Dodaj do ulubionych

wysokie obroty...

11.05.05, 11:12
Zaskoczyla mnie i to niemilo Thalia.
Wyjezdzajac wczoraj z podziemnego parkingu na 2-ce przed podjazdem i na nim
dalem po gazie. Po wyjezdzie i puszceniu gazu... Obroty zostaly na cos ponad
3000 obrotow ?!?!?!?!?! Nieco dziwne, zwazywszy, ze w ogole puscilem pedal
gazu i stalem. Wylaczylem od razu silnik. Ponownie wlaczylem. To samo... Za 3
podejsciem wrocil do normalnych obrotow... I zastanawiam sie... Czy gdzies
przyblokowala sie linka od gazu a moze to cos innego? Pierwszy raz sie z tym
spotkalem i zastanawia mnie to, bo jakby nie patrzec niebezpieczny objaw,
wchodzenie silnika na obroty od tak...

Pozdrawiam
Wobi
Obserwuj wątek
    • jaki71 Re: wysokie obroty... 11.05.05, 21:13
      Kumpel mial cos takiego w KA. bujal sie z tym chyba ze 3 miesiace do ASO i nie
      wiedzieli co za diabel. Nie bardzo pamietam jak sie to skonczylo - bede musial
      go dopytac - ale chyba coz ze sterowaniem wtrysku bylo albo tylko przeplywomierz??
      Jak bedzie pamietal to dam znac:)
      • wo_bi Re: wysokie obroty... 11.05.05, 23:48
        jaki71 napisał:

> Kumpel mial cos takiego w KA. bujal sie z tym chyba ze 3 miesiace do ASO i nie
        > wiedzieli co za diabel. Nie bardzo pamietam jak sie to skonczylo - bede musial
        > go dopytac - ale chyba coz ze sterowaniem wtrysku bylo albo tylko przeplywomier
        > z??
        > Jak bedzie pamietal to dam znac:)

Teraz jak sobie przypominam, kiedys przy odpaleniu rano silnika, na parkingu,
        mialem cos podobnego. Ale uznalem to za zwidy i nie do konca dostrojony sluch w
        stanie lekko zaspanym. Wylaczylem i uruchomilem ponownie nie zastanawiajac sie
        co to moze byc.
        Jakbys wiedzial co to bylo, to w razie czego dobrze wiedziec. :)

Pozdrawiam
        Wobi
    • bart.ez Re: wysokie obroty... 11.05.05, 21:41
      Mam identyczne objawy. U mnie winny jest regulator obrotów biegu jałowego. Jak się "zawiesi" to zwiekszone obroty są tylko na benzynie, a na gazie gaśnie. Książka podaje że jest nienaprawialny, ale i tak go rozkręciłem i wyczyściłem-nie pomogło. Na razie jeżdże z odłączonym :)
      • wo_bi Re: wysokie obroty... 11.05.05, 23:42
        bart.ez napisał:

> Mam identyczne objawy. U mnie winny jest regulator obrotów biegu jałowego. Jak
        > się "zawiesi" to zwiekszone obroty są tylko na benzynie, a na gazie gaśnie.

Hmmm?? Dluzszy czas (po okresie sprawnego dzialania) mialem problemy z gazem,
        wlasnie z gasnieciem. Po dokladnym sprawdzeniu silnika meczylem warsztat gdzie
        zakladalem instalacje LPG, zeby mi to poprawili. No i po 4 wizytach w
        warsztacie, za kazdym razem zwiazanych z grzebaniem w... laptopie podlaczonym do
        "silnika" i czegos jeszcze pod popielniczka ;) (kurcze, w warsztacie po 2.
        wizycie praktycznie sami z siebie mi wyjasnili jak co i dlaczego dziala w
        instalacji LPG... i nie pamietam), wreszcie dziala. Ale mysle, ze przy
        gruntownym przegladzie w ASO wykryliby bledne dzialanie regulatora biegu jalowego.

Pozdrawiam
        Wobi
        • jaki71 Re: wysokie obroty... 12.05.05, 00:05
          Czasy gdy silniki byly gaznikowe a zaplon sterowany mechanicznie z walu silnika
          minely bezpowrotnie. Obecnie do poprawnej pracy silnika i do spelniania norm
          dotyczacych spalin oblozony jest on elektronika. Sterownik dostaje kupe
          informacji z takich miejsc jak czujnik polozenia walu, przpustnica (jej
          polozenie) korygowane odczytem z przeplywomierza, potraktowane EGR'em i na
          koniec poprawione lambda. Ale... przy gazie te informacje nie sa juz w takich
          ilosciach potrzebne. Nie znam sie na gazie ale chyba wystarcza dla sterownika
          gazu informacja o polozeniu przepustnicy. Dlatego na gazie silnik moze chodzic
          dobrze a na benzynie nie.

A co do szukania usterek to czesto bywa tak ze czesc jest elektrycznie sprawna i
          komputer nie sygnalizuje bledu ale czesc ta jest zabrudzona i nie daje
          poprawnych odczytow. Wtedy trzeba dobrego diagnosty ktory po wykresach z innych
          punktow jest w stanie wyczaic co daje bledne odczyty. A w ASO o takich ciezko bo
          jak sie czegos naucza to uciekaja i ida na swoje albo do niefirmowych warsztatow.
          • sherlock_holmes Re: wysokie obroty... 12.05.05, 10:43
            Gaz jest znacznie bardziej "tolerancyjny", dlatego m.in. istalacji mieszalnikowych nie da sie regulowac na słuch, bo silnik będzie pracował poprawnie w bardzo szerokim zakresie regulacji :(
            Zapewne stąd mniejsze wymagania co do sterowania silnikiem zasilanym LPG.

Natomiast co do awarii Wobiego: albo silnik krokowy, albo czujnik położenia przepustnicy, albo zabrudzony przepływomierz, albo silnik ciągnie gdzieś "lewe" powietrze. Trzeba niestety oblukac wszystko :(
            • truskava Re: wysokie obroty... 12.05.05, 11:13
              sherlock_holmes napisał:

(...)>
              > Natomiast co do awarii Wobiego: albo silnik krokowy, albo czujnik położenia
              > przepustnicy, albo zabrudzony przepływomierz, albo silnik ciągnie gdzieś
              > "lewe" powietrze. Trzeba niestety oblukac wszystko :(
              >

Silnik krokowy to chyba nie ...
              Kiedyś coś podobnego miałem w Toyocie Avensis (służbowej).
              Tyle tylko, że tam obroty wskakiwały "na maxa".
              W serwisie też rzuciłem temat "może to silnik krokowy",
              ale majster wyleczył mnie z tej teorii, pokazując, że silnikiem krokowym można
              uzyskać maxymalnie niecałe 2000 obr/min.
              WoBi ma ponad 3000 obr/min - możliwe, że też to jest poza zakresem silnika
              krokowego.

Byłem kilkakrotnie w serwisie z tym bólem wysokich obrotów.
              Nie bardzo mogli coś na to poradzić, bo usterka występowała dość rzadko
              i nigdy nie wystąpiła gdy auto było w serwisie.
              W końcu po jakimś czasie samo przeszło...
    • marekatlanta71 Re: wysokie obroty... 12.05.05, 00:13
      Niedobrze - najprawdopodobniej cos sie psuje. Podejrzewam czjnik otwarcia
      przepustnicy. Moj Fiat Brava mial wlasnie ten problem, co gorsza zdarzalo mu sie
      samemu dodac gazu jak jechalem powoli - rok sie z serwisami uzeralem i pomimo
      wymiany polowy elektroniki w silniku nikt nie wiedzial co sie dzieje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka