Dodaj do ulubionych

Którą temperaturę brać pod uwagę?

24.01.11, 15:33
Witajcie.
Dopiero zaczynam przygodę z NPR i swoją wiedzę czerpałam z internetu dzięki czemu zrobił mi się totalny misz masz.
Muszę zdecydować się na którąs konkretną metodę i kupić podręcznik - problem w tym, że nie wiem którą wybrać.
Mam taki dylemat. Mierzę temp waginalnie o 6.00.
Któregoś dnia obudził mnie synek, lądując w poprzek łózka nogami na mojej głowie. Siadłam, ułożyłam go po jego stronie, potem spojrzałam na zegarek i zobaczyłam ze jest 5.35. Zmierzyłam temperaturę - 36.5 i poszłam do wc.
Wróciłam, zasnełam o 6.00 obudził mnie budzik i jeszcze raz zmierzyłam temperaturę 36.4.
Niby niewielka różnica ale którą temperaturę wziełybyście pod uwagę?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Którą temperaturę brać pod uwagę? 24.01.11, 17:17
      Temperaturę należy mierzyć z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku. W zasadzie wystarcza dokładność do 0.05 stopnia (pół działki rtęciowego termometru lekarskiego), ale termometr elektroniczny powinien mieć dokładność do 0.01 stopnia.

Być może ta temperatura wynosiła ok. 36.45 stopnia, wtedy nie ma nic dziwnego w takiej różnicy wskazań. Na przykład najpierw było to 36.451, a potem 36.449 - tego nie wiemy.
      • la_fleur Re: Którą temperaturę brać pod uwagę? 24.01.11, 18:47
        Było dokładnie 36.51 oraz 36.40 dlatego zaokrągliłam i nie pisałam drugiego miejsca po przecinku.
        • horpyna4 Re: Którą temperaturę brać pod uwagę? 24.01.11, 19:56
          W takiej sytuacji najlepiej nanieść na wykres obie temperatury z odpowiednim komentarzem. Jak będą dalsze dane, to się wyjaśni - pojedynczy pomiar przecież i tak może mieć odskok, ważny jest wykres z kilku kolejnych dni.

Przy pomiarach temperatury dla celów NPR informacje otrzymuje się z pewnym opóźnieniem. Chociażby początek fazy lutealnej - można go określić dopiero po kilku dniach od wzrostu temperatury. I niepłodność bezwzględna jest liczona dopiero po kilku dniach wyższej temperatury nie tylko dlatego, że owulacja może nastąpić trochę po skoku - ale też dlatego, żeby mieć pewność, że naprawdę mamy do czynienia z utrzymywaniem się wyższych temperatur.
    • la_fleur Re: Którą temperaturę brać pod uwagę? 24.01.11, 20:27
      Dziękuję horpyno za odpowiedzi.
      Tak wiem, że interpretację można przeprowadzać z opóźnieniem.
      Z tego co do tej pory czytałam najbardziej skłaniam się ku Rotzer'owi i tak też starałam się notować na karcie.
      Mój wykres do tej pory wygląda tak
      1-7dc - krwawienie
      8dc - 36,45
      9dc - 36.45
      10dc - 36.52
      11dc - 36.36 (zakłócona - alkohol)
      12dc - 36.62 (mierzone pół h pózniej)
      13dc - 36.46
      14dc - 36.48
      15dc - 36.51
      16dc - 36.64
      17dc - 36.62 - SZCZYT sluzu i szyjki
      18dc - 36.71 - skok
      19dc - 36.90
      Popraw mnie jeśli się mylę... czy jeśli jutro temp bedzie przynajmniej na poziomie 36, 85 i nie pojawi się sluz o cechach bardziej płodnych to od wieczora mogę uznać niepłodnosc, natomiast jesli temp bedzie niższa niż 36.85 ale wyższa niż 36.64 to muszę poczekać do 4 temperatury, która musi być wyższa niż 36.64??
      • bystra_26 interpretacja zależy od metody 25.01.11, 09:09
        Zdecyduj się na którąś. Bo i intrepretacja, i opis objawów, i zasady pomiaru temperatury nieco się różnią między metodami.

Dla mnie każdy pomiar, który nie spełnia warunków danej metody jest po prostu zakłócony, nie wchodzi do interpretacji i nie ma czegoś takiego, że "wybierasz sobie" z dwóch pomiarów. Jak już to pierwszy poprzebudzeniowy ma znaczenie, o ile spełnia warunki bycia niezakłóconym danej metody.
        • lacitadelle Re: interpretacja zależy od metody 25.01.11, 10:55
          > Dla mnie każdy pomiar, który nie spełnia warunków danej metody jest po prostu z
          > akłócony, nie wchodzi do interpretacji i nie ma czegoś takiego, że "wybierasz s
          > obie" z dwóch pomiarów. Jak już to pierwszy poprzebudzeniowy ma znaczenie, o il
          > e spełnia warunki bycia niezakłóconym danej metody.

Przy odkładaniu można też zastosować wariant ostrożnościowy - do szóstki przedwzrostowej brać temperaturę wyższą, a do ewentualnej f. lutealnej - niższą (o ile oczywiście pomiary niezakłócone). Pewnie mnie zaraz Bystra skarcisz, że to podejście niezgodne z metodą, ale wydaje mi się rozsądne i dobre dla odkładających.
          • la_fleur Re: interpretacja zależy od metody 25.01.11, 14:29
            Dobrze, a powiedzcie mi jeszcze czy konieczne jest jeśli stosuje się metodę Rotzera zapisywanie obserwacji na karcie do tej właśnie metody? Osobiście wizualnie bardziej odpowiada mi karta metody angielskiej. W sumie to tylko skala temperatury i tabelka obserwacji (każda ma takie coś) a sposob interpretacji może być właściwy metodzie....czy też całkowicie się mylę???
            • bystra_26 karta dowolna 25.01.11, 14:46
              Dopóki prowadziłam obserwacje na papierze (a nie w programie), to miałam właśnie kartę do angielskiej, choć stosowałam Roetzera. Tam po prostu jest więcej miejsca i jak dla mnie jest czytelniej. Większość prawej strony "statystyk" jest raczej do pominięcia.
              • la_fleur Re: karta dowolna 25.01.11, 14:51
                właśnie. obawiam się, że jakbym zaczęła zaznaczać na karcie do metody Rotzera to bym potem sama z tego nic nie wiedziała. Czyli postanowione. Metoda Rotzera karta do angielskiej :)
                Dziękuje
          • bystra_26 taka straszna jestem? ;) 25.01.11, 18:11
            lacitadelle napisała:

> Przy odkładaniu można też zastosować wariant ostrożnościowy - do szóstki przedw
            > zrostowej brać temperaturę wyższą, a do ewentualnej f. lutealnej - niższą (o il
            > e oczywiście pomiary niezakłócone). Pewnie mnie zaraz Bystra skarcisz, że to po
            > dejście niezgodne z metodą, ale wydaje mi się rozsądne i dobre dla odkładającyc
            > h.

W metodzie tego nie ma, ale na zdrowy rozsądek może być.
            Zgodnie z regułami jednak lepiej jak temp. jest zakłócona to ją należy tak traktować, a drugich pomiarów w ogóle nie brać pod uwagę.
            • lacitadelle tak dobrze obkuta z metod :) 26.01.11, 17:56
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka