.mp Re: Dwa jubileusze Skody 23.03.05, 20:03
      Krakus, z powodu dobrych układów z serwisem, wybiera Focusa.
      Pzdr.
      • sherlock_holmes Re: Dwa jubileusze Skody 23.03.05, 20:10
        Mimo iż jestem sympatykiem Skody, uważam że dobrze zrobiłeś.
        Znam Skody od hohoho, a może i wczesniej :) (najstarsza, jaką naprawiałem to 100S). I powiem szczerze, że Fabia przez pokrewieństwio z VW dużo straciła :( Przede wszystkim ceny części są zdecydowanie wyższe niż do Felicii, zawieszenie sypie się w okrutnym tempie, nowe Fabie i Octavie w mojej firmie co chwila jadą na lawecie do serwisu (żeby było śmieszniej, w miarę eksploatacji jest coraz lepiej z awaryjnością - czyli coś jak z Daciami, które trzeba było po kupnie złożyć do kupy i potem już się dało normalnie jeździć :) ) - i to mi wystarzca do ochłodzenia mojej sympatii do Skody.

Dodatkowo - wg mnie Octavia II ma wyjątkowo paskudny tył - jakiś taki jak klocek grubo ciosany - szczególnie patrząc pod kątem z przodu wygląda nieciekawie :(
        A poza tym - kto wyko5zysta na codzień 560-litrowy bagażnik? 380 litrów w Focusie też jest wartością budzącą szacunek.
        • jorn Re: Dwa jubileusze Skody 24.03.05, 12:57
          sherlock_holmes napisał:
          >Dodatkowo - wg mnie Octavia II ma wyjątkowo paskudny tył - jakiś taki jak
          klocek grubo ciosany - szczególnie patrząc pod kątem z przodu wygląda
          nieciekawie :( <
          A mnie się podoba, mam tylko mieszane uczucia względem tylnych świateł
          pozycyjnych: w nowej Octavii cała czerwona powierzchnia lampy świeci po
          włączeniu świateł (część jest dodatkowo światłem 'stop', inna część łączy
          funcję pozycyjnych i przeciwmgłowych) - bardzo mi się to podoba wizualnie, ale
          jest mniej bezpieczne niż rozwiązanie ze starego modelu - światła 'stop'
          oddzielone od pozycyjnych, dzięki czemu łatwiej zauważych zapalenie się 'stopu'.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka