Dodaj do ulubionych

co to jest ??

18.08.06, 08:29
Panowie mam problem z moim paszczakiem. Ma przejechane 100.000 w 5 lat. Jak
dotąd nic nie było naprawiane, poza normalnymi wymianami rzeczy
eksploatacyjnych. Ostatnimi dniami gdy ruszam z parkingu, to za chwilkę
zaczyna nim lekko "telepać", słychać ewidentnie nierówną pracę silnika i
włącza się "chceck engine" - znienawidzona żółta lapmka :( po wyłączeniu i
ponowny włączeniu - jest lepiej. Zjawisko występuje zawsze rano - świece są
wymienione, paliwo zawsze z tego samego źródła. Co to może być ??
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: co to jest ?? 18.08.06, 08:59
      ....sakramentalne pytanie:)) "Co to może być ??" - moze to byc wszystko co jest
      zwiazane ze sterowaniem praca silnika od czujnika temperatury poprzez zawor
      biegu jalowego, sonde lambda, przeplywomierz, Map-sensor itd.......moze to byc
      tez usterka mechaniczna typu jakies "lewe" powietrze wplywajace na prace
      czujnika tlenu ale wszystko czego sie tutaj dowiesz beda to tylko dywagacje z
      reguly malo przydatne.
    • pizza987 Re: co to jest ?? 18.08.06, 09:00
      Jeżeli tak się dzieje także wtedy jak jest wilgotno (deszcz, mgła, itp) to wskazywałoby na przewody zapłonowe. Intryguje mnie tylko kontrolka wiadomego koloru. Nie chcę być złym prorokiem (Lexus pewnie ma duuuuużo większą praktykę z takimi przypadkami) ale może być kończąca się sonda lambda. Parę żłotych to kosztuje. Kerótko mówiąc problem tkwi raczej w elektryce.
      • ecikp Re: co to jest ?? 18.08.06, 09:12
        dzięki Panowie,

kabelki wymienione - może pomoże - zobaczymy w poniedziałek, bo dziś się
        spieszyłam i przyjechałam mężo-wozem ;)
        • pizza987 Re: co to jest ?? 18.08.06, 10:27
          ecikp napisała:

> dzięki Panowie,
          >
          > kabelki wymienione - może pomoże - zobaczymy w poniedziałek, bo dziś się
          > spieszyłam i przyjechałam mężo-wozem ;)

No i tak się zawsze kończy-zabrać auto staremu bo on i tak sobie poradzi, a w razie czego pójdzie na piechotę :)

Życzę żeby przeszło jak najniższym kosztem i jak najkrótszym pobytem w warsztacie.
          • ecikp Re: co to jest ?? 18.08.06, 11:15
            > No i tak się zawsze kończy-zabrać auto staremu bo on i tak sobie poradzi, a w
            > razie czego pójdzie na piechotę :)

oj zaraz zabrać - ja dobra żona jestem, pamiętasz ?? Pozwoliłam mu się
            przejechać dalej niż te jego 3 km do pracy - miał wycieczkę na drugą stronę
            Wisły i spowrotem. A wieczorem jeszcze pozwolę zawieźć się do kina. W końcu
            jego hondzia jest wygodniejsza niż mój paszczak ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka