Dodaj do ulubionych

Pytanie do znawców KD

02.04.05, 07:56
Co mówi kodeks drogowy na temat omijania z prawej strony pojazdów
sygnalizujących zamiar skrętu w lewo??
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • inna-bajka Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 09:50
      Nierstety można. Piszę niestety, bo to był mój pierwszy strzał.
      Wydawało mi się, że polonez powinien zahamować , bo przed nim inny samochód
      skręcał. A polonez wyminął na skrzyżowaniu i na pasach. Przyjechała Policja i
      powiedzieli, że miał takie prawo. Teraz jak sie nad tym zastanawiam, to nie
      wiem, ale byłam młoda i głupia, to mi mogli wmówić.
    • entry Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 11:55
      Wyprzedzanie Art. 24. ust. 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który
      sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej
      strony.

o samym omijaniu nie ma nic, ale intencja jest czytelna, zresztą dopóki pojazd
      się toczy wyprzedzamy
      • tomek854 Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 17:17

tak, ale z drugiej strony wyprzedzanie dozwolone jest tylko na skrzyzowaniu o ruchu kierowanym. Czy na wyprzedzanie pojazdów skręcających w prawo / w lewo jest specjlne zezwolenie?
        • typson Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 18:10
          > tak, ale z drugiej strony wyprzedzanie dozwolone jest tylko na skrzyzowaniu o r
          > uchu kierowanym.

to juz chyba nie jest prawda.

> Czy na wyprzedzanie pojazdów skręcających w prawo / w lewo jest
          > specjlne zezwolenie?

to nie jest wyprzedzanie tylko omijanie. I jest to dozwolone
          • tomek854 Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 18:30
            to nie jest wyprzedzanie tylko omijanie. I jest to dozwolone

Pomki jadą, jest wyprzedzanie

A co do ruchu kierowanego - jeżeli chodzi o "normalne" wyprzedzanie - na pewno jest to prawda. NIe wiem, jak z wyprzedzaniem skręcających.
            • sherlock_holmes Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 18:59
              Panowie, pała z przepisów! Kto powiedział, że coś się zmieniło w kwestii wyprzedzania na skrzyżowaniach? nadal dozwolone jest wyprzedzanie na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym oraz ruchu okrężnym!
              Skręcającego w lewo można wyprzedzić tylk oz prawej strony, z zachowaniem ww. przepisu, natomiast omijanie stojącego do skrętu w lewo może się odbywać na każdym skrzyżowaniu - oczywiście omijanie z prawej strony. Przepis ma sens - pomyslcie jakie tworzyłyby się korki... Podobnie - można przekroczyć podwójną ciągłą gdy np. stoi uszkodzony samochód albo ktos stanął na zakazie, a ominąć go można tylko przecinając linię ciągłą.
              • typson Re: Pytanie do znawców KD 02.04.05, 21:52
                czyli w skrocie tak:

www.prawojazdy.com.pl/files/kodeks/index.php?site=41#0
                dzial II
                rozdzial 3
                oddzial 7

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka