typson 01.03.07, 18:45 czyli warto miec Jowisza w sąsiedztwie news.astronet.pl/news.cgi?5529 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fazi_ze_sztazi Re: 82000 km/h 01.03.07, 19:22 czyli jakies 67 razy szybciej niz dzwiek (na poziomie morza), wiec jesli nawet zainstalowali jej tlumik rodem z wiejskiegu tuningu to i tak nie uslyszymy ... (a moze dzwiek sie w przestrzenie kosmicznej wogole nie rozchodzi, bo to w koncu "prawie proznia") pzdr. Odpowiedz Link
lexus400 Re: 82000 km/h 01.03.07, 21:10 ........."przeleci ona w odległości 2,3 mln km od Jowisza." Zawsze fascynowaly mnie te odleglosci:)) i fakt komunikowania sie z Ziemia, wiedza ludzi odpowiedzialnych za misje kosmiczne itd........aaach jaki czlowiek glupi:)) Odpowiedz Link
typson Re: 82000 km/h 01.03.07, 22:48 O dziwo wiedza a wlasciwie znajomosc odpowiedniej fizyki pozwalajacej opracowac "mechanike" lotu kosmicznego została odkrywa w XVII wieku :) Odpowiedz Link
lexus400 Re: 82000 km/h 01.03.07, 22:56 Zgadza sie typson ale przyznasz, ze fascynujacym jest taki tekst cyt. "Najważniejszą częścią próbnika jest dwuipółmetrowy talerz anteny, dzięki któremu sonda będzie mogła komunikować się z Ziemią z odległości ponad siedmiu miliardów kilometrów." - te 7,5 mld km robi wrazenie jak rowniez sam fakt, ze bedzie lacznosc pomimo takiej odleglosci. Ja troche czytalem na te tematy i cos tam wiem ale moja zona jak slyszy takie teksty to mysli, ze ja jej jakas bajke scence fiction opowiadam:)) Odpowiedz Link