Dodaj do ulubionych

witam sie;-)

06.11.09, 10:40

dziewczyny-znawczynie NPr mam pytanie do Was i licze ze uda mi sie uzyskac
odpowiedź;-)
Staram sie o dziecko.dzis moj 31 Dc na 32.Bolesnosc piersi a raczej sutkow
ogromna.Owu byla monitorowana i byla 18DC seks 15Dc (planuje
dziewuszke....;-);-)).test z krwi w 27Dc wyszedł negatywny ale myśle ze bylo
zbyt wczesnie bo to dopiero 9 dni po owu.Dizs poza bolem piesi badalam lekko
szyjke gdyz wiem ze nie powinno sie....i jest baaardzo twarda i zamknieta.
I tu moje pytanie czy przezd@ nie powinna byc juz lekko otwarta i rozpulchniona.?

dziekuje za odpowiedzi i pieknego słonecznego dnia zycze;-)
Obserwuj wątek
    • iwi-monia Re: witam sie;-) 07.11.09, 15:36
      witajcie ponownie...

liczylam ze otrzymam odpowiedz odnosnie szyjki przed @;-(

ja niestey dalej nic nie wiem..
      Szyjka twarda zamknieta sluz bialy gesty ale nie jest go zbyt wiele.dzien cyklu
      32..Bol brzucha niby na @ ale bol piersi nie pozwala nawet stanika zalozyc (mam
      na mysli sutki...)

coz....nie wiem czy ktos mi pomoze rozwiazac te zagadke;-(
      a 28dc jesli dobrze pamiętam (moze to byl 28Dc )test wyszedl negatywny...
      ah...
      poczekam ale liczylam na "rozmowe" z kimś kto świetnie zna NPR i wszystkie te
      zmiany w szyjce..piersiach itd;-)
      • marion80 Re: witam sie;-) 07.11.09, 18:47
        Witam!
        Nie jestem wprawdzie aż taką znawczynią NPR jak niektóre koleżanki z tego forum, więc nie chcę Ci nic podpowiadać, ale opisze Ci mój przypadek bo jest bardzo podobny.

Miałam w październiku monitoring. Owulacja 17 lub 18 dc (16 dc był pęcherzyk, 19 dc już nie było). Współżycie 16 i 17 dc. Test ciążowy z moczu w 27 dc (10 dfl) - cień cienia drugiej kreski. 28 dc (11 dfl) - druga kreska widoczna bardzo słabo, patrząc pod kątem, pod światło. 29 dc (12 dfl) - kreska nadal bladziutka, ale widoczniejsza. 30 dc (13 dfl) - beta hCG 211 mlU/ml.

Objawy - od ok 28 dc (10 dfl) wielki apetyt, delikatne mdłości rano, biały śluz oraz wielkie i bolące piesi. Poza tym prowadzę obserwacje wg jednej z metod NPR - od 10 dfl temp. powyżej 37 'C.

Moja rada - zrób test ciążowy z krwi (u mnie w laboratorium chwalili się, że urządzenie jest tak czułe, że potwierdza ciążę już w 7 dni od zapłodnienia).
    • kozica111 Re: witam sie;-) 08.11.09, 18:48
      Albo macie super silne i matuzalemowate plemniki, albo staranie się na 3 dni
      przed owulacją będzie długo trwało.Popatrz na Bocianie, gdzie są wstawiane
      wyniki badań nasienia - po 24 godzinach większość jest już martwa , mimo iż na
      pożywce leży.Wiem że dobry śluz pewnie lepszy niż pożywka ale 3 dni to strasznie
      długo.Tak czy siak trzymam kciuki.
      • iwi-monia Re: witam sie;-) 09.11.09, 11:27
        witajcie;-)

u mnie @dalej brak...szyjka twarda i wysoko zamknieta ledwo ja musnęłam przy
        delikatnym badaniu..
        temp 36,8 ale wczesniej nie mierzylam ..kiedys jakies pół roku temu mierzylam i
        moja posdtawowa to byla 36.5 spadek bywał na 36.2 ale mysle ze to juz nie jest
        istotne;-(

wiec @ nie mam.I nic nie czuje na jej nadejscie.
        Mam wiec pytanie.Skoto pęcherzyk w 16DC (albo w 15-juz dobrez nie pamietam).
        miał 20 mm....to mimo tego wowczas mogło nie dojsc do jego rozniecia i
        pękniecia?Moze byc tak ze mimo sluzu i pechceryka o takim rozmiarze Owu sie
        przesunie i wystapi np,. tydzien lub 10 dni później???
        Ale oznaki płodności8 mialam odkladnie w 15DC a pozniej juz sluzu płodnego nie było.
        czy ten śluz wystepuje tylko w okresie płodnym..?A raczej czy owu moze byc a
        śluz jest biały??

od tej owu _co niby byla dzis mija 17 dzien!ale moze ten sluz i boł niby owu to
        wcale nie byla owu??
        wiem ze nikt mi teraz na to pytanie nie odpowie.
        wiem .
        ale pytam sie WAs znawczynie NPR czy jest mozliwosc ze mimo wszystkich oznak i
        czesciowego monitoringu cyklu jaki wskazywał ze owu ma byc za 2 dni jednak do
        niej mogło nie dojsc?

dziekuje za odpowiedzi;-)
        • marion80 Re: witam sie;-) 09.11.09, 17:27
          Nadal czekasz??? Zrób wreszcie test ciążowy z krwi - jest o wiele czulszy niż ten z moczu. 30 zł i wynik już po kilku godzinach (najpóźniej następnego dnia). Będziesz miała konkretny wynik, a nie odpowiedzi na forum, w których dziewczyny mogą się tylko domyslać, co Twój organizm miał na myśli...
          • iwi-monia Re: witam sie;-) 09.11.09, 18:18
            test z krwi robilam rowno tydzien temu i wyszedł negatywny!
            poczekam kilka dni i powtorze bete...
            sama nie wiem co i jak..?
            test robilam rozno tydzien temu i byl to moj27Dc na 32.Wyszła beta ponizej 1.
            test apteczny kilka dni temu rowniez negatywny...

dzissiaj moj 34Dc.Szyjka wysoko i twarda bolesnosc piersi itd....

Wiem ze moze niektore z WAs sie irt=ytuja moimi pytaniami;-(
            ale chyba nie bede robic bety kazdego dnia??

poczekam jeszcze z 2 -3 dni a teraz chcialam jedynie poznac wasze zdanie na ten
            temat aczkolwiek wiem ze to takie "wrozenie."

to tyle.
            pozdrawiam.

;-(
            • marion80 Re: witam sie;-) 10.11.09, 07:34
              Jak już wspominałam, super-znawczynią NPR nie jestem. Ale chyba
              wychodzi na to, że Twój organizm przymierzał się do owulacji, ale
              się rozmyślił, więc nastąpiła ona później lub dopiero nastąpi.
              Napisałaś: "test robiłam równo tydzień temu i był to mój 27 dc na
              32". Jak widać reguła się nie zawsze sprawdza - to, że dotychczas
              miałaś cykle 32-dniowe, nie oznacza, że każdy następny również
              będzie miał tyle samo dni.
              Szkoda, że nie mierzyłaś codziennie temperatury porannej -
              pojedyncze wartości ze środka cyklu nic nam nie powiedzą.
              A jakieś objawy ciąży obserwujesz? Apetyt, ból piersi, mdłości,
              biały śluz?
              • iwi-monia Re: witam sie;-) 11.11.09, 09:42
                i witam ponownie;-)

Marion80-dziekuje za odpowiedzi;-)

wiec bylam wczoraj na usg u mojej gin.
                Wiec usg mnie zaskoczylo.To co wywołalo moje zdizwienie to to ze wczoraj endo
                wynosiło 13 mm a mam przed nosem usg z tego cyklu 22 pazdziernika w 16Dc gdzie
                endo miało 12mm.Wiec przez ponad 2 tygodnie urosło 1 mm.
                Nie ma pechcerzykow wiec jestem po owu ale nie wiemy kiedy ona nastapiła.
                Macica nie jest powiekszona.
                Kazala mi przyjac luteine i mialam po niej dostac @...albo nie dostac co by
                oznaczało ciaze.@ nie mam.
                piersi mnie bardzo bola zreszta to jej powiedzialam.Od jakis 2 dni zwiekszyla
                sie ilosc bialego śluzu.Bol podbrzusza jest taki jak na @.ale jej brak.

coz jak do jutra nie dostane po kolejnej dawce @ to znowu biegne na bete!Ale
                lekarka mowila ze test progesteronowy jest najlepszym testem ciazy.
                Mam jeszcze dzies przyjac druga tabletke i do niej zadzwonic.
                To na tyle.
                sprawa jest dziwna i ina sama powiedziała ze cos mi ten moj organizm szwankuje.
                jesli dostane okres to od 4DC mam przyjmowac Clostilbegyt.przez 4 dni. i mamy
                wywoływac owulacje...ale ja sie boje. i coz...
                MAM BAŁAGAN W GŁOWIE.NIE WIEM CO MAM ROBIC I TYLE.

POZDRAWIAM CIE BARDZO SERDECZNIE.;-)

• bystra_26 z punktu widzenia fizjologii i NPR 11.11.09, 19:45
                  1. Starania trwają kilka-kilkanaście cykli i jest to normalne. Z celowania w
                  płodne dni ma się 25-40% szans na poczęcie, z celowaniem w płeć nieco mniej,

2. Nawet jeśli owulacja była 18dc, to miesiączka mogła przyjść nawet dopiero 39dc.

Dlaczego? Bo nie mierzysz temperatury i nie znasz swojej długości fazy
                  lutealnej, więc muszę założyć maksymalną jej długość, czyli 17 dni. Dodatkowo
                  muszę przyjąć założenie, że owulacja była najwcześniej jak się da, czyli 4 dni
                  przed pierwszą wyższą temperaturą. Stąd mamy 18dc owulacja, 22dc pierwsza
                  wyższa, 38 dc - ostatni dzień cyklu.

3. Endometrium rośnie głównie do owulacji, potem pod wpływem progesteronu
                  zasadniczo tylko się zmienia, czyli nic dziwnego, że urosło w drugiej fazie 1mm.

4. Branie luteiny jest w tym momencie dla mnie bez sensu. Jak jest ciąża, to się
                  zaraz okaże, a jak nie ma, to po co mieszać organizmowi dodatkową dawką
                  progesteronu, który teraz powinien naturalnie spadać, a w rezultacie przyjdzie
                  okres?

5. Organizm nie zegarek, żeby wyliczać mu okres i planować ciąże na zawołanie.
                  • iwi-monia Re: z punktu widzenia fizjologii i NPR 11.11.09, 20:00
                    dziekuje Bystra za odpowiedź;-)

zgadzam sie z Toba ale lekerka nalegała abym przyjeła luteine a okresu dalej nie
                    mam...;-(

ale czy jest szansa na ciaze jak pare dni temu ok 5 jesli dobrez pamietam test
                    był negatywny?

skoro owu byla w 18Dc to test w 32Dc jest chyba wiarygodny??

dziekuje za odpowiedzi.;-)
                    • bystra_26 Re: z punktu widzenia fizjologii i NPR 11.11.09, 20:12
                      A miałaś USG 19dc i nie było pęcherzyka?
                      Tylko w ten sposób możemy założyć, że owulacja była 18dc.
                      Wtedy leniwy zarodek powinien zagnieździć się do 30dc (7-12 dni), więc 2 dni
                      potem test by wyszedł... z krwi na pewno, sikany mógł być np. zepsuty.

Na pewno w tzw. międzyczasie nie zaobserwowałaś powrotu objawów płodności? Bo
                      jeśli to około 18dc było nieudaną przymiarką, to potem powinno być kolejne
                      podejście. Cykl może trwać i 90 dni, jak się mierzy PTC, to się zawsze wie, na
                      czym się stoi.
                      • iwi-monia Re: z punktu widzenia fizjologii i NPR 11.11.09, 20:38
                        haj.;-)

pisalam wyzej ze cykl mialam monitorowoany ale nie do konca niestety.Sluz plodny
                        byl idealnie w polowie cyklu do od 15 do jakoes 20Dc.Pozniej juz nie
                        zaobserwowałam takiego śluzu.Jedynie 2 dni temu mialam taki białawy z niteczkami
                        .nataomisat wczoraj na usg nie bylo widac płynu w zatoce wiec to chyba pokazuje
                        ze Owu a najblizszym czasie nie bylo (mam na mysli te 2 dni wczesniej.)
                        bol piersi jest znaczny.Pojawia sie teraz cos wiecej sluzu bialego ale nie tak
                        gęstego.
                        naprawde nie wiem co to wszystko oznacza.

jestem zmartwiona .Niedawno poroniłam ,mam wrecz obsesję na pkt ciazy.Nie dnia
                        abym nie płakała..
                        jakos nie licze na ciaze..ale chce aby juz byla ta miesiaczka.Chce sporbowac
                        nastepny cykl z Clostilbegytem!!!

a Co TY BYSTRA o tym sadzisz.?

pozdrawiam,.;-)
                        • iwi-monia i jest@ 12.11.09, 17:54
                          dziś przyszła w wielkich bolach.....;-(

od 4DC clostilbegyt!i trzymajcie kciuki;-)
                          • agatarus Re: i jest@ 12.11.09, 21:39
                            trzymam kciuki!!!!mnie clostabegyt pomógł, dziś mam 2-miesięczną córkę Marysię
                            czekam na wieśc:)
                          • kozica111 Re: i jest@ 12.11.09, 21:48
                            Jak tak Ci zależy celuj bliżej owulacji, 3 dni przed to naprawdę niewielka
                            szansa na ciąże jakąkolwiek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka