Dodaj do ulubionych

odśnieżanie

08.02.13, 10:36
Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu w Zielonce przy odśnieżaniu ulic nie stosuje się żadnych środków chemicznych (sól), tylko się czeka aż samochody same rozjeżdzą cały ubity śnieg.
Sypanie piaskiem czego używa się do tej pory nic nie daje, czy władze już nawet na posypanie głównych ulic nie mają kasy.
Obserwuj wątek
    • malon1916 Re: odśnieżanie 08.02.13, 12:11

Jeśli Ci chodzi o ul. Wyszyńskiego , Kolejowa , Marecka, Lipowa to nie są drogi ,które są w gestii odśnieżania przez miasto Zielonka sa to drogi wojewódzkie lub powiatowe i do tych urzedów kieruj zapytania .
      Natomiast kwestia sypania solą ???? jestem absolutnie przeciwny sypania chemią bo robimy sobie,,kuku " niszcząc środowisko naturalne w którym żyjemy ...... piach wystarczy lub ,,szlaka"(pozostałość po paleniu węgla lub koksu ) i oczywiście mniejsza prędkość.

woroskoczek napisał:

> Czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu w Zielonce przy odśnieżaniu ulic nie stosuje
      > się żadnych środków chemicznych (sól), tylko się czeka aż samochody same rozje
      > żdzą cały ubity śnieg.
      > Sypanie piaskiem czego używa się do tej pory nic nie daje, czy władze już nawet
      > na posypanie głównych ulic nie mają kasy.
      • plooton Re: odśnieżanie 08.02.13, 15:59
        jak najbardziej popieram. Bez soli i chemii. Przynajmniej ładnie biało jest. A śpieszyć się można powoli.
        • kama2201 Re: odśnieżanie 08.02.13, 17:52
          Dzisiaj rano jechałem przez Zielonkę i najlepiej jechało mi się po tych ulicach które nie były solone.Ujeżdżone i odgarnięte.Tam gdzie posypali sól była śliska breja.PozdKM.
          • kapitan_dudus Re: odśnieżanie 08.02.13, 23:44
            Dla sprostowania ul.Kolejowa od torów kolejowych do ronda przy "Pietrzakach" jest drogą miejską , czyli jest w gestii odśnieżania przez miasto Zielonka .
            • heniex123 Re: odśnieżanie 09.02.13, 00:52
              Nie odśnieżajmy, niech będzie fajnie biało, kierowcy niech jeżdżą po chodnikach, a piesi chodzą po ulicach.
              • plooton Re: odśnieżanie 09.02.13, 22:14
                a masz jakieś ulice nieprzejezdne i chodniki nie do przejścia w mieście? Nikt nie mówi żeby nie odśnieżać, mówimy nie solić. Popatrz sobie na buty, które mają kontakt z solą. Ja takie mam a dbam bardzo. Niestety nie są do uratowania.
                • heniex123 Re: odśnieżanie 10.02.13, 00:49
                  Nie przesadzaj !
                • baseciq Re: odśnieżanie 10.02.13, 11:11
                  Z chodników:

- kilkanaście odcinków miejskich, nie należących do wspólnot na wojskowym zostało odśnieżone dopiero wczoraj późnym popołudniem
                  - Wyszyńskiego od WP do Rossmana po stronie południowej do przejścia w zimowych butach, nie do pokonania z wózkiem dziecięcym
                  - przejścia dla pieszych na Wojska Polskiego - trzeba skakać przez zaspy.

To taka mała dawka po krótkim spacerze z dzieciakiem na zakupy.

Faktycznie, jak śnieg się ubije, to może i jest ślisko, ale nie aż tak tragicznie i jest taka nawierzchnia dużo wygodniejsza do chodzenia czy jeżdżenia samochodem niż błotnista wodno-śniegowa breja.
                  • heniex123 Re: odśnieżanie 10.02.13, 11:37
                    Odgarniać trzeba ale potem zamiast sypać solą lepiej posypać tępym popiołem lub piaskiem
                  • zielonkowiak Re: odśnieżanie 10.02.13, 11:46
                    Chemia do sypania na drogi:
                    - poniżej -10 jest nieskuteczna.
                    - niszczy obuwie
                    - niszczy samochody itd
                    a jedyną jej zaletą jest to, że przez chwilę cieszy oko.

Tak przy okazji odśnieżania chodników... Niektórzy spychają śnieg na ulicę. Przy małych opadach to nic strasznego. Przy bardziej intensywnych ulice dramatycznie zaczynają się zwężać. Nie wspomnę o tych co rozgarniają śnieg z chodnika po całej jezdni...
                    • sittingbison Re: odśnieżanie 28.11.13, 15:55
                      A że się tak zapytam, skąd są informacje?
                      Do odśnieżania dróg Minister Środowiska zatwierdził trzy środki:
                      chlorek sodu
                      chlorek magnezu
                      i chlorek wapnia
                      Pierwszy z nich, chlorek sodu, nie działa nawet do tych -10C. Przy -7 jest on już integralną częścią lodu na drodze :). Niszczy obuwie, samochody, zieleń i szkodzi łapom czworonogów. O wpływie na nawierzchnię nie będę zaczynał.
                      Chlorek magnezu i chlorek wapnia działają skutecznie nawet poniżej -30C.
                      Ja jestem zwolennikiem tego pierwszego - chlorku magnezu. Nie trzeba po nim sprzątać i jest przyjazny dla środowiska. Do tego nie niszczy karoserii, obuwia i innych wyżej wymienionych.
      • sittingbison Re: odśnieżanie 28.11.13, 15:33
        Jeśli masz na myśli zwykłą najtańszą sól którą miasto zwykłe posypywać drogi to masz rację. Działa do -5C, pozostawia błoto pośniegowe, szkodzi roślinności i rozbryzgana na chodniki szkodzi łapom czworonogów. W dodatku miasto co rusz musi posypywać drogę kolejną porcją soli ponieważ bardzo szybko traci właściwości.
        Zamiast tego można by zastanowić się, czy nie lepiej posypać drogę (jak to robią na zachodzie ;) ) chlorkiem magnezu. Potrzeba go kilka razy mniej, działa dłużej, nawet w mrozach poniżej -30 utrzymuje drogę suchą a w dodatku jest bezpieczny dla zwierząt. Jako że jest używany do produkcji nawozów nie niszczy tak zieleni przy drogach jak zwykła sól.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka