Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie opon

18.07.06, 07:54
Witam,

chciałem zapytać specjalistów co jest dokładnie przyczyną ząbkowania opon -
stan zawieszenia czy tez typ opony.

- OpelVectraB 99', zawieszenie tylne regularnie zmieniane, amorki fabryczne (
160 kkm !! ) ale diagnosta w czasie badań technicznych powiedział że
są "żyleta".
- opony Goodyear EagleVentura 205/cośtam/15 ( zgodnie z dokumentacją
samochodu ) - kupione nówki, teraz przebieg około 30 kkm.

Problemem doknięty jest tylko tył - tak wyły że zmieniłem łożyska tylne ( btw
też już miały dość ) ale jest coraz gorzej. Fachmani twierdzą, że wystarczy
zmienić amorki, opony dać na przód i "przepalić" i będzie git - prawda to ???
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 08:02
      czytałem kiedyś że nie wiadomo za bardzo czemu ząbkują. podobno sprzyjają temu
      długie odcinki jazdy na wprost. chyba nic ich nie uratuje, więc nie szkodzi
      posluchac fachmanów, zwłaszcza że ząbkowanie poza wyciem nie przeszkadza chyba
      w niczym.
      kiedyś tak się w octavii zdziwiłem, cały wyjazd wakacyjny z duszą na ramieniu
      co to za hałas
    • sherlock_holmes Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 08:20
      A czy przy naprawach zawieszenia 'fachmani" pokusili się o ustawienie geometrii zawieszenia? Vectra ma z tyłu zawieszenie wielowahaczowe i jest duże pole 'popisu" dla tak utalentowanych mechaników (może robią ci sami, co Aance diagnozują auto?).
      Zacznij od zmiany serwisu i jedź na dobrą geometrię zawieszenia. Potem niestety może okazać się, że i tak opony są do wyrzucenia - jeśli mocno ząbkują. Najlepeij by było pożyczyć na chwilę inny komplet i założyć choćby na tył (ale oczywiście geometria jest warunkiem koniecznym!).
      • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 08:45
        no więc właśnie - od dawna już wszelkie naprawy robię w warsztacie nie ASO ale
        pożądnym ... przy każdej okazji zmiany słynnych oplowskich tulej tylnego
        zawieszenia pytałem o geometrię i kolesie twierdzili, że ten element nie ma
        regulacji i nie wpływa na zbieżność. Jestem gotów przyjąć tą teorię o amorkach
        bo bieżnik jest w tych oponach bardzo ładny i ścięty równo ( opona idzie
        prostopadle do podłoża ) - dla 100% pewności wolałem zapytać na forum. Z
        drugiej strony 160 tysięcy na fabrycznych amorkach też ma wpływ ( mimo że
        szoktester wykazał 75% sprawności ).
        • lexus400 Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 09:02
          > drugiej strony 160 tysięcy na fabrycznych amorkach też ma wpływ ( mimo że
          > szoktester wykazał 75% sprawności ).

szoktester to pic na wodę, po 160tkm nie mogą być dobre amortyzatory a efekt
          ząbkowania to tylko wina zużytych amortyzatorów.
          • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 09:16
            czyli z drugiej strony badania diagnostyczne są o kant tyłka potłuc ...

wielkie dzięki za pomoc.
            Zastanawiam się tylko czy robić coś z tym - pod koniec roku Viki pójdzie do
            ludzi na zimówkach ... te kilka miesięcy jeszcze się przeturlam ...
            ( w styczniu mam odebrać nowiutkiego Civ 2.2 !!! )
          • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 10:14
            OSTATNIE PYTANIE - czy średnio uzdolniony domorosły mechanik będzie w stanie
            sam wymienić amorki z tyłu ?
            • typson Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 12:16
              to zalezy od tego jakie sa tam amorki - jaki jest rodzaj zawieszenia. Jesli na
              amortyzatorze jest taki kielich, na ktorym lezy sprezyna, to amortyzator
              przykrecony (tłoczyskiem) do karoserii jest nieustannie rozprężany tą sprężyną.
              Wtedy raczej trzeba mieć sciągacz do sprężyn. Znaczy teoretycznie mozna sobie
              poradzic w dwa podnosniki ale trzeba jakby wiedziec w czym sie robi.

Jesli natomiast amor jest zupelnie obok sprezyny to mozna spokojnie go wymieniac
              samemu. Tylko trzeba miec dobre klucze, bo sruby od zawieszen moga byc mocno
              doj..ane. No i najpierw musisz zobaczyc, jak sie blokuje tloczysko - czyli ten
              trzpien od amora. Bo na nim jest nakretka ale tloczysko sie obraca swobodnie
              podczas proby odkrecania tej nakretki. I trzeba je przytrzymac odpowiednim
              kluczem. Czasem jest to jakis ampul, czasem torx a czasem klucz płaski. Warto
              sie upewnic przed robotą, ze ma sie odpowiednie narzedzia. No i oczywiscie do
              nowych amorów komplet osłon oraz odbojów. Nowe nakretki powinny byc z
              amortyzatorami.
          • typson Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 12:18
            zgadzam sie. Wsztstko zalezy od wielu zmiennych. W BMW mam z tylu amorki pod
            kątem 45 stopni, do tego zawieszenie jest wielowahaczowe. I co? Po wymianie na
            nowe ich wyniki na testerze oscylowały w okolicy 50%
            • lobuzek1 Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 15:09
              Po odebraniu Punciaka z ciekawości pojechałem do znajomego na szoktestery.
              Wykazały 75% sprawności. A po lekkiej zmianie ciśnienia w oponach wynik był
              znacznie inny (dokładnie tego drugiego niepamiętam, bo gdzieś mi się wydruk
              zapodział). Wniosek z tego, że to badanie daje wyniki w znacznym przybliżeniu.
              • lexus400 Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 15:23
                Leciałem klientowi przed i po zrobieniu hamulców całą ścieżkę diagnostyczną z
                szoktesterem włącznie - wyniki były zaskakujące - za pierwszym razem 75%
                sprawności a na drugi dzień 55% i nic nie było robione z amortyzatorami i od
                jednego badania do drugiego zostało przejechane 14 km. Na moje pytanie dlaczego
                taka różnica, diagnosta (znajomy) odpowiedział "na to nie patrz - pierdol to"
    • typson w rx-7 się nie ząbkują!! 18.07.06, 15:59
      www.rajdy4x4.pl/ciekawostki/bigfoot2/
      ;-)
    • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 18:23
      i jeszcze jedno ... jeżeli ząbkowanie opon jest spowodowane wyeksploatowanym
      zawieszeniem to jaka jest podstawa do reklamowania na gwarancji opon ?
    • franek-b Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 18:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=45444478
      czyli gora z gora a tu 2 wątki o tym samym i w tym samym dniu.

Tez mi ząbkowały na tyle, przerzucili na przod i cholera glosno jest jakos:-(

Btw to honda przyjmuje juz zamowienia na civica blotniaka? niedawno oddawali
      ludziom zaliczki za to auto
      • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 18.07.06, 19:07
        hehe .. jestem umówiony na zapis - dealer przysięga że we wrześniu będą zbierać
        zamówienia i w styczniu dostarczą.
        • franek-b Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 12:28
          > hehe .. jestem umówiony na zapis - dealer przysięga że we wrześniu będą
          zbierać
          >
          > zamówienia i w styczniu dostarczą.

Czyli ma nadzieje, ze tak bedzie. Jakby byl pewny to juz by zbieral zamowienia:-
          ) nie chce bynajmniej Cie zniechecac do tego auta, bo auto jest OK, tylko
          niestety HPL daje d... na calej linii. A swoja droga to widuje juz calkiem
          sporo nowych civicow.
          • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 13:43
            też sie wqrwiam że na fure za 90 kilo pieniędzy trzeba się czaić jak na parówki
            20 lat temu ... dealer twierdzi, że europa zachodnia wybrała wszystko na pniu a
            niestety pomroczna jest ostatnia na liście zaspokajania potrzeb konsumenta i
            dostaje same ochłapy. Myślałem nad 1.8 ale nawet po trzech jazdach testowych
            nie mogłem sie przekonać - dla mnie ta wersja generuje więcej chałasu niż
            radości z jazdy. ( ale auto jako takie jest przezajebiście wyqrwiste )
            • typson Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 13:49
              a nie mozesz pojechac po to auto do zagranicznego salonu? Przeciez finansowo
              powinno wyjsc z grubsza na to samo. A kupisz od reki, oplat za nowe auta
              przeciez nie ma. Kupujesz i masz
              • franek-b Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 14:12
                Tez bym to przemyslal opcje kupna za granica, zwlaszcza, ze wg mnie wersja
                Sport jest ciekawsza od exec a w dyszlu jej nie ma w PL.
                • bishopandroid Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 14:46
                  tyle że zdolność kredytową mam zdecydowanie lepszą w pomrocznej niż gdzieś w
                  normalnym świecie .... gotowizny nie narucham tyle.....
                  • franek-b Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 14:59
                    > tyle że zdolność kredytową mam zdecydowanie lepszą w pomrocznej niż gdzieś w
                    > normalnym świecie .... gotowizny nie narucham tyle.....

Ale gotowosc kredytowa uruchamiasz w PL a tam tylko transferujesz srodki
                    pieniezne:-) w koncu jest free trade
                    • typson Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 15:05
                      boje sie kredytow a juz najbardziej na swiecie boje sie kredytow na pojazdy
                      • franek-b Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 16:14
                        > boje sie kredytow a juz najbardziej na swiecie boje sie kredytow na pojazdy

Tak naprawde to jest tylko psychologiczna obawa... czasami naprawde nie oplaca
                        sie kupowac za gotowke jak masz finansowanie 0%?
                        Masz kredyt na dom i kupujesz auto za cash... to co? jest ono za gotowke czy na
                        kredyt? ;-)
                        • typson Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 16:17
                          no racja, choc domy nie znikają z parkingow pozostawiajac za sobą niejasnosci z
                          odsetkami (i VATem w przypadku lizingu)
      • plawski Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 12:37
        >
        > Btw to honda przyjmuje juz zamowienia na civica blotniaka?

Oświeć mnie, cóż to model???
        • typson Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 13:13
          No ten ze Star Treka ;)
          • franek-b Re: Ząbkowanie opon 19.07.06, 14:11

> No ten ze Star Treka ;)

2.2 to dyszel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka