Dodaj do ulubionych

all:-) co polecacie?

24.07.07, 16:31
Jakie klocki polecacie do ałdi - ferodo, ate, bosch, brembo? (temat trochę idiotyczny, ale co mi tam:-). Pytam, ponieważ 'skończyły' mi się klocki na tyle, nie wiem czy wymieniać też tarcze? (oczywiście pytanie retoryczne w przypadku jak są już poza tolerancją... a tego jeszcze nie wiem). Trochę mnie dziwi, że poszedł tył a przód wciąż ok...
Obserwuj wątek
    • computerland1 Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 16:34
      co czlowiek, to opinia. ja mam ate, ale w bmw:) spytaj typa - on ma audi:)
    • plawski Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 16:39
      franek-b napisał:

(...) Trochę mnie dziwi, że posz
      > edł tył a przód wciąż ok...

Może poprzedni właściciel nie miał nóg?
      >
      • franek-b Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 17:00

> Może poprzedni właściciel nie miał nóg?

hmm mial... btw w mercesedesie ręczny uruchamia się również nogą;-)
      • bassooner Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 19:16
        "Może poprzedni właściciel nie miał nóg."...;-)))
        ...i mial rece Pudziana...
    • typson Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 21:19
      u mnie w audi ATE na tyle spisują sie OK. Nic nie piszczy. Tarcze po 200kkm
      prawie nie zuzyte.

Z przodu ATE mi piszczaly troche (czasem nie a czasem bardzo) ale mialem tarcze
      do wymiany, mialy duze ranty, pewnie te ranty byly powodem popiskiwania (czasem
      rowniez podczas toczenia bez hamowania)
      • franek-b Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 23:44
        > u mnie w audi ATE na tyle spisują sie OK. Nic nie piszczy. Tarcze po 200kkm
        > prawie nie zuzyte.

w warsztacie polecali właśnie ATE

> Z przodu ATE mi piszczaly troche (czasem nie a czasem bardzo) ale mialem tarcze
        > do wymiany, mialy duze ranty, pewnie te ranty byly powodem popiskiwania (czasem
        > rowniez podczas toczenia bez hamowania)

u mnie z tyłu ranty w zasadzie symboliczne (1-2 mm), ale klocki zjechane tak że przy lekkim wciśnięciu hamulca słyszę z jednego koła jakby szorował ktoś papierem ściernym.

btw duży problem wymieniać samemu?
    • sherlock_holmes Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 22:05
      W samochodach, które mają ABS+EBD tylne koła sa "dohamowywane" gdy przednie osiągną kres przyczepności. Dlatego tył może zużywac się szybciej, bo bierze zdecydowanie większy udział w hamowaniu niż w samochodzach z klasycznym korektorem siły hamowania. Ot i cała tajemnica...
      • franek-b Re: all:-) co polecacie? 24.07.07, 23:40
        > W samochodach, które mają ABS+EBD tylne koła sa "dohamowywane" gdy przednie osi
        > ągną kres przyczepności. Dlatego tył może zużywac się szybciej, bo bierze zdecy
        > dowanie większy udział w hamowaniu niż w samochodzach z klasycznym korektorem s
        > iły hamowania. Ot i cała tajemnica...

ale tak jest zawsze, czy tylko jak się włącza EBD?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka