Dodaj do ulubionych

Problem z drukarką epsona.

22.10.08, 18:58
Witam.
Rok i miesiąc temu kupiłem sobie drukarkoskaner epsona - stylusa dx5000.
Niestety, gwarancja skończyła się miesiąc temu, a paragonu nie ma więc nici z darmowych napraw.

A jak to z drukarkami bywa - nie chce drukować.
Ta drukarka ma tusze - trzy kolorowe i jeden czarny. Jeśli któryś jest pusty to w ogóle nie podejmuje się drukowania.
Kupiłem komplet nowych i niestety, ale drukuje tylko czerwony i żółty - czarny i niebieski tusz milczą. Nie jest to niestety wina tuszy, bo nawet kupiłem kolejne żeby sprawdzić i dalej nic.

Moje pytanie brzmi tak: co mogło się tam wysypać i jak bardzo mnie to finansowo zaboli? Wolałbym ją naprawić, a nie wywalać jak poprzednie, bo ma skaner ;-)

Ewentualnie jakby ktoś znał miejsce we Wrocławiu gdzie można jakoś niedrogo i dobrze (raczej odwrotna kolejność bardziej by mi pasowała szczerze mówiąc) naprawić drukarke byłbym niesamowicie wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 19:06
      tomaszek874 napisał:

> Rok i miesiąc temu kupiłem sobie drukarkoskaner epsona

Kombajny są dla wieśniaków ;-)
      • tomaszek874 Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 19:17
        Ale ja ze wsi jestem, w czym rzecz ;-)
    • marekatlanta71 Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 19:23
      Wlacz jej czyszczenie glowic.
      • tomaszek874 Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 19:38
        Było przerabiane. Sęk w tym, że stała 'jakiś czas' nieużywana i wygląda na to (przed chwilą wyczytane) że głowice zaschnięta jest. Koszt naprawy nieopłacalny, wiem z doświadczenia (ok150-200 zł przy koszcie tej klasy drukarki ~200-300zł).

W wolnej chwili chyba sam się pobawie w czyszczenie, tylko wcześniej musze się doczytać co i jak....
        • dr.verte Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 19:43
          > W wolnej chwili chyba sam się pobawie w czyszczenie, tylko
          > wcześniej musze się doczytać co i jak....

doczytaj , doczytaj , kumpel czyścił głowice w magnetowidzie
          tłuszczem i musiał wyrzucić na śmietnik sprzęt po tej akcji
          ale kto teraz używa magnetowidów , good for him
          • tomaszek874 Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 19:47
            W sumie, jeśli mam ją wywalić tak czy tak, to co mi szkodzi ją dodatkowo spróbować reanimować?

Jeśli się nie uda to nie wiem co zrobie. Albo kupie coś, co ma głowice zintegrowaną z tuszem, albo jakąś laserówke.
            Wprawdzie koszt tonera przewyższa wtedy pewnie koszt samej drukarki, z drugiej strony przy moich mocach przerobowych ten toner wcześniej padnie ze starości niżeli się zużyje...
            • mrzagi01 Re: Problem z drukarką epsona. 23.10.08, 07:36
              tomaszek874 napisał:

> Jeśli się nie uda to nie wiem co zrobie. Albo kupie coś, co ma głowice zintegro
              > waną z tuszem,

To jest podstawowy powód wyższości HP-ków nad innymi plujkami.
        • marekatlanta71 Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 20:01
          Mialem to samo, ale po kilku dniach puszczania "czysc glowice" raz dziennie
          odpuscilo i teraz ladnie drukuje.
    • 1realista odpowiedx jest prosta :-) 22.10.08, 21:25
      kup "płyn do czyszczenia głowic". wpisz fraze w gogle i masz sklepy z tym wynalazkiem. sklep powinien dac procedure postepowania z tym wynalazkiem. na 90% pomoże.
      • tomaszek874 Re: odpowiedx jest prosta :-) 22.10.08, 21:35
        o Allahu :-)
        jeśli to to pomoże to będę Ci bardzo dźwięczny. Jak już się za to wezmę to dam znać.
        • kaqkaba Re: odpowiedx jest prosta :-) 23.10.08, 09:00
          Mi czyszczenie Epsona płynem zadziałało 3 razy. Za 4 się już nie udało. Tyle że
          drukarka to był sTYLUS cOLOR 440 i miał w momencie zgonu 7 czy 8 lat.
          W necie pojawiają się rady aby moczyć głowicę w wodzie albo alkoholu. Tego robić
          nie należy. Bo zaschnie na amen.
          A i płyny do Epsonów są inne niż do HP.
    • rudiger121 Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 21:32
      Spróbuj narysować w jakims programie, choćby w wordzie, grube
      pionowe linie - niebieskie i czarne - raz przy razie, i każ jej to
      drukować. Może się uda :)
    • sven_b Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 21:52
      Podstawowy tip dla serii Stylus to dawać 'head cleaning' do skutku. Czasami to
      nawet i kilkanaście rund, co może frustrować.
      A tu jak działać:
      tinyurl.com/5c228g
      pl.youtube.com/watch?v=l15P9oTENoI
      • sven_b Re: Problem z drukarką epsona. 22.10.08, 21:57
        A, z tego co pamiętam to one wymagaja papieru InkJet o min. gramaturze 110g. Jak
        wsuniesz zwykły 80-90g to może niedopluwać, z tym że raczej nie takim objawem
        jak u ciebie, że nie ma 2 kolorów.
    • edek40 Re: Problem z drukarką epsona. 23.10.08, 10:51
      Jezeli czyszczenie nie pomoze, to pozostaje jeszcze jedna proba. Niestety wymaga
      ona posiadania myjki ultradzwiekowej. A maja je np. firmy produkujace pieczatki.
      Te, co je robia w 3 sekundy czy jakos tak. Po pierwsze wiec sprobuj czyscic,
      podrugie sprobuj wymontowac glowice, po trzecie samo glowiece (bez tuszy) zanies
      do zaprzyjaznionego juz punktu od pieczatek.

Moja drukarka stala dwa lata. Wlasnie oddalem ja serwisowi na czesci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka