loveandpeace 02.04.08, 17:50 Czy cos wam wiadomo o robotach budowlanych i innych wkurzajacych przeszkodach na drodze miedzy Opolem/Wroclawiem a Poznaniem? Czy jest sens jechac autostrada do Legnicy a potem przedzierac sie na polnoc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simon921 Re: trasa Opole - Poznan 02.04.08, 19:15 Opole --> Namysłów --> Oleśnica --> Trzebnica --> Poznań Jeśli nie jedziesz w środku nocy absolutnie nie jedź przez Wrocław. A wskazana droga jest chyba najprostsza i ruch znośny. Odpowiedz Link
bassooner Re: trasa Opole - Poznan 02.04.08, 19:32 Nie przez Breslau. Przynajmniej za dnia. Odpowiedz Link
rickky Re: trasa Opole - Poznan 02.04.08, 20:09 bassooner napisał: > Nie przez Breslau. Przynajmniej za dnia. No to autor wątku ma przechlapane. Pozostaje mu jeszcze trasa Opole - Kluczbork - Kępno - Ostrzeszów - Ostrów Wlkp - Jarocin - Poznań (od Kluczborka nr 11). Zdecydowanie najgorsza i najtrudniejsza do przejechania trasa w Polsce. Odpowiedz Link
simon921 Re: trasa Opole - Poznan 02.04.08, 20:14 Przecież pisałem jak nie jechać przez Wrocław:) Wyjeżdżasz na DK5 dopiero w Trzebnicy. A tak przy okazji DK11 odcinek od Ostrzeszowa do Kórnika (20km przed Poznaniem) idzie zrobić bokiem:) Odpowiedz Link
bassooner Re: trasa Opole - Poznan 02.04.08, 20:16 Szczerze - to nie rozważałem alternatyw ale wiem, że Wrocław to przynajmniej godzinka. Odpowiedz Link
loveandpeace Re: trasa Opole - Poznan 02.04.08, 23:58 Tak wlasnie myslalam z tym Wroclawiem. Kiedys stracilam tam za dnia chyba ze dwie godziny, bo wyladowalam tam w dodatku w srodku dnia, w szczycie. Myslalam, zeby jechac A4 az do legnicy i potem odbijac w gore lekkim lukiem. Odpowiedz Link
loveandpeace Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 09:49 No to autor wątku ma przechlapane. > Pozostaje mu jeszcze trasa Opole - Kluczbork - Kępno - Ostrzeszów - Ostrów Wlkp > - Jarocin - Poznań (od Kluczborka nr 11). > Zdecydowanie najgorsza i najtrudniejsza do przejechania trasa w Polsce. Dlaczego ta trasa jest taka zla? Dobrze byloby wiedziec na przyszlosc. Odpowiedz Link
simon921 Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 10:28 Tam jest zwykle taki ruch, że wyprzedzanie jest albo niemożliwe, albo nie ma większego sensu, bo i tak gdzieś utkniesz. Generalnie samochody jeżdżą ciągiem z jednej i drugiej strony. Jak nie masz ze 3 sek do 100 to na 100km może z 5 min. urwiesz wyprzedając. Dodatkowo w Jarocinie, Ostrowie i Kępnie masz postój w korku gwarantowany. Więc proponuje wariant przez Oleśnicę i Trzebicę - sprawdzone - szybko i sprawnie. Odpowiedz Link
rickky Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 17:19 simon921 napisał: > Tam jest zwykle taki ruch, że wyprzedzanie jest albo niemożliwe, > albo nie ma większego sensu, bo i tak gdzieś utkniesz. Generalnie > samochody jeżdżą ciągiem z jednej i drugiej strony. Jak nie masz ze > 3 sek do 100 to na 100km może z 5 min. urwiesz wyprzedając. > Dodatkowo w Jarocinie, Ostrowie i Kępnie masz postój w korku > gwarantowany. Dokładnie to miałem na mysli. Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 07:50 loveandpeace napisała: Czy jest sens jechac autostrada > do Legnicy a potem przedzierac sie na polnoc? jest w tym sensie, że trasa Legnica- Lubin- Polkowice-Glogow-Leszno jest na pewno mniej zatłoczona, a i lepszej jakości niż 5-ka. Legnice mijasz obwodnicą, Lubiń i Polkowice drogą prawie-ekspresową, Głogów-Leszno jest mało uczęszczana. Pytanie tylko czy z Opola opłaca ci się nadkładać kilometrów? Odpowiedz Link
loveandpeace Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 09:50 Jasne, z Opola nie, ale bede jechac ze Slaska A4, Opole podalam jako najblizszy od Wroclawia duzy punkt na A4. Odpowiedz Link
wiktor_l Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 14:06 Opole, autostrada do zjazdu na Oławę (chyba napisane na Strzelin, czy Brzeg, nie wiem), z Oławy bokami Wrocka koło Toya, pozniej do Psar i wypadasz 6 km za Wrocławiem. Pozniej w Rawiczu w prawo na Ostrow Wlkp, po 5 km w lewo na Poznan droga wojewodzka. Tak jezdze, troche skomplikowane, ale raz na zawsze zapomnij o DK 11. Odpowiedz Link
adek28 Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 15:07 jeżdzę regularnieod 5 lat do Poznania próbowałem rózne wersje jeszcze inne , nie wymieniane łącznie z skrótami miejscowymi od dwóch lat wybieram albo do Wro i dalej na Poznań ( zależy od pory ) albo zjazd na Wro Wsch i przez Oleśnicę do Trzebnicy chyba przez BierutÓw - smutne okolice ale omijasz Wro Legnica i dalej ok , ale czasowo wychodzisz jak na Wro albo gorzej Jest jeszcze opcja zjazd z a4 przed Legnicą chyba na Kąty i dalej na Lubin szerokiej drogi Odpowiedz Link
computerland1 Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 17:33 jesli chodzi o prostote w sensie nie kluczenia, to pewnie taka, jak posal simon: Opole --> Namysłów --> Oleśnica --> Trzebnica --> Poznań objazdow wrocka nie znam. natomiast mialem nieprzyjemnosc jechania DK11 raz w zyciu. wiecej tamtedy nie pojade. syf, kila i mogila. Odpowiedz Link
simon921 Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 19:30 > natomiast mialem nieprzyjemnosc jechania > DK11 raz w zyciu. wiecej tamtedy nie pojade. syf, kila i mogila. Szczęściarz - ja muszę w przyszłym tyg. jeździć Poznań - Jarocin codziennie. Objechać akurat tego odcinka się nie da:/ Odpowiedz Link
computerland1 Re: trasa Opole - Poznan 03.04.08, 21:47 simon921 napisał: > Szczęściarz - ja muszę w przyszłym tyg. jeździć Poznań - Jarocin codziennie. > Objechać akurat tego odcinka się nie da:/ wspolczuje. ja jechalem dwa lata temu trasa Gniezno - Lubliniec. w sumie mi sie nie spieszylo, wiec bylo ok. ale mnostwo aut, kilka wiekszych miejscowosci. no ogolnie lipa. powodzenia. Odpowiedz Link