lexus400 02.04.05, 07:56 Co mówi kodeks drogowy na temat omijania z prawej strony pojazdów sygnalizujących zamiar skrętu w lewo?? Pzdr. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inna-bajka Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 09:50 Nierstety można. Piszę niestety, bo to był mój pierwszy strzał. Wydawało mi się, że polonez powinien zahamować , bo przed nim inny samochód skręcał. A polonez wyminął na skrzyżowaniu i na pasach. Przyjechała Policja i powiedzieli, że miał takie prawo. Teraz jak sie nad tym zastanawiam, to nie wiem, ale byłam młoda i głupia, to mi mogli wmówić. Odpowiedz Link
entry Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 11:55 Wyprzedzanie Art. 24. ust. 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony. o samym omijaniu nie ma nic, ale intencja jest czytelna, zresztą dopóki pojazd się toczy wyprzedzamy Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 17:17 tak, ale z drugiej strony wyprzedzanie dozwolone jest tylko na skrzyzowaniu o ruchu kierowanym. Czy na wyprzedzanie pojazdów skręcających w prawo / w lewo jest specjlne zezwolenie? Odpowiedz Link
typson Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 18:10 > tak, ale z drugiej strony wyprzedzanie dozwolone jest tylko na skrzyzowaniu o r > uchu kierowanym. to juz chyba nie jest prawda. > Czy na wyprzedzanie pojazdów skręcających w prawo / w lewo jest > specjlne zezwolenie? to nie jest wyprzedzanie tylko omijanie. I jest to dozwolone Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 18:30 to nie jest wyprzedzanie tylko omijanie. I jest to dozwolone Pomki jadą, jest wyprzedzanie A co do ruchu kierowanego - jeżeli chodzi o "normalne" wyprzedzanie - na pewno jest to prawda. NIe wiem, jak z wyprzedzaniem skręcających. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 18:59 Panowie, pała z przepisów! Kto powiedział, że coś się zmieniło w kwestii wyprzedzania na skrzyżowaniach? nadal dozwolone jest wyprzedzanie na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym oraz ruchu okrężnym! Skręcającego w lewo można wyprzedzić tylk oz prawej strony, z zachowaniem ww. przepisu, natomiast omijanie stojącego do skrętu w lewo może się odbywać na każdym skrzyżowaniu - oczywiście omijanie z prawej strony. Przepis ma sens - pomyslcie jakie tworzyłyby się korki... Podobnie - można przekroczyć podwójną ciągłą gdy np. stoi uszkodzony samochód albo ktos stanął na zakazie, a ominąć go można tylko przecinając linię ciągłą. Odpowiedz Link
typson Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 21:52 czyli w skrocie tak: www.prawojazdy.com.pl/files/kodeks/index.php?site=41#0 dzial II rozdzial 3 oddzial 7 Odpowiedz Link