Dodaj do ulubionych

Wysyp Komitetów

27.10.14, 10:59
Można by pomyśleć, że to dobrze, że tak dużo. Pozytywne zjawisko, aktywność obywatelska ... Czy rzeczywiście mamy taki "urodzaju" społeczników, ludzi, którzy z pasją chcą się poświęcić pracy na rzecz rozwoju miasta ? Mam poważne obawy .... . Czy aby dla większości nie jest to zwykły "skok na kasę"?. Czytając ulotki wyborcze utwierdzam się jedynie w swoim podejrzeniu. Brak spójnych,przemyślanych programów rozwoju miasta, jasnej wizji, a dużo obietnic .... . Obietnic jakże często bez pokrycia w realiach, nie do końca przemyślanych. Ta mnogość Komitetów zamiast cieszyć martwi, bo jest dowodem jak bardzo jesteśmy podzieleni, jak wielkie znaczenie mają względy ambicjonalne poszczególnych jednostek. A przecież największe efekty można zawsze uzyskać konsolidując siły. Nie należę do żadnej partii, ale mam przekonania prawicowe i ubolewam nad takimi podziałami na prawicy. To nie wróży Zielonce nic dobrego.
Obserwuj wątek
    • piorek Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 11:31

Muszę się zgodzić ze smutną diagnozą - z mnogości komitetów niewiele wyniknie dobrego. Jeżeli mamy 8 kandydatów na 1 mandat radnego, to wygra ten, którego poprze ledwie 1/6 wyborców. Na dodatek tylko 50% ludzi głosuje, nowy radny chcąc nie chcą będzie się cieszył poparciem czynnym 1/12 elektoratu...

Konsolidowanie jednak w zielonkowskich warunkach byłoby bardzo ciężkie - jak się konsolidować gdy jest ok. 120 osób chętnych?
      • milyzorro Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 11:45
        Wasze obawy były by słuszne gdyby nie to że tym razem głosujemy w okręgach jednomandatowych.
        Teoretycznie kandydat może być tak dobry ze dostanie 80% głosów ,a mogą być tacy na których zagłosuje tylko rodzina.
        • piorek Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 11:59

Owszem, to byłaby dobra sytuacja, wskazująca, że okręg ma jednego, wyrazistego lidera. Ale prawdopodobna jest taka, że jeden kandydat otrzymuje 80 głosów, a pozostała 7 po 55 głosów.
          • piorek Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 12:00
            Pod tym względem ciekawie zapowiada się rywalizacja pomiędzy p. Kuczyńską i p. Grodzkim. Gdzie dwóch się bije tam....
            • dabrowa51 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 12:33
              piorek napisał:

> Pod tym względem ciekawie zapowiada się rywalizacja pomiędzy p. Kuczyńską i p.
              > Grodzkim. Gdzie dwóch się bije tam....
              Trafny argument do moich wywodów .... .
              • kama2201 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 14:15
                Demokracja to kiepskie rozwiązanie,ale lepszego nie wynaleziono.Jak sobie pościelimy tak się wyśpimy.PozdKM.
              • mariomarines Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 16:41
                Ale gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Oby skorzystała na tym Zielonka.
                • dabrowa51 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 16:46
                  mariomarines napisał(a):

> Ale gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Oby skorzystała na tym Zielonka.
                  Pobożne życzenia ... .Niemal z co drugiego parkanu uśmiecha się tajemniczo jakaś postać do wyborcy. Myślę, że "skorzystają" jak zwykle wybrani.
                  • marek_k84 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 16:58
                    i o tym piszzę od początku...
                    Myślę, że tacy jak Ty, sułtanek paru innych tu obecnych, mimo obcych mi poglądów, daliby miastu więcej... Bo tu nie poglądy się liczą, a wola pfacy dla dobra wspólnego...
                    • sultanbrunei Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 17:16
                      Ależ dziękuję bardzo za docenienie marku_k84 , ale ja do rządzenia nie bardzo.....
                      uczciwy jestem ........

Dla mnie w chwili obecnej jest naprawdę ważne, żeby zmieniło się trochę te idiotyczne podejście do wyborów. Niestety większość narodu "nie idę bo to nic nie da" itd...itp...
                      A to coś zawsze da, o przynajmniej ponosimy wspólną odpowiedzialność za wybranie tego czy owego.
                      Także NA WYBORY !
                      • marek_k84 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 17:27
                        nie Sułtanku. Gdy nie ma na kogo to pojście jest legitymizacją wyniku... A dla mnie nie ma.
                        Jak mię najdzie wena to machnę szerszą analizę . Jak najdzie...
                        • sultanbrunei Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 18:57
                          Absolutnie się nie zgadzam. To jak z wyborem jaki nam peło zafundowało , zagarniajac kasę z OFE. Wszystko do ZUS czy cokolwiek do OFE. ..
                          byle jakie te warianty ale człowiek dorosły i odpowiedzialny musi je podejmować.
                          Jak nie wybiorą mojego kandydata to zawsze tego drugiego będę mógł obsmarowywać przez 4 lata ; )
                          A co!? Wolno mi !
                          • marek_k84 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 19:09
                            a ja będę mógł wszystkich obsmarowywać bo mojego nie ma :))))))))...
                            Wybór, jaki by nie był musi być świadomy. Skoro nie ma opcji "przeciw", a jest tylko "za". Skreślenie wszystkich czyni głos nieważnym. Więc jedyną formą sprzeciwu jest brak głosu. I z tego korzystam...
                            Oddanie głosu podnosi frekwencję. Potem inaczej wygląda 50% poparcia przy 50% frekwencji (założenie futurystyczne, ale coś trzeba założyć) bo daje 25% ogółu (dość przyzwoicie), a inaczej przy 20%frekwencji - daje 10% (marnie). Jeszcze bardziej to wychodzi przy spodziewanym rozdrobnieniu głosów...
                            Na marginesie, jak najłatwiej wykosić groźnego rywala? Podstawić kilka komitetów mu podobnych. Rozbicie głosów może sprawić, ze nie dojdzie on nawet do II rundy (tak gdzie są dogrywki)...
                • marek_k84 Re: Wysyp Komitetów 27.10.14, 18:16
                  nic z tego. Skorzysta cwaniactwo...
    • jakubczakmarek Re: Wysyp Komitetów 30.10.14, 08:55
      Rzeczywiście się narobiło. Nowa Zielonka to ludzie, którzy w poprzednich wyborach starowali z listy byłego burmistrza. Kandydatka na burmistrz z NW to była skarbnik w urzędzie, podwładna byłego burmistrza, w znacznym stopniu odpowiedzialna za zadłużenie miasta. Część kandydatów na radnych z tej grupy starają się o reelekcje i obiecują mieszkańcom, ze się obudzą. Dla niektórych po 12 latach pełnienia funkcji to chyba za późno. Inny współpracownik byłego burmistrza, który sam siebie nazywa jego prawa ręka, jest liderem listy JP Centrum Samorządowe. Pod nazwa Centrum ukrywa się lokalny PSL. W materiałach wyborczych obiecuje sukces mieszkańcom, czyli innemu komitetowi. Do starowania z listy Centrum na radnych osobiście zachęcał były burmistrz. On sam struje z listy PO do radny powiatu. Lider Mieszkańców w poprzednich wyborach starował do rady miasta z listy Dla Zielonki. Dla Zielonki wystawiła nową osobę, choć komitet wyborczy właściwie bez zmian. Całkiem nowy twór to Wspólnota Zienkowska złożona z mało znanych ludzi. Inna Wspólnota – Samorządowa, inaczej przyzwyczajona do stołków korporacja samorządowców, swojego lidera wystawia jednocześni na burmistrza i do rady powiatu (to przywiązanie do stołka samorządowego). PO tak słabe, że nie wystawia kandydata na burmistrza. PiS tez słabo skoro sięga po wiekowe rezerwy a kandydat na burmistrza startuje tez do Rady.
      • dabrowa51 Re: Wysyp Komitetów 30.10.14, 15:12
        Pan Wyszyński to ma parcie .... oplakatowany cały bus. Kursuje po mieście. Czyżby wziął urlop na kampanię wyborczą ? ? ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka