Dodaj do ulubionych

wykres FF a hormony

23.04.04, 11:55
Koleżanka powiedziała mi, ze wykres - w zaleznosci od wahań temp - moze
pokazywać niedobór hormonów. Spójrzcie proszę na mój, czy jakoś odbiega od
normy?
Pozdrawiam,

www.fertilityfriend.com/home/krysia79
Obserwuj wątek
    • praktycznyprzewodnik Re: wykres FF a hormony 23.04.04, 13:46
      Jesli juz się skończył, czyli trwał 2o dni, to II faza stanowczo za krótka.
    • krysia79 Re: wykres FF a hormony 26.04.04, 09:03
      Nie, jeszcze się nie skończył. Do 25 dnia biorę duphaston, dziś jest 23dc.
      www.fertilityfriend.com/home/krysia79
    • reni_ferek Re: wykres FF a hormony 02.05.04, 17:39
      Wahania temperatur (zęby rekina) moga świadczyc o problemach z prolaktyną -
      koniecznie zrób badanie z obciążenieniem. Niska temperatura w II fazie może
      świadczyc o niedomodze lutealnej. Piszesz też, że podejrzewane jest PCOs - czy
      robiłaś badanie FSH i LH w 3 dc? Jakiej długości miałaś cykle przed stosowaniem
      luteiny? Czy lekarz przepisał je po monitoringu owulacji?
    • krysia79 Re: wykres FF a hormony 06.05.04, 14:46
      LH/FSH robilam dawno temu i mialam stosunek 1,5, ale to nie byl 3dc. Teraz za
      kilka dni zrobie w 3dc. Bez luteiny cykle mialam praktycznie takie same -
      trzydziesci kilka dni (czasem 35,36,38 ale raczej 31-32). Badalam PRL z
      obicazeniem kilka dni temu. Podstawowa 14,5 (norma do 18,5) po obicazeniu
      wzrasta prawie 25x! Lekarze zlekcewazyli wzrost bo podstawowa mam ok, ale chyba
      wlasnie na tym polega hiperprolaktynemia czynnosciowa? U jednego wyblagalam i
      dostałam 1/2tabl Parlodelu i to tylko dlatego zeby podstymulowac jajniki a nie
      zbic PRL. W zwiazku z tym biore ja 2 x dziennie po 1/2 tabl (to i tak minimum z
      ulotki). Mam podejrzenie pco na podstawie usg, niski progesteron (w tym cyklu
      ponad 6). Testosteron, androstendion ok. Estradiol prawie 90, w normie ale nie
      wiem czy to nie za mało. Lekarz dał mi od nastepnego cyklu CLO 3-9 dnia po 1
      tabl i 16-25dc duphaston. Mam nadzieje, ze moj brak owulacji to przez
      prolaktyne. Usg mialam robione wiele razy i nigdy nie wskazywalo na owulacje.
      Kilka lat temu mialam stwierdzona hiperprolaktynemie czynosciowa ale sie nie
      leczyłam.
      • aluc Re: wykres FF a hormony 06.05.04, 16:02
        wiesz, ja bym przy podejrzeniu pco zwłaszcza powiązanego z hyperprolaktynemią
        uważała na clo, bo może doprowadzić do przestymulowania jajników.... niestety,
        clo nie tylko u nas rutynowo przy braku owulacji jest przepisywany, też przez
        to przeszłam, zanim jeszcze (sic!) miałam zbadaną prolaktynę, która okazała się
        źródłem problemów i bromergon wystarczył, żeby "wywołać" owu

chyba spróbowałabym wiztyty u jeszcze jednego endokrynologa, najlepiej endo-
        gina i przedyskutowała z nim tę prolaktynę...
    • aluc na zupełnym marginesie 06.05.04, 16:32
      od dawna nie chce mi się otworzyć strona FF - ani główna, ani te z wykresami
      czy muszę coś zmienić w ustawieniach przeglądarki? bo jak rozumiem z
      komentarzy, innym się otwierają
    • krysia79 Re: wykres FF a hormony 07.05.04, 09:10
      aluc a moze Parlodel, ktory biore juz tydzien wystarczy do obnizenia prl w
      nastepnym cyklu. Czy myslisz, ze jezeli normalna prl byla w normie to i tak
      moze powodowac brak owulacji? Moze ja nie mam pco tylko z uwagi na zle
      wydzielanie prl pecherzyki nie rosna i zbieraja sie w jajnikach? To mozliwe?
      • aluc Re: wykres FF a hormony 07.05.04, 10:32
        krysiu, nie wiem, jak jest z hyperpro czynnościową, ja miałam "zwykłą", dlatego
        sugeruję konsultację z engo-ginem, faktem jest, że masz kłopoty z owulacją i
        trzeba raczej znaleźć przyczynę takiego stanu rzeczy, a nie stymulować -
        przepraszam za określenie - na chama

pco jest zespołem różnych objawów, z których najbardziej charakterystyczne to
        liczne pęcherzyki (torbielki) na jajnikach i brak owulacji, reszta u każdej
        kobiety może być zupełnie inna i spowodowana przez różne czynniki, bo to nie
        jest zespół zaburzeń hormonalnych, ale raczej metabolicznych, a hormony są
        tylko jakąś częścią problemu

jeśli znasz angielski, polecam stronę www.inciid.org/faq/pcos.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka