Dodaj do ulubionych

3x śwkatła

24.01.08, 20:36
Po pierwsze: od jakiegoś czasu zacząłem zwracać uwgę na czołgające się po Krakowie Chevy Aveo z L na dachu, koniecznie min. 3 jeden za drugim. w ciągu 2 dni stwierdzilem: 1 jechał w szarówce i mgle bez świateł, dwóch z postojówkami, jeden na długich, ze 3 bez jednego światła mijania, jeden z lewem, drugi z prawym i jeszcze trzeci obiema lampami "w niebo". Jak potem kursanci mają mieć pojęcie choćby o używaniu świateł czy kontroli ich ustawienia metodą "na zderzaku poprzednika" na skrzyżowaniu?

Po drugie: jkieś 5-10% samochodów na ukicach ma włożone zamiast żarówek H4 lub H7 lampy wyłądowcze (ksenony). Walą po oczach i nikt się niczym nie przejmuje. Policja nie reauje nawet na ksenony w ...mluchu (widziałem co dopiero takiego! Żeby było ciekawiej, kiedyś miałem pogawędkę ze sprzedającym takie wynalazki. Twierdził, że oprawa jest taka jak dla H4, więc snop światłaukłada się tak jak w H4 i wszystko jest OK. To nic, że h$ ma przysłonę aby nie oślepiać, dochodzi jeszcze kwestia systemu poziomiowania lamp i oczyszczania szyb.

I po trzecie: kierunkowskazy. moda czy co? wsyscy oszczędzają i nie używają? I znowu policja nic nie widzi :(
Obserwuj wątek
    • simon921 Re: 3x śwkatła 24.01.08, 21:28
      1. Ooo, a myślałem, że tylko ja mam takiego dziwnego pecha do "eLek" z
      problemami świetlnymi. Potwierdzam - większy % "eLek" niż normalnych aut ma coś
      nie teges ze światłami.
      Co potem skutkuje tym, że spory % samochodów jeździ z jednym światłem lub
      ustawionymi w kosmos.

2. Ksenony - ja mam pytanie - jak to przechodzi przegląd techniczny? Inna
      kwestia, że policja nie zwraca uwagi. A na naszych drogach z dziurami i
      falującymi przez to światłami to spory problem.

3. Kierunkowskazy - raz spytałem gościa w jakimś SUVie, jak mi zablokował
      skrzyżowanie, czy mu żarówkę kupić jak mu brakuje kasy. Jechał z jakąś panią i
      zrobiło mi się głupio;)

PS. Niedawno jechałem za gościem i 2x prawie na niego wpadłem w korku zanim
      doszedłem, że nie świeci mu się żaden stop. Wykulałem się z auta na następnych
      światłach i podszedłem żeby powiedzieć, że nie ma stopów i mu ktoś wjedzie w
      d... Usłyszałem: Wiem i co z tego... i pojechał. A Ty się martwisz, że jedna
      lampa z przodu źle świeci;)
      • emes-nju Re: 3x śwkatła 25.01.08, 10:28
        simon921 napisał:

> 2. Ksenony - ja mam pytanie - jak to przechodzi przegląd
        > techniczny?

Przy pomocy drugiego, jak najbardziej "legalnego", zestawu zarowek ;-)
    • tomek854 Re: 3x śwkatła 25.01.08, 01:39
      Ja przedwczoraj mialem nieszczescie jechac przed takim jasnie
      oswieconym z kolei - Toyota MR2, na dlugich + dodatkowe dlugie
      (takie jak moje, tylko w jednym niebieska zarowka) + przeciwmgielne
      (jedno biale, drugie zolte). Dalem mu sie wyprzedzic, poczestowalem
      go moim zestawem, ale nie zrozumial aluzji, wiec sie potem juz
      kulalem za nim az zjechal z autostrady.
    • edek40 Re: 3x śwkatła 25.01.08, 08:22
      To nie bedzie zlosliwe pytanie ;) Draze temat, bo w pontiacu mam swiatla, ktore nie sa w stanie doswiecic do asfaltu tuz przed autem. Rozwazam zalozenie HID. Niesmialo dodam, ze wprawdzie nie mam spryskiwacza czy samopoziomowania, ale lampa wyposazona jest fabrycznie w przeslone, bo amerykanskie zarowki nie posiadja tego kondonika na samym czubku zarowki. Jezeli wybiore lampe w granicach 4300K wydaje mi sie, ze nie bede oslepial bardziej niz np. Fabia, ktorej lampy fabrycznie rozpraszaja straszne ilosci swiatla w gore.
      • edek40 Znalazlem cos takiego 25.01.08, 08:52
        allegro.pl/item297791097__xenon_hid_h1_h3_h4_h7_h11_warszawa_bielany_.html
        Zarnik H4 ma dekielek, czyli nie oslepia bezposrednio. Zarowki do pontiaca typu 9004 nie musza miec, bo, jak pisalem, lampa go ma.

Sam juz nie wiem. Wprawdzie pontiaca bede sprzedawal, ale i mazda nie swieci dobrze, a ja mam zamiar jeszcze dlugo eksploatowac.
        • tomek854 Re: Znalazlem cos takiego 25.01.08, 09:05
          A może po prostu sobie dołożysz takie dodatkowe jak ja mam? Przynajmniej
          wszystko legalnie będzie, a i niedrogo. I wcale tak brzydko nie wygląda jak się
          spodziewałem... Ja polecam.

Ja mam stąd: wesem.pl/?pl&sess_id=5859846593f6ae9ba5be39c7bbc284e9
          • edek40 Re: Znalazlem cos takiego 25.01.08, 10:09
            Ja mam dodatkowe lampy w mazdzie. Teoretycznie robia za przeciwmglowe, ale znaczaco poprawiaja widocznosc, wobec lichosci i zuzycia lamp zasadniczych. Problemem jest KD, w ktorego nie moge ich uzywac tak sobie. I nawet jest to racjonalne, bo stopien ustawialnosci wiazki swiatla z tych lamp jest umiarkowany i rzeczywiscie one oslepiaja. Drugi problem, to znacznie wiekszy ruch na szosach. Nic innego nie robilbym, tylko zmienial swiatla. Z reszta mazda po zapaleniu swiatel drogowych robi przed samochodem dzien. Gdy musze je wylaczyc, bo cos z przeciwka jedzie, po prostu slepne. Regeneracja lampy to problematyczna sprawa, bo latwa ja uszkodzic przy rozbieraniu. Kupno zamiennika nie wchodzi w gre, bo nie ma regulacji elektrycznej (nawet manualnej nie ma), a wiesc gmina niesie, ze sa tak nieprecyzyjnie wykonane, ze prawidlowa regulacja nie wchodzi w gre. Swieca jasno, ale nie odcinaja klina. Oryginaly kosztuja wiecej niz caly moj uzywany samochod. Cos zrobic musze.
      • sven_b Re: 3x śwkatła 25.01.08, 09:03
        > niz np. Fabia, ktorej lampy fabrycznie rozpraszaja straszne ilosci swiatla w gore.

Fakt, ten samochodzik z troche mocniej załadowanym tyłem daje zdrowo po oczach.
        Nie wiem czy kierujący nie pamiętają o przestawieniu świateł w dół czy ten
        zakres regulacji jest po prostu za mały?
    • typson Re: 3x śwkatła 25.01.08, 16:46
      > wierdził, że oprawa jest taka jak dla H4, więc snop światłaukłada się tak jak w
      > H4 i wszystko jest OK. To nic, że h$ ma przysłonę aby nie oślepiać, dochodzi j
      > eszcze kwestia systemu poziomiowania lamp i oczyszczania szyb.

D2R - do soczewek i nei maja tego o czym mowisz
      D2S - do lamp z odlbysnikiem i maja blaszki takie jak H4

> I po trzecie: kierunkowskazy. moda czy co? wsyscy oszczędzają i nie używają? I
      > znowu policja nic nie widzi :(

Mam Ci przypominać, gdzie mieszkasz? :)
      • lobuzek1 Re: 3x śwkatła 25.01.08, 20:41
        Mam podobne odczucia co przedmówcy. Chcę mieć dobre oświetlenie, ale
        nie mam zamiaru oślepiac innych kierowców. Jak na razie radzę sobie
        kupując żarówki o zwiększonej wydajności i faktycznie jest widoczny
        efekt. POza tym założenie zestawu HID może spowodować problemy w
        razie ewentualnej kolizji. Zawsze możę się czepic ubezpieczenie że w
        pojeździe są dokonane niedozwolone przeróbki, poza tym ostatnio w
        pracy spotkałem się z przypadkiem, że jeden z uczestników kolizji
        twierdził że został oślepiony przez jadącego z przeciwka. Winne
        okazały się właśnie pseudo-ksenony i duży problem gotowy.
        A faktycznie dziwię się, że Policja nic nie widzi. Swego czasu
        czepiali się atestów do folii na szyby, a taki ksenon to slepy
        zauwazy od razu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka