carocol 31.05.06, 14:08 A powiedzcie mi czy was nie odrzuca trche nazwa waszej dzilnicy: szmulowizna, szmulki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miszka44 Re: pytanie 02.06.06, 13:26 A ciebie odrzucają takie nazwy, jak Mokotów, Słodowiec, Agrykola, Żoliborz Oficerski, Czyste, Muranów etc.? Masz spore szanse na wygranie konkursu na najgłupsze pytanie na forum. Pzdr M44 Nie chcemy takiego pomnika Warszawa subiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia29 Re: pytanie 02.06.06, 15:56 O ile taki konkurs sobie zrobimy :) I nie należy naśmiewać się z osób, które mają luki we wiedzy:) Odpowiedz Link Zgłoś
carocol Re: pytanie 13.06.06, 11:43 Przyznaję, że pytanie było tendencyjne. Przypuśćmy, że stary biznesmen Zbytkower miałby na imię Icchak (Icek), albo Mosze (Mosiek), to jak nazywałaby się ta dzielnica? Odpowiedz Link Zgłoś
lynks80 Re: pytanie 01.08.06, 14:14 nie wiem jak by się nazywała (chociaż Ickowizna albo Moskowizna brzmia kusząco) ale za to wiem jak sie biedzie nazywała - Marcinkowizna bo ten pajac pewnie odniesie druzgoczące zwycięstwo w tym naszym PiSowskim zagłebiu Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: pytanie 03.07.06, 11:55 Prawidlowa nzwa tego zakatka brzmiala przed wojna i tuz po ojnie -MICHALOW!! Jeszcze tramwaj linii 25 w 1949 mia napisana tabliczke Bazylika-Michalow. Szmulki zaczynaja sie dopiero od skrzyzowania Zabkowskiej, Kaczynskiej i Radzyminskiej, czyli wzdluz Zabkowskiej do Targowej. Polecam lekture Wiecha- Wiecheckiego. Michalow pochodzi od dobr ksiecia Michala Radziwilla, ktory na swoich dobrach postawil Bayzlike. I wlasnie nalezlaoby wystapic z wnioskiem do wladz dzielnicy o przywrocenie historycznej nazwy tego zakatka. carocol napisał: > A powiedzcie mi czy was nie odrzuca trche nazwa waszej dzilnicy: szmulowizna, > szmulki Odpowiedz Link Zgłoś