Dodaj do ulubionych

Koniec Forda Excursion

11.10.05, 15:48
Koncern Ford zaprzestał produkcji swojego największego modelu auta sportowo-terenowego (SUV) - Excursion.

Ostatni egzemplarz tego auta zjechał w piątek z linii montażowej fabryki Forda w Louisville, w stanie Kentucky - poinformował rzeczniczka koncernu Ann Marie Gattari.

Dodała, że decyzję o zaprzestaniu produkcji tego modelu podjęto już rok temu ze względu na spadającą sprzedaż.

Model Excursion wprowadzono do sprzedaży w 2000 r. i sprzedano ok. 50 tys. egzemplarzy.

Jednak sprzedaż tych ciężkich, spalających dużo benzyny, aut w ciągu ostatnich lat drastycznie spadała, podobnie jak dwóch innych modeli Forda klasy SUV - Expedition i Explorer.

Ford nastawia się na produkcję modeli spalających mniej paliwa a do roku 2010 chce wprowadzać na szeroką skalę do swych samochodów napęd hybrydowy (spalinowo-elektryczny).

wirtualnemedia.pl/document.php?id=356208

Mnie tam nie żal - nigdy nie lubiłem takich krów :) Szczegónie takich paskudztw jak to coś :(
www.fordvehicles.com/suvs/excursion/
Obserwuj wątek
    • frax1 Re: Koniec Forda Excursion 11.10.05, 18:07
      Wyjątkowa beznadzieja... i dobrze że z tym skończyli. Szczególnie śmieszna była
      wersja 2wd. Co do wykonania wewnątrz to też był fatalny, dużo gorszy niż
      Expedition. Zawsze mnie dziwiło kto to kupował...
      Pozdrawiam
    • cracovian Szkoda... 11.10.05, 19:07
      Dziwi mnie, ze tego sie nie pisze, ale 60% sprzedanych wersji Forda Excursion
      to byly 6.0l diesle, ktore srednio jezdzily 17 mil na galonie, czyli lepiej niz
      np. benzynowy Trooper. Kiedys patrzylem na najwyzsza wersje Eddie Bauer (ze
      znizkami ponizej $40K) i bardzo mi sie podobala. Do ciagniecia lodzi, koni,
      albo duzej rodziny i bagazu, samochod jest super.

Ja sie w tej chwili bujam "krotkim" GMC Tahoe (samochod zastepczy) podczas gdy
      w moim GTO naprawiaja elektryczy fotel. Samochod jest ogolnie super (nawet
      mniej pali niz Pontiac) ale z trzecim rzedem w uzytku, przestrzen bagazowa jest
      znikoma. W Excursion albo Suburbanie (Tahoe XL) nie ma tego problemu.
      • frax1 Re: Szkoda... 11.10.05, 19:29
        Dla mnie wyposażenia Eddie Bauer w Excursion jest jakiś dużo brzydsze niż np.
        f-150. Najgorsze jednak w tym aucie było to, że prowadził się jak taczka.
        Pozdrawiam
        • cracovian Re: Szkoda... 11.10.05, 19:44
          To zdecycydowanie jezdzi jak czolg i poruszanie sie Excursion w miescie nie
          jest latwe. Natomiast doczep kilkutonowa przyczepe z lodka, zaladuj ludzmi,
          wskocz na I-75 w strone Florydy i sterownosc jest wtedy drugorzedna ;-)
          • frax1 Re: Szkoda... 11.10.05, 20:02
            Podejrzewam że masz 100% racje... tylko czy aby holować łódkę 2-3 razy w roku
            warto jest wydawać na drugorzędnej jakości auto 40k$? A jeżeli dla takiego
            luksusu holowania łódki podczas wycieczki rodzinnej kilka razy w roku mam się
            męczyć cały rok to dziękuję ale kupie truck'a ;)
            Pozdrawiam
            • cracovian Re: Szkoda... 11.10.05, 20:16
              Nie ulega watpliwosci, ze to niszowy samchod i nie widze zeby ludzie tym
              nagminnie do pracy jezdzili... Na forum edmunds.com, ktore czytam ludzie do
              ciagniecia przyczep i duzych rodzin na peryferiach z zasady uzywaja. Ostatnio
              widzialem tego potworka na stacji banzynowej w Costco. Jakas mala kobitka
              tankowala (miala wersje z V10), juz sie mialem z niej w myslach nabijac kiedy
              zobaczylem, ze kazde miejsce w srodku dzieci i bobasy (z 7 poza kierowca) w
              roznym wieku wypelnialy. Takie male przedszkole... milo bylo patrzec. Wychodzi
              mniej benzyny na lebka niz "ekologiczny" pojedynczy kierowca w Civicu.
              • frax1 Re: Szkoda... 11.10.05, 20:32
                Ja musiałem parkować takie ciekawostki ;) Zgadzam się że na dużą rodzinę to auto
                ma sens, mimo to i tak bym wybrał jakiegoś SUV Hondy czy innego japońca który
                też by przewiózł taką zgraje ;) i przynajmniej bym nie trząsł się przed każdym
                zakrętem :)
                Pozdrawiam
            • simr1979 Re: Szkoda... 12.10.05, 12:14
              frax1 napisał:

> tylko czy (....)
              > warto jest wydawać na drugorzędnej jakości auto 40k$?

To nie jest drugorzędnej wartości AUTO, tylko pierwszorzędnej wartości TRUCK ;)
              • frax1 Re: Szkoda... 12.10.05, 12:37
                I tu masz racje! Prawdziwy chłop z południa to ci jeszcze swoim pistoletem
                pogrozi jak na jego truck'a powiesz car ;)
                A co do jakości to zdania nie zmienie i dla mnie jest ona beznadziejna w tym
                fordzie, chodź nowe auta(500,mustang) czy f-150 (bo to nie auto tylko truck ;)
                są już nieporównywalnie lepsze.
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka