tomek854 11.11.05, 10:49 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3009380.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek854 Re: Rio de Świebodzin 11.11.05, 10:53 Ja już nawet nie chcę wyciągać tamich rzecz jak ile biednych dzieci możnaby za to nakarmić. Zacytuję tylko jednego pana, którego spotkałem kiedyś w schronisku w Wetlinie. Pan miał 82 lata, był dziarskim staruszkiem i przyszedł tam przez lato piechotą z Krynicy aż, bo chciał powtórzyć sobie jakąś wyprawę z młodości. Niesamowity facet. Po kolacji odmówił różaniec a potem włączył się do rozmowy. Rozmawialiśmy akurat o krzyżu na tarnicy. I wtedy ten staruszek powiedział: Czy oni muszą tak sadzać te krzyże? Kiedyś to Krzyż był tylko na Tarnicy, Giewoncie i (gdzieś tam, nie pamiętam) i to były z dala widoczne punkty orientacyjne i dobrze. A teraz niedługo na każdej górze będzie krzyż - zabłądzić można! Odpowiedz Link
lexus400 Re: Rio de Świebodzin 11.11.05, 11:05 Za komuny była polityczna pomnikomania czyli na każdym kroku przywódca partyjny lub przodownik pracy a teraz będziemy otoczeni świętymi i krzyżami, jedno i drugie to wyrzucanie pieniędzy w błoto - dosłownie. Odpowiedz Link
bassooner POSĄGI !!! 11.11.05, 12:17 ale zara po nim trza postawić koniecznie posąg "POSĄGOWEGO ROMANA koordynatora G." no i posąg Ojca Dyrektora Założyciela(w skrócie ODZ) a jak stanie już ten posąg(w Swiebodzinie) który będzie symbolem Polski Katolickiej to następny posąg uświetniający powstanie tego pierwszego posągu - np.w pierwszą rocznicę...itd.(i tak dalej)ku radości i zadowoleniu ODZ !!! Odpowiedz Link
staruch5 Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 17:04 wolnosc miedzy innymi polega na tym, ze jak ktos kupil ziemie, to moze na niej zrobic (prawie) co zechce. Musi to byc zgodne z planami zagospodarowania przestreznnego i spelniac wymogi budowlane. Jasne, ze nie wszystkim sie to podoba, ale to co piszecie to zaczynaja byc przejawy nietolerancji... Jedyny zarzut, jaki tu moge postawic: czy na pewno parafianie byli swiadomi, na co daja pieniadze na tace? watpie. I to jest bardzo nie fair. Odpowiedz Link
bassooner Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 17:35 nietolerancji...oczywiscie ze TAK przeciez Polacy to naród mało tolerancyjny - przypomne dom dla zarażonych HIV-em i prawie lincz Kotańskiego,no ale tutaj 100% nie bedzie zadnych protestów - kto by sie ośmielił Odpowiedz Link
lexus400 Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 18:24 > przypomne dom dla zarażonych HIV-em ...w tym przypadku był szczytny cel - pomoc chorym ludziom, tylko że w PL ważniejsza jest jakaś kapliczka lub krzyż niczemu nie służące. Zawsze denerwowało mnie obnoszenie się z wiarą i nie tylko jak choćby parady gejowskie. Ale zbaczamy z tematu motoryzacji a to może być źle postrzeżone. Odpowiedz Link
inna-bajka Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 18:29 O czym Wy wszyscy mówicie. Przecież to forum było i mam nadzieję, że jest dla miłośników motoryzacji, a nie o motoryzacji. Ludzie, którzy sie rozwijają, rozmawiaja na różne tematy i tak już mi znajomi mówią, że nie mam czaszki tylko miske olejową. Odpowiedz Link
inna-bajka Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 22:06 Tylko nie kobita, okropność ;-) Babeczka ;-) Odpowiedz Link
truskava Re: Rio de Świebodzin 12.11.05, 16:38 Mója pra-pradziadek (pradziadek mojego fathera) prawie całe swoje życie poświęcił na pracę dla kościoła (jako cieśla). Piatek, świątek itd, dzień-w-dzień tyrał przy budowie lub remoncie okolicznych kościołów za "bóg zapłać". Jako, że on całymi dniami w tych kościołach dłubał, to gospodarstwo raczej podupadłe było. Gdy zmarł, proboszcz zażyczył sobie taki haracz za pogrzeb, że jakby cała wieś się złożyła to i tak by nie tarczyło. Dowiedziałem się o tym wszystkim wzglednie niedawno Niby to miało miejsce ponad 100 lat temu, ale jakoś jeszcze bardziej utwierdziło mnie w opinii na temat instytucji kościoła. Odpowiedz Link
