lexus400 03.12.03, 17:57 Kto odpowie prawidłowo otrzyma 10 wirtualnych punktów. - do czego służy recyrkulator spalin ? Pozdrawiam i czekam na efekty :))))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemo_c Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 18:04 Co?? Ja się przyznaję, nie mam zielonego, różowego, ani wogóle pojęcia... Odpowiedz Link
betty-bt Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 18:18 ma to chyba cos wspolnego z oczyszczaniem silnika??? Odpowiedz Link
lexus400 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 19:15 betty-bt napisała: > ma to chyba cos wspolnego z oczyszczaniem silnika??? > Droga betty zarobiłaś w ten oto sposób około 0,5 pkt:))))ale jesteś na dobrej drodze Pzdr. Odpowiedz Link
betty-bt Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 04.12.03, 11:42 lexus400 napisał: > Droga betty zarobiłaś w ten oto sposób około 0,5 pkt:))))ale jesteś na dobrej > drodze > Pzdr. ooo! dzieki :))) w moim przypadku dobre i to. wiecej wiedzy ze mnie nie wycisniecie ;-P Odpowiedz Link
niknejm Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 18:21 Badziewko to słuzy do zawracania części spalin z powrotem do kolektora dolotowego i do cylindrów. Daje to zmniejszenie ilości szkodliwych substancji w spalinach a przy małym obciążeniu silnika pozwala również zredukować spalanie. Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
lexus400 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 18:28 niknejm napisał: > Badziewko to słuzy do zawracania części spalin z powrotem do kolektora > dolotowego i do cylindrów. Daje to zmniejszenie ilości szkodliwych substancji w > > spalinach a przy małym obciążeniu silnika pozwala również zredukować spalanie. > > Pzdr > Niknejm .....poniekąd masz rację ale nie do końca:)) Pzdr. Odpowiedz Link
niknejm Więcej na ten temat tutaj 03.12.03, 18:30 www.hondapl.org/forum/message.asp?id=63299 Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
lexus400 Re: Więcej na ten temat tutaj 03.12.03, 18:40 niknejm napisał: > www.hondapl.org/forum/message.asp?id=63299 > Pzdr > Niknejm ....pytanie zadałem nie po to aby szukać odpowiedzi w necie czy w książkach a z czystej ciekawości, czy na motoryzacyjnym forum użytkownicy samochodów i ludzie którzy lubią coś tam grzebnąć przy autku wiedzą co do czego i dlaczego:)) taki mały quiz Pzdr. Odpowiedz Link
niknejm Re: Więcej na ten temat tutaj 03.12.03, 19:05 To mam te punkty czy nie? ;-))) Myślałem, że pytasz, bo natknąłeś się na 'takie cóś' przy grzebaniu w aucie, jak ja kiedyś :-) Pzdr Niknejm Odpowiedz Link
lexus400 Re: Więcej na ten temat tutaj 03.12.03, 19:12 niknejm napisał: > To mam te punkty czy nie? ;-))) > Myślałem, że pytasz, bo natknąłeś się na 'takie cóś' przy grzebaniu w aucie, > jak ja kiedyś :-) > > Pzdr > Niknejm ...odpowiedzałeś na jakieś 3 pkt.:)) Pzdr. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 20:43 Przychylam sie do wypowiedzi Niknejma - jak sama nazwa wskazuje, do recyrkulacji spalin, dzieki czemu spaliny sa czystsze (poza tlenkami azotu, ktorych ilosc wzrasta). A co poza tym - nie wiem :) Zreszta -pytanie bylo do fachowcow, co sie bede odzywal :))) Odpowiedz Link
derwisz911 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 20:45 Do tego, aby syf, który nie dopalił się do końca, wleciał raz jeszcze w przepustnicę, zabrudził trochę silnika/spalił się i nie zaśmiecał planety>? pozdrawiam Odpowiedz Link
derwisz911 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 20:47 No i oczywiście do minimalnego zmniejszenia mocy... Ale to już na marginesie dla tuninkowców, którzy myślą, że 3-5KM więcej w ich golfie da im przewagę nad facetem w ferrari. Odpowiedz Link
lexus400 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 20:56 derwisz911 napisał: > No i oczywiście do minimalnego zmniejszenia mocy... > Ale to już na marginesie dla tuninkowców, którzy myślą, że 3-5KM więcej w ich > golfie da im przewagę nad facetem w ferrari. > ...brawo derwisz - zarobiłeś 5 pkt. Pzdr. Odpowiedz Link
lexus400 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 20:57 lexus400 napisał: > derwisz911 napisał: > > > No i oczywiście do minimalnego zmniejszenia mocy... > > Ale to już na marginesie dla tuninkowców, którzy myślą, że 3-5KM więcej w > ich > > golfie da im przewagę nad facetem w ferrari. > > > > ...brawo derwisz - zarobiłeś 5 pkt. > Pzdr. .....a nawet 7 pkt. Pzdr. Odpowiedz Link
sherlock_holmes Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 21:12 To jak tak, to ja odpowiem: po gowno :) Zmniejsza moc, zwieksza ilosc nagaru, komplikuje budowe ukladu wydechowego i ssacego :) Kolejna bzdura wymyslona przez ekologow, a sprawdzajaca sie w teorii. Odpowiedz Link
lexus400 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 21:29 ekolodzy ? tak ,oczywiście ale nie tylko. Widzę,że wybrałem "trudny orzech..." więc w skrócie odpowiem na swoje pytanie: generalnie chodzi o ograniczenie emisji tlenków azotu NOx,zmniejszenie zużycia paliwa oraz zmniejszenie szczytowej temperatury spalania.Dodanie pewnej ilości już spalonych gazów do świeżej mieszanki zmniejsza temperaturę spalania.Dzięki temu zmniejsza się emisja NOx, która bardzo silnie zależy od temperatury.Całkowite napełnienie cylindrów przy nie zmienionym napełnieniu świeżym powietrzem zostaje zwiększone przez recyrkulację spalin.Dlatego silnik może być mniej dławiony przez przepustnicę w celu osiągnięcia tej samej wartości momentu obrotowego i stąd wynika zmniejszone zużycie paliwa.Niestety moc spada jak napisał derwisz. Pzdr. Odpowiedz Link
kierowiec1 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 04.12.03, 08:46 > Niestety > moc spada jak napisał derwisz. Jesli uzadzenie wylacza sie powyzej pewnego obciazenia, albo pewnych obrotow, to moc nijak nie spada. Bo moc mierzy sie przy maksymalnym obciazeniu i dosc wysokich obrotach :-) Pozdr. K. Odpowiedz Link
derwisz911 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 04.12.03, 09:34 Przy szerokim lub maksymalnym otwarciu przepustnicy ignorowany jest czujnik tlenu. Chyba wówczas faktycznie jest wpuszczanych mniej gazów a więcej powietrza do silnika. Jednak ma to miejsce właśnie przy dużym otwarciu przepustnicy. Fakt, że przekłada się to na obciążenie i obroty, ale nie zawsze. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
kierowiec1 Adynaty 04.12.03, 10:01 derwisz911 napisał: > Przy szerokim lub maksymalnym otwarciu przepustnicy ignorowany jest czujnik > tlenu. Chyba wówczas faktycznie jest wpuszczanych mniej gazów a więcej > powietrza do silnika. > > Jednak ma to miejsce właśnie przy dużym otwarciu przepustnicy. Fakt, że > przekłada się to na obciążenie i obroty, ale nie zawsze. AFIK przy stanie przepustnicy najpozniej powyzej 50..60 % recyrkulacja wylacza sie zupelnie, czyli mamy stan, jakby wogole nie byla wbudowana :-) Z kolei dyskusja nad strata mocy przy malym gazie ma IMHO podobny sens, jak dyskusja o urbanistyce Nomadow, psychologii mas na Antarktydzie albo sztuce jezdzieckiej Aztekow (o historii spolecznych ruchow antynuklearnych w dziewietnastym wieku nie wspominajac). Pozdr. K. Odpowiedz Link
derwisz911 Re: Adynaty 04.12.03, 13:39 Zależnie od producenta. Z tym stopniem otwarcia jest różnie. Inna sprawa, że może średnio raz dziennie w moich samochodach wciskam gaz więcej niż 50%. Tak, czy inaczej strata mocy jest znikoma. pozdrawiam Odpowiedz Link
derwisz911 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 21:30 Wszystkie takie urządzenia zmniejszają moc. Czujniki tlenu (sondy lambda jak to w EU określają) każą modyfikować skład mieszanki, aby było pełniejsze spalanie dziadostwa. Katalizatory dopalają to so się nie spaliło. A obieg wtórny pozwala przepuścić jeszcze raz. Jasne, że to komplikuje budowę, ale przynajmniej nie wydzielasz tyle syfu w powietrze. Zastanów się, Sherlocku! Tych kilka gramów z Twojego wozu, kilka z mojego, kilka z każdego z tysięcy aut np. w Krakowie. Nie chodzi już o to, że chorują rośliny, że jest szaro od pyłu i powietrze można kroić nożem. Jeśli to do Ciebie nie przemawia, to może jak Ty albo ktoś bliski Tobie usłyszy od onkologa niewesołe wieści, to może ZDASZ SOBIE SPRAWĘ, ŻE TO - JAK JE NAZWAŁEŚ - 'GÓWNO' TO TWOJE ŻYCIE. Ja swoje zdrowie cenię trochę więcej. Nie przeszkadza mi katalizator. Ludziom w Kaliforni nie przeszkadzają dodatkowe czujniki ZA katalizatorem. Wiesz, np. Jaguarowi xj220 po jednym katalizatorze na każde 3 z 6 garnuszków zabiera 60 koni mocy. W Twoim nie więcej niż 10. Czy Twoje auto to torowy bolid, dragster, samolot? Czy może środek transportu, który ma być neutralny dla otoczenia? pozdrawiam i życzę zapoznania się z naukowymi publikacjami dot. wpływu zanieczyszczeń na zdrowie. Odpowiedz Link
lexus400 Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 03.12.03, 22:50 ...i oczywiście derwisz zgadzam się z tym co napisałeś, spaliny to jest jedno z większych gówien na ziemi.Jak się chce mieć mocne auto to się takie kupuje,ja też mam 2 katalizatory (sprawne) i 4 sondy i 2 recyrkulatory i jeszcze gaz zamontowany a mimo to mam czym jechać:)) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
hdp Re: DO FACHOWCÓW - pytanie za 10 pkt. 04.12.03, 09:51 Do dopalenia tego co w pierwszym spalaniu, spalone nie zostalo, LS . Odpowiedz Link