Dodaj do ulubionych

Civicowi odbilo i ...

10.07.07, 20:09
Wrocilem do korzeni mojej fascynacji motoryzacja, gdy w wieku 11 lat Tata
kupil mi Motorynke Pony. Pozniej byl Simson S50, na ktorym w trzy sezony
zrobilem 35 tys kilometrow, a od momentu zrobienia prawka do rozpoczecia
studiow CZ 350 z 81 roku (Babcia). Potem dluugo nic, jakies przejazdzki
motocyklami kumpli. Az do piatku, kiedy to z nudow wstapilem do salonu
motocyklowego co skonczylo sie dostarczonym wczoraj pod dom, czarnym Suzuki
DL650 V-Strom...
Teraz jeszcze tylko prawko, bo to z Polski sie nie liczy. A korci, oj korci
wyskoczyc na Highway. Na razie postraszylem dzieciaki w sasiedztwie platajace
sie po ulicy.
Obserwuj wątek
    • sven_b Ech, motór... 10.07.07, 21:54
      Wychowalem sie na Komarze i Ogarze, na ktorego zlowiłem moją żone. W sferze
      marzen pozostaje Yamaha DragStar. Moze kiedys... Oczywiscie gratuluje.
    • edek40 Re: Civicowi odbilo i ... 10.07.07, 22:12
      Kryzys wieku sredniego?

Emes kupil sobie alfe i znalazl mlodsza kobialke...
      • civic_06 Re: Civicowi odbilo i ... 10.07.07, 22:46
        Wieku sredniego....? Nie, jeszcze nie. Dopiero skonczylem 31 wiosenek.
        To raczej spoznione mlodziencze plany, ktore w Polsce niestety trudno bylo
        zrealizowac. A teraz gdy nie ma dzieci, jestesmy niegrzeczni...
        • edek40 Re: Civicowi odbilo i ... 11.07.07, 08:38
          Acha. Takie zachowanie ma ladniejsze okreslenie - korzystanie z zycia. Kozystaj puki mozesz ;)
    • pizza987 Motór jest i laska!! 10.07.07, 22:21
      No i dobrze że Ci odbiło. Baw się dobrze. Cieszy mnie że na prawko to zbyt długo nie będziesz musiał czekać, to w końcu Stany a nie Polska...
      • civic_06 Re: Motór jest i laska!! 10.07.07, 22:53
        pizza987 napisał:

> No i dobrze że Ci odbiło. Baw się dobrze. Cieszy mnie że na prawko to zbyt
        dług
        > o nie będziesz musiał czekać, to w końcu Stany a nie Polska...
        >

Z prawkiem nie tak do konca, majac prawko na samochod ide do tutejszego urzedu
        komunikacji i deklaruje chec przystapienia do egzaminu na motocykl. Zdaje
        egzamin i dostaje tzw "Permit" dokument upowazniajacy do nauki jazdy, czyli
        podrozowania z druga osoba z uprawnieniami na osobnym motocyklu w promieniu
        cwierc mili od Ciebie. W praktyce na permicie jezdzi sie bez takiej osoby, bo
        nawet Szeryfowie uznaja, ze przepis jest durny.
        Z Permitem moge wiec juz jezdzic i zapisac sie na kolejke do egzaminu
        praktycznego. Czas oczekiwania w Nassau County, NY to 6 tygodni. Wiec prawko
        bede mial pod koniec sezonu.

PS. Suzuki dostalo ksywke juz wczoraj, wlasnie Motór.
        Film zapadl mi w pamieci.
    • cracovian Doplaciles $500 za ABS? 11.07.07, 04:28
      Fajna maszyna - ja bym sie bal jak cholera, za duzo pijakow i ludzi bez prawa i
      ubezpieczenia u nas jezdzi...
      • civic_06 Re: Doplaciles $500 za ABS? 11.07.07, 13:54
        Taki mialem zamiar, ale jak mi pokazali uzywanego z wrzesnia 2004 z przejechanymi czterema tysiacami mil za pol ceny nowego, to sie dwa razy nie zastanawialem. No i oczywiscie aspekt marketingowy w domu byl latwiejszy do przepchniecia...

A co do obaw, nie powiem, ze ich nie mam. Bede sie staral jednak omijac niebezpieczne rejony.
        • yamasz Re: Doplaciles $500 za ABS? 11.07.07, 21:31
          V -storm to wg. europejskich motocyklistów najbardziej uniwersalny motocykl
          2005 i 2006 roku. (co roku taki plebiscyt jest organizowany) Czyli dobry wybór.
          Pozdrawaim Yamasz
          :::Puści klamę, ruszy i na horyzoncie zniknie:::
        • yamasz Re: Doplaciles $500 za ABS? 11.07.07, 21:31
          2005 i 2006 roku. (co roku taki plebiscyt jest organizowany) Czyli dobry wybór.
          Pozdrawaim Yamasz
          :::Puści klamę, ruszy i na horyzoncie zniknie:::
          • civic_06 Re: Doplaciles $500 za ABS? 11.07.07, 21:55
            > 2005 i 2006 roku. (co roku taki plebiscyt jest organizowany) Czyli dobry
            wybór.
            > Pozdrawaim Yamasz

Dzieki Yamasz. Zakup byl spontaniczny, ale przemyslany. Przed zakupem
            zasiagnalem opinii mojego znajomego guru w dziedzinie motocykli (rozkrecil
            przed laty sprzedaz motocykli BMW w W-wie) i on wlasnie polecal mi go opierajac
            sie na podobnych zrodlach i doswiadczeniu wlasnym.
            Z wlasnej strony niewiele moge jeszcze powiedziec. Ale pierwsze wrazenia bardzo
            pozytywne.
    • fazi_ze_sztazi fiu fiu 11.07.07, 22:57
      pogratulowac, kiedy oblejemy ?

www.aoe.vt.edu/~cdhall/img/DL650.jpg
      • civic_06 Re: fiu fiu 12.07.07, 01:15
        O dzieki za wklejenie fotki. Moj jest dokladnie taki. Ma tylko wyzsza szybe "Givi" i obciachowe opieradlo, ktore niestety przypadlo do gustu mojej malzonce pod wzgledem uzytkowym, co z reszta mnie specjalnie nie dziwi. Ona wciaz pamieta nasze kilkuset kilometrowe wypady na CZ 350, ktore ostro dawaly popalic dolnej czesci ciala...

A co do "nasmarowania" kolek, to wyglada na to, ze najwczesniej we Wrzesniu kiedy to wybieramy sie z zonka do jej rodziny w Chicago.
        • fazi_ze_sztazi Re: fiu fiu 12.07.07, 03:09
          > A co do "nasmarowania" kolek, to wyglada na to, ze najwczesniej we Wrzesniu
          kie
          > dy to wybieramy sie z zonka do jej rodziny w Chicago.

tyskie sie chlodzi ..., zapraszam
          pzdr.
    • civic_06 Pierwsza jazda 13.07.07, 16:00
      Wczoraj zaliczylem test pisemny i otrzymalem tzw "Permit". Nie zastanawiajac
      sie dlugo wyruszylem na piewrsza jazde. Prawie zapomnialem jaka to frajda.
      Motocykl przyspiesza rowno w praktycznie calym zakresie obrotow, hamulce bardzo
      przyzwoite tylko po poprzednim wlascicielu musze zmineic nastawy tlumienia. Z
      przodu za miekko - nurkuje przy hamowaniu, a tyl odwrotnie - podskakuje. W
      zakrety sklada sie bardzo poprawnie, chociaz da sie odczuc 200 kg masy na
      stosunkowo wysokim motcyklu w ciasnych wirazach. Aftermarketowa, wysoka szyba
      skutecznie chroni od wiatru, tak skutecznie, ze musialem uchylac szybke kasku
      bo system wentylacji nie wylapywal wystarczajaco powietrza zeby zapewnic
      jakikolwiek przeciag wewnatrz skorupy (27 stopni i sloneczna pogoda). Drugim
      minusem jest to, ze po zmierzchu szyba zaciapana insektami bardzo skutecznie
      ogranicza widocznosc. Chyab wroce do oryginalu. Poza tym jest SUPER. Nie wiem
      kiedy trzasnalem 120 mil...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka