Dodaj do ulubionych

GM wybiera Delphi

16.10.03, 21:54
Może nie wszyscy wiedzą,że Firma Delphi Corp. będzie dostarczać systemy wykrywania obecności osoby na siedzeniu Recognition dla sześciu przyszłych modeli GM. Już w chwili obecnej Delphi Delco Electronics System dostarcza ten system dla kilku produkowanych przez GM pojazdów klasy SUV,takich jak:2003 Chevrolet Suburban,GMC Denali oraz Cadillac Escalade,a także dla pojazdów produkowanych przez inne firmy.Rozwiązanie to chroni przed niepotrzebnym zadziałaniem poduszki powietrznej.
Tak swoją drogą zastanawiam się, czy to jest aż tak potrzebne - może się mylę?
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • bisnesmen Re: GM wybiera Delphi 16.10.03, 22:01
      Ja jestem ciekaw, na czym polega proces wykrywania, to jest, jakimi kryteriami
      sensor się kieruje. czy jeśli powieszę na siedzeniu marynarkę albo położę
      aktówkę, to poduszki wybuchną, czy nie?
      A montowanie takich urządzeń to propagandowa pułapka na fanów gadżetów i nic
      ponadto.
      • lexus400 Re: GM wybiera Delphi 16.10.03, 22:23
        bisnesmen napisał:

> Ja jestem ciekaw, na czym polega proces wykrywania, to jest, jakimi kryteriami
        > sensor się kieruje. czy jeśli powieszę na siedzeniu marynarkę albo położę
        > aktówkę, to poduszki wybuchną, czy nie?
        > A montowanie takich urządzeń to propagandowa pułapka na fanów gadżetów i nic
        > ponadto.
        >
        ... apropos systemu: więc w połączeniu z opracowanym przez Delphi wyłącznikiem napięcia pasów BTS(Belt Tension Switch),system Recognition daje daje producentom samochodów mozliwość spełnienia wymagań federalnej normy bezpieczeństwa pojazdów, nazywa się to toFMVSS 208, która weszła w życie w USA.Przepisy stanowią,że od roku 2006 wszystkie sprzedawane tam pojazdy będą musiały być wyposażone w podobnie działające poduszki.
        System analizuje ciężar znajdujący się na siedzeniu pojazdu.Krzemowy czujnik znajduje się pod przednim fotelem pasażera.W oparciu o dane z czujnika, komputer wysyła sygnał aktywujący poduszkę lub wstrzymuje jej działanie.System można zaadoptować do większości typów foteli.Wyłącznik BTS działa zależnie od tego, czy na siedzeniu znajduje się fotelik dziecęcy z mocno napiętymi pasami, czy też osoba dorosła.System jest całkowicie niezależny od kierowcy i pasażera.
        Pozdrawiam
        • przemo_c Re: GM wybiera Delphi 17.10.03, 09:02
          I działa w oparciu o Win XP :D przez pierwsze 5 lat użytkowania wybuchnie 1500
          razy :D

A tak na poważnie, Momentami jest jednak strach powierzyć swoje zycie
          elektronice. Tym bardziej, niezbadanej do końca w użytkowaniu codziennym.
          Jeszcze mi samo wybuchnie??
          • greenblack Re: GM wybiera Delphi 17.10.03, 10:53
            przemo_c napisał:

Momentami jest jednak strach powierzyć swoje zycie
            > elektronice.

To kup sobie Malucha albo Trabanta.
            • przemo_c Re: GM wybiera Delphi 17.10.03, 15:10
              GB, nie o to mi chodzi, raczej o nowinki, które czasami nie działają tak jak
              powinny... A ;udzie na nie lecą, bo jest jakis nowy system i hurra!!
              Elektronika nie jest tak niezawodna, jak byśmy chcieli...
    • marekatlanta71 Re: GM wybiera Delphi 17.10.03, 15:03
      O ile pamietam Delphi wypaczkowalo z GM jakis czas
      temu... A ssytem wykrywania obecnosci osoby na siedzieniu
      jest wazny w nowych pojazdach - szzcegolnie w tych w
      ktorych deska jest jedna czescia - po co bez potrzeby
      rozrywac cala deske i zwiekszac koszty naprawy? Moj
      kolega mial niedawno wypadek swoim Volvo XC90 - jecal
      sam, ale obie poduszki strzelily i oczywiscie koszt
      naprawy zwiekszyl sie o wymiane calej deski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka