Dodaj do ulubionych

Rio de Świebodzin

11.11.05, 10:49
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3009380.html
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Rio de Świebodzin 11.11.05, 10:53
      Ja już nawet nie chcę wyciągać tamich rzecz jak ile biednych dzieci możnaby za to nakarmić.

Zacytuję tylko jednego pana, którego spotkałem kiedyś w schronisku w Wetlinie. Pan miał 82 lata, był dziarskim staruszkiem i przyszedł tam przez lato piechotą z Krynicy aż, bo chciał powtórzyć sobie jakąś wyprawę z młodości. Niesamowity facet. Po kolacji odmówił różaniec a potem włączył się do rozmowy. Rozmawialiśmy akurat o krzyżu na tarnicy. I wtedy ten staruszek powiedział: Czy oni muszą tak sadzać te krzyże? Kiedyś to Krzyż był tylko na Tarnicy, Giewoncie i (gdzieś tam, nie pamiętam) i to były z dala widoczne punkty orientacyjne i dobrze. A teraz niedługo na każdej górze będzie krzyż - zabłądzić można!
    • lexus400 Re: Rio de Świebodzin 11.11.05, 11:05
      Za komuny była polityczna pomnikomania czyli na każdym kroku przywódca partyjny
      lub przodownik pracy a teraz będziemy otoczeni świętymi i krzyżami, jedno i
      drugie to wyrzucanie pieniędzy w błoto - dosłownie.
    • bassooner POSĄGI !!! 11.11.05, 12:17
      ale zara po nim trza postawić koniecznie posąg "POSĄGOWEGO ROMANA koordynatora
      G." no i posąg Ojca Dyrektora Założyciela(w skrócie ODZ) a jak stanie już ten
      posąg(w Swiebodzinie) który będzie symbolem Polski Katolickiej to następny posąg
      uświetniający powstanie tego pierwszego posągu - np.w pierwszą rocznicę...itd.(i
      tak dalej)ku radości i zadowoleniu ODZ !!!
      • staruch5 Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 17:04
        wolnosc miedzy innymi polega na tym, ze jak ktos kupil ziemie, to moze na niej
        zrobic (prawie) co zechce. Musi to byc zgodne z planami zagospodarowania
        przestreznnego i spelniac wymogi budowlane.
        Jasne, ze nie wszystkim sie to podoba, ale to co piszecie to zaczynaja byc
        przejawy nietolerancji...
        Jedyny zarzut, jaki tu moge postawic:
        czy na pewno parafianie byli swiadomi, na co daja pieniadze na tace? watpie. I
        to jest bardzo nie fair.
        • bassooner Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 17:35
          nietolerancji...oczywiscie ze TAK przeciez Polacy to naród mało tolerancyjny -
          przypomne dom dla zarażonych HIV-em i prawie lincz Kotańskiego,no ale tutaj 100%
          nie bedzie zadnych protestów - kto by sie ośmielił
          • lexus400 Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 18:24
            > przypomne dom dla zarażonych HIV-em

...w tym przypadku był szczytny cel - pomoc chorym ludziom, tylko że w PL
            ważniejsza jest jakaś kapliczka lub krzyż niczemu nie służące. Zawsze
            denerwowało mnie obnoszenie się z wiarą i nie tylko jak choćby parady
            gejowskie. Ale zbaczamy z tematu motoryzacji a to może być źle postrzeżone.
            • inna-bajka Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 18:29
              O czym Wy wszyscy mówicie. Przecież to forum było i mam nadzieję, że jest dla
              miłośników motoryzacji, a nie o motoryzacji.
              Ludzie, którzy sie rozwijają, rozmawiaja na różne tematy i tak już mi znajomi
              mówią, że nie mam czaszki tylko miske olejową.
              • bassooner Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 19:27
                ma racje kobita !!!
                • inna-bajka Re: POSĄGI !!! 11.11.05, 22:06
                  Tylko nie kobita, okropność ;-)
                  Babeczka ;-)
                  • bassooner Re: POSĄGI !!! 12.11.05, 00:52
                    ok BABECZKO !!!
    • truskava Re: Rio de Świebodzin 12.11.05, 16:38
      Mója pra-pradziadek (pradziadek mojego fathera) prawie całe swoje życie
      poświęcił na pracę dla kościoła (jako cieśla). Piatek, świątek itd,
      dzień-w-dzień tyrał przy budowie lub remoncie okolicznych kościołów
      za "bóg zapłać". Jako, że on całymi dniami w tych kościołach dłubał,
      to gospodarstwo raczej podupadłe było. Gdy zmarł, proboszcz zażyczył sobie
      taki haracz za pogrzeb, że jakby cała wieś się złożyła to i tak by nie tarczyło.
      Dowiedziałem się o tym wszystkim wzglednie niedawno
      Niby to miało miejsce ponad 100 lat temu, ale jakoś jeszcze bardziej utwierdziło
      mnie w opinii na temat instytucji kościoła.
      • staruch5 Re: Rio de Świebodzin 12.11.05, 17:54
        co do przykladu:
        czemuz to proboszcz tak sie uwzial na Twojego prapradziada? Bo z twojego postu
        wynika, ze oplata byla wyjatkowo duza i zupelnie nienormalna.

a ogolnie. Nie lubisz kosciola (rzyms.kat.) - Twoje prawo, ale znalazles
        swietny przyklad-powod...
        • bassooner Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 13:37
          a po czym wnioskujesz ze rzymsko-katolickiego ? zakladasz ze kazdy w tym kraju
          jest tego wyznania ?
          pewnie jakby chodzilo o prawoslawnych to bys sie nie obruszyl
          • inna-bajka Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 13:46
            Tylko nasi księża, są zepsuci i "bez powołania" :-(
            • bassooner Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 13:54
              oddajmy sprawiedliwosc ze jednak nie wszyscy
              • inna-bajka Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 14:06
                Pomyślmy :
                - w pierwszej parafii proboszcz przepijał kasę, która była na nowy kościół,
                więc sie budował 15 lat
                - W drugim proboszcz przepił instrumenty orkiestry która miała ponad stuletnia
                tradycję
                - w parafii mojej siostry był taki terror, że jak dziecko nie chodziło na
                katechezę i nie płaciło "dobrowolnych danin" za te nauki, to ktoś z rodziny nie
                mógł bez problemów załatwiż chrztu, slubu lub innych
                - Miszkam w dzielnicy domów jednorodzinnych, gdzie są raptem 5 ulic, ale mamy 2
                kościoły i mowa jest juz o budowie 3
                - gdy umarła moja babcia ksiądz odmówił przyjścia na msze bo mój brat
                przyjechał po niego maluchem, a wcześniej byli moi rodzice innym samochodem,
                więc brat musiał się wracać po samochód rodziców
                - itp.
                mogłabym pisac i pisać, tylko po co ?
                W Częstochowie mamy dość duży pomnik papieża, ale widocznie mocherowe beretki
                mają niedosyt, bo ma powstać nowy i duuuużo wiekszy, w odległości kilkuset
                metrów od tamtego.
                Jeśli chodzi o nasza wiare w jedyne co moge uwierzyć to paulini czy mnisi, bo
                oni robią to z powołania, a nie dla kasy.
                • bassooner Re: Rio de Świebodzin 13.11.05, 23:46
                  no i franciszkanie
        • truskava Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 08:46
          staruch5 napisał:

> co do przykladu:
          > czemuz to proboszcz tak sie uwzial na Twojego prapradziada? Bo z twojego postu
          > wynika, ze oplata byla wyjatkowo duza i zupelnie nienormalna.

Nie wiem i obawiam się, że już nie mam możliwości dowiedzieć sie tego.

>
          > a ogolnie. Nie lubisz kosciola (rzyms.kat.) - Twoje prawo, ale znalazles
          > swietny przyklad-powod...

To co wcześniej napisałem, to nie jest powód, tylko jeden z wielu malutkich
          powodzików mojej antypatii do kościoła (faktycznie rzymsko-katolickiego).
          Innym malutkim powodzikiem jest sytacja jaka miała miejsce po śmierci mamy
          mojej dziewczyny (byłej): Po jakimś czasie od pogrzebu rodzina chciała postawić
          pomnik (nie jakis postument, tylko taki zwykły typowy nagrobek). Potrzebne było
          zezwolenie proboszcza, który zażyczył sobie okazania faktury za wykonanie owego
          pomnika i wpłaty określonego % od tej faktury. Czyli prawie jak urząd skarbowy -
          kupujesz samochód i płacisz 2% PCC - chore.

Żeby nie było nieporozumień: nie darzę szacunkiem instytucji, czy może nawet
          biurokracji kościelnej, natomiast faktycznie parę razy zdarzyło mi się też
          spotkać bardzo uczciwych księży, którzy raczej nie minęli sie z powołaniem.
          Tak samo jak nie kocham ZUSu czy Urzędu Skarbowego, ale i tam trafiają się
          kompetentni urzędnicy, czyli po prostu porzadni ludzie.
    • mrzagi01 Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 09:32
      żeby było zupełnie w klimacie, policja ze świebodzina powinna popylać czarno-
      białymi garbolotniami.
      a poważnie, to ten projekt ma w sobie coś z "Misia"
      • staruch5 Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 10:19
        ja jestem czlowiekiem religijnym, ale powiem szczerze, ze takie "projekty"
        obrazaja moje uczucia religijne.
        Szkoda, ze obrazanie uczuc religijnych dziala (w sadzie) tylko w jedna strone...
    • maniac44 Re: Rio de Świebodzin 14.11.05, 10:46
      słow brak. Ale ludzie są wciąż naiwni.(patrz radio maryja)Wszystko na temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka