Dodaj do ulubionych

O/T Gdzie na narty do Polski?

08.02.06, 16:37
Mam pytanie gdzie można pojechać na snowboard w Polsce żeby nie było zbyt dużo
ludzi, stoki były w miare ok i ceny nie z sufitu. Szczyrk odrzucam po
zeszłorocznych doświadczeniach, Kotelnica Białczańska także ze względu na
ilość ludzi, Zakopane również bo interesuje mnie jazda a nie stanie w
kolejkach? Co polecacie? Może Wierchomla? Krynica? Nidzica? Nie ma pomysłu...
Rozważam Krynice, ale czy nie będzie tam tłumu ludzi? Pomóżcie :)
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 17:54
      A nie opłaci Ci się pojechać na Słowację? Ceny podobne, ale infrastruktura lepsza bo im w przeciwieństwie do naszych zależy. Nie wiem tylko jakie masz oczekiwania co do tras, bo na parapecie nie jeżdżę-trafiłaś(eś) na zwolennika "bołazerii" ;-P
      • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 18:00
        Mogłoby być trochę lasku obok ;) Ale to nie konieczne, poprostu nie chcę mieć
        muld i lodu gdy leży 150cm śniegu (w Szczyrku na Małym Skrzycznem tak było)
        tylko elegancko przygotowany stok bez kolejek. Jest po feriach więc nie będzie
        źle pewnie. A co do Słowacji to sam nie wiem bo jade od pon do piątku i to nie
        jest zbyt długo.
        Pozdrawiam
        • pizza987 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 20:46
          To może rzeczywiście spróbuj Szczyrku, trasy są fajne. Tylko szlag mnie trafia na to że codziennie musiałem płacić po piątalu za parking pod wyciągiem. A musiałem jeździć samochodem bo noclegi miałem w Wiśle (jakoś sympatyczniej tam dla mnie). Jak jedziesz poniedziałek-piątek to Szczyrk jak najbardziej. Dwa lata temu tak tam pojechałem i było swietnie, mało ludzi. Zawsze w weekend Śląsk przyjeżdża to nie ma jak jeździć. Połamania na stoku (ale nie kości!)!!
    • truskava Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 20:56
      Witam,
      Podobnie jak pizza, jestem zwolennikiem boazerii i to początkującym
      (to będzie dopiero mój 3 sezon nartowania).
      Szczyrk faktycznie tłoczny jest, bo tam najłatwiej dojechać chyba zewsząd.
      Ale najgorzej jest w weekendy, natomiast w tygodniu nie ma zbyt długich kolejek.
      No i górna część trasy z Małego Skrzycznego jest fatalna (brak drzew robi
      swoje), natomiast dolna część (z Hali Skrzyczeńskiej na Solisko) jest już jak
      dla mnie przyzwoita (szczególnie z rana, bo po południu to wszędzie jest
      kiblowato i pełno muld).

Ze względu na nikłe doświadczenie za wiele ci nie doradzę, ale dla odmiany mogę
      odradzić jeszcze Palenicę w Szczawnicy. Końcówka trasy jest tam dość płaska i
      jak słabo rozpędzisz się to spory kawałek trzeba "z buta" pedałować. I sama
      trasa dość krótka (w porównaniu z trasami w Szczyrku).

A jak dobrze pójdzie, to Wierchomle zaliczymy w marcu.
      • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 22:41
        Kurcze Szczyrk chyba jednak odpuszcze, cały czas chodzi mi po głowie Krynica. No
        nic będę myślał... wiem że w 4 dni można się najeździć i chcę tego dokonać.
        Pozatym moja dziewczyna nie jest z pokolenia snowboardzistów co na orczyku
        śmigają więc dobrze żeby były krzesełka, pozatym Wierchomla jest bliziutko więc
        to miejsce chyba jest póki co faworytem.
        Pozdrawiam
        • truskava Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 23:02
          Fakt, orczyk jest niefajny, ale na Duże Skrzyczne jest krzesełko - tylko trasa
          tak mało atrakcyjna. Nie to żebym Cie na Szczyrk namawiał, tylko tak pro forma o
          tym wspominam.

Kiedy wybierasz się na na tą deskę?
          Jakbyś był w Wierchomli w najbliższym czasie to daj znac jak tam jest.
          • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 23:28
            Mam pomysł żeby skoczyć w nocy z poniedziałku na wtorek, wtorek na desce i
            wrócić noc piątek na sobotę. Choć nie wiem czy uderzanie na stok odrazu po
            jeździe jest rozsądne ale ja nie cierpie jeździć po Polsce i jazda nocą to
            mniejsze zło poprostu. Pozdrawiam
            • truskava Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 23:39
              Taki sam myk zrobiłem w zeszłym roku jadąc właśnie do Szczyrku.
              Wyjechaliśmy w nocy z Wawy, przed 8.00 byliśmy na mecie a o 8:30 na stoku.
              Mi akurat odpowiada taka forma zarządzania czasem, ale dla innych
              może to być męczące.
              • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 23:49
                Ja się mniej zmęczę tą nocną jazdą niż kulaniem się w ciągu dnia. Pozatym w nocy
                jak jadę to staram się nie przekraczać ok.120km/h na zwykłej drodze, ekspresowa
                lub autostrada to inna historia ale na innych drogach to że jest ciemno
                ogranicza moje rajdowe zapędy ;) Pozatym nie irytuje się jak w dzień gdzie z
                zasady wyprzedzam i to jest niebezpieczne, paliwożerne i męczące, unikam non
                stop gaz, hamulec. Włączam tempomat i jade spokojnie rozkoszuję się muzyką.
                Chyba jednak zrobie tak że pojade na noc... pozatym oszczędzę ciut na noclegu
                bezproduktywnym ;) Jeszcze tylko niech się zdecyduje na miejsce :)
                Pozdrawiam
                • pizza987 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 09.02.06, 07:40
                  Ty lepiej nie bluźnij o bezproduktywnym noclegu ;-P
                  • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 09.02.06, 12:17
                    ;) Ma być "po taniości" w miare możliwości ;) Choć bez przesady ;)
                    Pozdrawiam
                    • truskava Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 09.02.06, 19:14
                      W pełni zgadzam sie z powyższym tokiem rozumienia - tzn. też jestem zwolennikiem
                      ograniczenia noclegów do niezbędnego minimum - a żeby to osiągnąc, trzeba
                      wyjechać w nocy, aby stawić się pod wyciągiem z samego rańca :-)
    • marekatlanta71 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 23:54
      Forum "Narty" + dokladne opisy osrodkow narciarskich w PL dostepne sa na
      Wyborczej :)
      • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 08.02.06, 23:58
        Przejrzałem i szczerze mówiąc to nic tam nie ma....
        A tutaj forumowicze są bardzo rozsądni więc myślę że pomogą rozwikłać dylemat ;)
        P.S A Ty Marku jakie plany narciarskie w tym roku ?
        Pozdrawiam
        • marekatlanta71 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 09.02.06, 00:02
          17 lece na tydzien do Utah - w planach Snowbird, Snowbasin, Deer Valley,
          Brighton. Podobno jest rekordowo duzo sniegu w tym roku wiec mam nadzieje ze
          bedzie fajnie.

P.S. Zamowilem sobie Dodge'a Magnum - podobno ma byc z napedem 4x4...
          • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 09.02.06, 00:08
            Zazdroszczę :) Czyli tym razem gdzieś dalej ;) Z tego co pamiętam to jeździsz na
            snowboardzie, ja również. Jakiś freeride po lesie planujesz? Dla mnie to
            najlepsza zabawa :D Nie ma to jak zabawa po puchu pomiędzy drzewami :)
            Pozdrawiam
            • marekatlanta71 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 09.02.06, 00:25
              To juz nasza druga wyprawa do Utah - bylysmy tam 2 lata temu. W zeszlym roku
              bylismy w Kolorado (Vail, Keystone itp.) ale sie nam tak sobie podobalo - duzo
              ludzi, gorki takie sobie a ceny nie z tej ziemi. Utah oferuje wspaniale stoki,
              malo ludzi i przede wszystkim rozsadne ceny - zarowno stoki jak i noclegi (ze
              nie wspomne o biletach lotniczych itp).
    • frax1 Wróciłem! 18.02.06, 12:59
      A więc wróciłem z Krynicy.
      Bardzo pozytywne zaskoczenie:
      -Słotwiny - nowe krzesełko, równoległe z orczykiem, fajne rozwiązanie dla
      początkujących snowboardzistów i lubiących wygodę, choć ja mimo jeżdżenia na
      snowbordzie raczej wolę orczyk.
      -Jaworzyna - otworzona nowa trasa, ceny dość wygórowane choć przy kupnie karnetu
      na pół dnia 45zł może wyjeździć w niewiele ponad godzinę, a potem tzw. gratis ;)
      Niezła czarna trasa, jedyny minus to wypłaszczenie na trasie numer I, choć przy
      dobrym rozpędzeniu się można przejechać nawet na snowboardzie. Problemem jest
      niestety to że przy obecnych opadach śniegu (od czwartku) szybko robią się muldy.
      -Plany rozwoju - za dwa lata jaworzyna ma być połączona z Wierchomlą i
      Słotwinami, co da razem ok 44km tras narciarskich w jednym kompleksie -
      zapowiada się nieźle.
      -Knajpy itd - na stoku piwo z sokiem 6-7 zł więc akceptowalnie, obiad z piwem
      ok. 20-25 zł więc też się da przeżyć. Jedzenie na dobrym poziomie i fajny klimat
      panujący w owych przybytkach;) Krynica ma tą przewagę nad Szczyrkiem, że posiada
      deptak, pijalnie i generalnie wiele miejsc do połażenia po dniu na stoku bez
      obawy o bycie przejechanym lub ochlapanym. Pozatym to zadbane miasto.
      -Kwatery - przyzwoita kwatera z TV i łazienką, poziom hotelu ok.3 *, ale bez
      śniadania i codziennej zmiany pościeli to wydatek 50zł (choć można taniej -
      jechaliśmy w ciemno) + 10zł za parking więc nie jest to porażająca kwota jak na
      jakość pokoju, tymbardziej że był nowiutki.
      -Droga - niestety przy aktualnej pogodzie ok 6h nie wyjęte. Powrót trwał 5:45 od
      Krynicy do Warszawy, a jazda tam to 6:30h. W obie strony fatalna droga, mimo że
      lubie jeździć po śniegu to jednak pewnej granicy prędkości się nie przekroczy na
      białej jezdni - tak wyglądała cała droga do Krynicy. Powrót zaczął się od
      naprawde dużych opadów śniegu, droga praktycznie z 1,5m bandami śnieżnymi ;)
      Potem zmieniało się to w deszcz ze śniegiem by przejść w deszcz koło Tarnowa.
      Widoczność ograniczona - miejscami mglisto, b.duży ruch, generalnie męcząco. Co
      do Krynicy to auta z napędem na jedną oś z trudem dawały rade bez łańcuchów,
      choć miejscowi bez problemu, ja nie miałem żadnych problemów przez Quattro, mimo
      że często zaczepiałem o pryzmy śniegu podwoziem.
      Spalanie do Krynicy to ok 8,6l, spowortem równe 8l więc całkiem nieźle.
      Pozdrawiam
      • typson Re: Wróciłem! 18.02.06, 13:12
        z tego co piszesz, to w krynicy jest fajnie. nigdy nie bylem. Troche czas
        dojazdu przekresla wypady weekendowe. Do szczyrku jednak jedzie sie okolo 4
        godzin, z czego do bielska dwujezdniowka. Mysle, ze to stad taka popularnosc
        szczyrku.
        • frax1 Re: Wróciłem! 18.02.06, 13:36
          Tak jest naprawde nieźle, dużo orczyków, generalnie dzieje się coś. Ja ostatnio
          tam byłm w 97 roku bodajże jak otworzyli gondolę, i zmieniło się bardzo od tego
          czasu. Ja jestem zadowolony, pozatym wydaje mi się że rozległość krynicy działa
          bardzo na jej korzyść. Działają ski busy, płatne i bezpłatne więc ja przez 2 dni
          auta nie ruszałem, co jest świetnym rozwiązaniem bo mogłem sobie na stoku piwko
          wypić.
          Pozdrawiam
          • kszyrztow Re: Wróciłem! 20.02.06, 12:36
            ja byłem w Wierchomli na weekend i sobie chwalę. Górka może niezbyt wymagająca
            (choć końcówka dość stroma), ale jechałem z dziewczyną która to bardzo
            delikatna jest.. (jako przykład podam siniaka wielkości 10x10 cm na udzie
            od "uderzeń krzesełkiem" :)) ). Za to sporo możliwości (jak na Polskę ;) ),
            parę orczyków, najdłuższe krzesło (podobno) i stosunkowo niewielu ludzi, choć
            byłem w ten weekend, co skakał Małysz w Zakopcu, no i... niestety miała miejsce
            tragedia w Katowicach, więc część ludzi zrezygnowała z jazdy. Pozdro. Aha, i
            snołbort rulezzz!! :D
            • typson Re: Wróciłem! 20.02.06, 13:36
              slołbord jest dla leszczy a siniaki ma bo ją katujesz po nocach. Jest to ta
              dziewczyna, ktora widziaem u Ciebie, to jeszcze wtedy byla mocno opuchnieta na
              twarzy. Lepiej kup jej jakas multiwitamine, to nie bedzie miala siniakow od byle
              strzala (to juz na powaznie)
              • kszyrztow Re: Wróciłem! 20.02.06, 14:22
                typson napisał:

> slołbord jest dla leszczy a siniaki ma bo ją katujesz po nocach. Jest to ta
                > dziewczyna, ktora widziaem u Ciebie, to jeszcze wtedy byla mocno opuchnieta na
                > twarzy.

taki jej urok typson, mi tam sie podoba (tak jak wielu innym ziutkom... <zły>)

Lepiej kup jej jakas multiwitamine, to nie bedzie miala siniakow od byle
                strzala (to juz na powaznie)

jakbyś zobaczył jaki ma ślad na skórze jak się najzwyklej na świecie podrapie,
                to byś wiedział o czym mówię... ;) Multiwitamina nie pomoże
                I zapomniałbym dodać - często krzyczy (nie tylko po nocach - czyżbyś Ty TO
                robił tylko po ciemaku?? :P) , ale to z innego powodu <dumny> :D
                hehe, narty som dla łosi :)
                • plawski Re: Wróciłem! 20.02.06, 14:26
                  kszyrztow napisał:

> typson napisał:
                  >
                  > > slołbord jest dla leszczy a siniaki ma bo ją katujesz po nocach. Jest to
                  > ta
                  > > dziewczyna, ktora widziaem u Ciebie, to jeszcze wtedy byla mocno opuchnie
                  > ta na
                  > > twarzy.
                  >
                  > taki jej urok typson, mi tam sie podoba (tak jak wielu innym ziutkom... <zł
                  > y>)
                  >
                  >
                  > Lepiej kup jej jakas multiwitamine, to nie bedzie miala siniakow od byle
                  > strzala (to juz na powaznie)
                  >
                  > jakbyś zobaczył jaki ma ślad na skórze jak się najzwyklej na świecie
                  podrapie,
                  > to byś wiedział o czym mówię... ;) Multiwitamina nie pomoże
                  > I zapomniałbym dodać - często krzyczy (nie tylko po nocach - czyżbyś Ty TO
                  > robił tylko po ciemaku?? :P) , ale to z innego powodu <dumny> :D
                  > hehe, narty som dla łosi :)

Hej, brakuje tylko w naszych wizytówkach wymiany zdjęć Twojej z Typsonem.
                  Do roboty!
                  >
                • pizza987 Re: Wróciłem! 20.02.06, 20:00
                  kszyrztow napisał:

> hehe, narty som dla łosi :)
                  >
                  Sam jesteś łoś :-P
    • frax1 Re: O/T Gdzie na narty do Polski? 20.02.06, 16:21
      Wrzuciłem parę fotek :)
      photobucket.com/albums/e254/piter83/
      Warunki śniegowe jak widać rewelacja!
      Pozdrawiam