staruch5 Re: Rio de Świebodzin 12.11.05, 17:54 co do przykladu: czemuz to proboszcz tak sie uwzial na Twojego prapradziada? Bo z twojego postu wynika, ze oplata byla wyjatkowo duza i zupelnie nienormalna. a ogolnie. Nie lubisz kosciola (rzyms.kat.) - Twoje prawo, ale znalazles swietny przyklad-powod... Odpowiedz Link
bassooner Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 13:37 a po czym wnioskujesz ze rzymsko-katolickiego ? zakladasz ze kazdy w tym kraju jest tego wyznania ? pewnie jakby chodzilo o prawoslawnych to bys sie nie obruszyl Odpowiedz Link
inna-bajka Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 13:46 Tylko nasi księża, są zepsuci i "bez powołania" :-( Odpowiedz Link
bassooner Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 13:54 oddajmy sprawiedliwosc ze jednak nie wszyscy Odpowiedz Link
inna-bajka Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 14:06 Pomyślmy : - w pierwszej parafii proboszcz przepijał kasę, która była na nowy kościół, więc sie budował 15 lat - W drugim proboszcz przepił instrumenty orkiestry która miała ponad stuletnia tradycję - w parafii mojej siostry był taki terror, że jak dziecko nie chodziło na katechezę i nie płaciło "dobrowolnych danin" za te nauki, to ktoś z rodziny nie mógł bez problemów załatwiż chrztu, slubu lub innych - Miszkam w dzielnicy domów jednorodzinnych, gdzie są raptem 5 ulic, ale mamy 2 kościoły i mowa jest juz o budowie 3 - gdy umarła moja babcia ksiądz odmówił przyjścia na msze bo mój brat przyjechał po niego maluchem, a wcześniej byli moi rodzice innym samochodem, więc brat musiał się wracać po samochód rodziców - itp. mogłabym pisac i pisać, tylko po co ? W Częstochowie mamy dość duży pomnik papieża, ale widocznie mocherowe beretki mają niedosyt, bo ma powstać nowy i duuuużo wiekszy, w odległości kilkuset metrów od tamtego. Jeśli chodzi o nasza wiare w jedyne co moge uwierzyć to paulini czy mnisi, bo oni robią to z powołania, a nie dla kasy. Odpowiedz Link
truskava Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 08:46 staruch5 napisał: > co do przykladu: > czemuz to proboszcz tak sie uwzial na Twojego prapradziada? Bo z twojego postu > wynika, ze oplata byla wyjatkowo duza i zupelnie nienormalna. Nie wiem i obawiam się, że już nie mam możliwości dowiedzieć sie tego. > > a ogolnie. Nie lubisz kosciola (rzyms.kat.) - Twoje prawo, ale znalazles > swietny przyklad-powod... To co wcześniej napisałem, to nie jest powód, tylko jeden z wielu malutkich powodzików mojej antypatii do kościoła (faktycznie rzymsko-katolickiego). Innym malutkim powodzikiem jest sytacja jaka miała miejsce po śmierci mamy mojej dziewczyny (byłej): Po jakimś czasie od pogrzebu rodzina chciała postawić pomnik (nie jakis postument, tylko taki zwykły typowy nagrobek). Potrzebne było zezwolenie proboszcza, który zażyczył sobie okazania faktury za wykonanie owego pomnika i wpłaty określonego % od tej faktury. Czyli prawie jak urząd skarbowy - kupujesz samochód i płacisz 2% PCC - chore. Żeby nie było nieporozumień: nie darzę szacunkiem instytucji, czy może nawet biurokracji kościelnej, natomiast faktycznie parę razy zdarzyło mi się też spotkać bardzo uczciwych księży, którzy raczej nie minęli sie z powołaniem. Tak samo jak nie kocham ZUSu czy Urzędu Skarbowego, ale i tam trafiają się kompetentni urzędnicy, czyli po prostu porzadni ludzie. Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 09:32 żeby było zupełnie w klimacie, policja ze świebodzina powinna popylać czarno- białymi garbolotniami. a poważnie, to ten projekt ma w sobie coś z "Misia" Odpowiedz Link
staruch5 Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 10:19 ja jestem czlowiekiem religijnym, ale powiem szczerze, ze takie "projekty" obrazaja moje uczucia religijne. Szkoda, ze obrazanie uczuc religijnych dziala (w sadzie) tylko w jedna strone... Odpowiedz Link
maniac44 Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 10:46 słow brak. Ale ludzie są wciąż naiwni.(patrz radio maryja)Wszystko na temat Odpowiedz Link