Dodaj do ulubionych

Dopłata za kolor

10.05.05, 10:55
Kupując auto w ulubionym kolorze, musimy liczyć się z dodatkową opłatą za lakier. Niewiele jest bowiem kolorów w tak zwanym pakiecie standardowym. W tabeli podajemy ceny za lakier typu metalik

Dodatkowej opłaty za lakier nie poniesiemy, gdy zdecydujemy się na zakup auta w kolorze białym. Wielu producentów daje nam jeszcze do wyboru kolor: granatowy, czerwony i czarny. Nie wszyscy jednak. Za kolor czerwony musimy dopłacić np.: gdy kupujemy opla od 500 do 800 zł (w zależności od modelu), fiata pandę - 400 zł, seata ibizę - czerwień emocion - 600 zł, volkswagena - od 450 do 960. Za kolor czarny musimy dopłacić np.: kupując citroena - 1000 zł, volkswagena - 450 do 960 zł, toyotę yaris (mica) - 1400 zł.Matiz w kolorze miedzianym jest o 1200 zł droższy od wersji podstawowej. W przypadku modelu Lancia Ypsilon 700 zł dodatkowo dopłacimy za kolor opalizujący (czerwony i niebieski) oraz 600 zł - za kość słoniową. Żółty kolor na audi A3 to koszt 1048 zł. Do fiata stilo w kolorze pastelowym trzeba dopłacić 600 zł. Opel agila w kolorze niebieskim, czarnym oraz papyrus to dodatkowe 1250 zł (lakier mica). Peugeot pobiera dodatkową opłatę za kolor zielony vert intensive - 1600 zł (model 407).Wielu producentów ma takie same ceny dla lakierów typu metalik, perła oraz mica. Lecz są wyjątki. Kupując suzuki swift w kolorze czerwonym supreme red pearl trzeba doliczyć 2000 zł. Alfa romeo 147 w kolorze błękitu perłowego nuvola kosztuje o 7500 zł drożej od wersji podstawowej. Lakier perłowy na volkswagenie kosztuje 1820 zł.

Możemy także wybrać tak zwane kolory specjalne, w salonach Audi kosztuje to od 10 zł do blisko 15 tys. Lakier tzw. designo w salonach Mercedesa to koszt od 10 do ponad 30 tys. zł w zależności od modelu. Kolor biały - masa perłowa na volkswagenie phaeton kosztuje ponad 12 tys. zł, a lakier srebrny heliochromowy - blisko 28 tys. zł.

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/auto_050510/auto_a_4.html
A tutaj tabela z cenami dopłat za lakier metalik:
www.rzeczpospolita.pl/teksty/auto_050510/auto_a_4-1.F.jpg
Obserwuj wątek
    • apodemus Re: Dopłata za kolor 10.05.05, 12:41
      Taaak...
      Uparłem się przy kupnie autka, że nie chcę lakieru metalik, czego sprzedawca
      dłuuugo nie chciał przyjąć do wiadomości :-) wyszedłem z założenia że:
      1) większa trwałość mi nic nie da, bo nawet w kolorze standardowym auto jest
      ocynkowane, a jak już w coś walnę to żaden metalik nie ochroni blachy,
      2) za cenę tysiąca kilkuset zł, które musiałbym za to zapłacić, kupiłem radio,
      głośniki i zostało mi jeszcze na oblanie kupna samochodu.
      Do wyboru miałem biały, czerwony i granatowy.
      Wybrałem czerwony. Zresztą kolor i tak jest dla mnie mało istotny.
      • qrakki999 Re: Dopłata za kolor 10.05.05, 16:11
        Podobnie podszedłem do sprawy.
        Za te 1400 kupiłem sobie niesalonowy zestaw audio, moze nie High End ale gra
        bardzo przyzwoicie:)

Ponadto koloru i tak ze środka prawie nie widać:)
        Miałem do wyboru niebieski, czerwony i biały - wziąłem niebieski i zupełnie mi
        to nie przeszkadza w codziennym uzytkowaniu auta;-)

pzdr
        Q
    • typson Re: Dopłata za kolor 10.05.05, 16:31
      a mnie kwestia kolorow wqrza o tyle, ze czesto gdy sie chce jakistam kolor, to
      trzeba czekac
      • lobuzek1 Re: Dopłata za kolor 10.05.05, 18:28
        Ja też nie przywiązuję wagi do kolorów, no chyba że jest jakiś dramatyczny
        seledynik lub inny tragiczny. Punto akurat mam srebrne, bo takie było i całkiem
        fajnie wygląda (poprzednie autko też jest srebrne). Natomiast gdybym miał
        specjalnie dopłacić ponad 1000 zł za kolor, to w życiu bym tego nie zrobił.
        • jaki71 Re: Dopłata za kolor 10.05.05, 18:59
          Co mozna wiecej napisac ponad to co zostalo napisane??
          Tylko to ze ja jestem po drugiej stronie barykady.
          Lubie zeby samochod mnie sie podobal i zeby mial kolor taki jaki pasuje do
          danego samochodu (przynajmniej pasujacy dla mnie). Podobaja mi sie samochody
          czarne i czerwone. Na czarny u opla trzeba czekac 3 miesiace a czerwony byl z
          doplata 500 i tez trzeba bylo czekac. Zona z 2 dostepnych od reki wybrala bordo
          metalik. Wg. mnie mieszcacy sie w moich upodobaniach i doplata "tylko" 900. Ale
          czolobitnosc w stosunku do samochodu (nie auta jak zwyklo sie mawiac w Krakowie)
          konczy sie na wyborze koloru. W eksploatacji moj samochod dostaje w d... dwa
          razy bardziej niz sluzbowy. Taki juz jestem dran.

A w zestawieniu albo ja przegapilem albo byl blad bo "najladniejszy" kolor u
          forda: panther black jest z doplata.
    • claudia207 Re: Dopłata za kolor 10.05.05, 19:12
      Cene samochodu negocjowalismy przed wyborem koloru a pozniej wybralismy
      pierwsza i druga wersje koloru lakieru. Dostalismy nasz pierwszy wybor po
      tygodniu. Gdybysmy sobie upatrzyli mniej popularny kolor, czekalibysmy dluzej,
      ale doplaty za kolor sa tutaj nie do pomyslenia. Jednak europejski i
      amerykanski rynek znacznie sie roznia.
    • sherlock_holmes Jeszcze o kolorach 10.05.05, 19:47
      Powszechnie wiadomo, że kolor samochodu jest jednym z ważniejszych czynników, które decydują o cenie, jaką skłonny jest zapłacić za używane auto nowy właściciel, szczególnie jeśli jest to model jakieś prestiżowej marki. Specjaliści z brytyjskiej firmy Glass's przeanalizowali ceny niektórych modeli należących do klasy wyższej średniej, np. BMW Serii 3, Audi A4, Mercedesa Klasy C, chcąc sprawdzić, w jakim stopniu o wartości auta na rynku wtórnym decyduje kolor. Pod uwagę wzięto samochody jednoroczne, które miały na liczniku 12 tys. przejechanych mil. Okazało się, że najlepszą ceną można uzyskać przy sprzedaży samochodu w kolorze czarny metallic i szary metallic. Z drugiej strony, osoba chcąca sprzedać auto w kolorze białym może otrzymać nawet do 2 500 funtów mniej niż w przypadku identycznie wyposażonego modelu w kolorze srebrnym.

Specjaliści z Glass's podkreślają, że np. w przypadku aut klasy wyższej (BMW Serii 5, Mercedes E Klasy, Audi A6) kolor nadwozia ma jeszcze większy wpływ na wartość auta, które użytkownik chce sprzedać na rynku wtórnym.

www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=7511
      Pamiętam jak kupowalem swój pierwszy nowy samochód - Fiat 126elx :) Wymarzyłem sobie granatowego - przez co musialem czekać ponad tydzień. Od ręki oferowano mi autko w kolorze ...różowym, jeszcze chcieli dać 500zł upustu.
      Ale nie dalbym 500zł za to, żebym musial zmienić oreintację seksualną :))))
    • mejson.e Bez dopłat 10.05.05, 23:55
      Moim jedynym nowo kupionym pojazdem był motocykl ETZ 150.
      Stałem po niego całą noc w kolejce, bywały wtedy w dwu kolorach, trafił mi się
      blado niebieski, zamiast pomidorowego, ale nie grymasiłem i nie czekałem na
      następną dostawę...

Każdy prywatny samochód kupowałem używany - i choć najmłodszy miał 3 miesiące -
      kolor najmniej mnie interesował.

Ale chciałoby się kiedyś pogrymasić, choćby z próżności...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • bart.ez Re: Dopłata za kolor 11.05.05, 00:02
      Co to za lakier ten 'srebrny heliochromowy'? Chciałbym zobaczyć jak wygląda, ale google mi nic nie znajdują. Chromowy mi się kojarzy z takim :)
      • jaki71 Re: Dopłata za kolor 11.05.05, 01:12
        Po tym jak SH uzmyslowil mi ze mam plebejski gust (panther black - metalik)
        zostalem wielbicielem koloru: CHROMOWY.
      • sherlock_holmes Re: Dopłata za kolor 11.05.05, 08:53
        To jest (chyba) lakier taki jak na Nissanach Primera swego czasu - chromaflair, czyli zmieniający barwę w zależności od kąta patrzenia.
        Audi na zdjęciu nie jest malowane - jest polerowane (aluminium) :)
        • bart.ez Re: Dopłata za kolor 11.05.05, 21:56
          Możliwe że audi jest polerowane, ale BMW i mercedes chyba nie mają nadwozia z aluminium? skocz.pl/sgc

Mysle że ktoś sobie zarzucił coś a'la fantachrom

I jeszcze fotki tjuninkowanego BMW chrom&plastix edition skocz.pl/sgj :))
          • sherlock_holmes Re: Dopłata za kolor 12.05.05, 09:23
            Fakt - ale to chyba nie zwykłe lakierowanie, tylko chromowanie (no chyba że to jest lakier "samowygładzający się" :)
            O guście właściciela nie będę się wypowiadał ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka