pikka6 27.08.11, 16:19 Lekarz kazał brać ale progesteron mam w normie. Pierwszy cykl prowadzę obserwację i nie wiem jak długa jest faza lutealna.... Po co brać jak nie trzeba, ale co jak potrzeba??? :-( A jeśli wziąć to kiedy??? enpr.pl/1566 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: brać luteinę????? 27.08.11, 19:42 Na razie nie bierz, nawet jeżeli miałaby być potrzebna. Przeprowadź do końca obserwację cyklu, to się wszystkiego dowiesz. A jeżeli okaże się, że faza lutealna jest za krótka, to zaczniesz brać od następnego cyklu, ale dopiero po kilku dniach fazy lutealnej. Nie wcześniej. Odpowiedz Link
kotkowa Re: brać luteinę????? 29.08.11, 12:41 Mi lekarz każe obserwować cykle wg NPR i 7-8 dnia wyższych temp. badać progesteron, nie raz, ale przez kilka cykli, a najlepiej w każdym cyklu, w którym będziemy się starać o dziecko. Powinien wynosić minimum 18 ng/ml (choć raz miałam 17.40 i też uznał, że to ok). Przy takim poziomie nie trzeba brać Luteiny. Faza lutealna oczywiście minimum 10-12 dni, przy 10 raczej bym już brała. A masz plamienia przed okresem? Nie patrz też za bardzo na normy progesteronu podawane przez laboratorium, w przypadku planowania ciąży są inne. Acha, luteinę powinno się brać od 3 dnia wyższych temp., jeśli kilka razy z rzędu progesteron wychodził za niski, ew. w danym cyklu zbadać 7 dnia wyższych tempek i jak jest za niski, wtedy włączyć Luteinę. Odpowiedz Link
pikka6 Re: brać luteinę????? 29.08.11, 16:10 Progesteron wynosił 15, i tak mam plamienia przed okresem Odpowiedz Link
kotkowa Re: brać luteinę????? 30.08.11, 13:49 No to bym brała Luteinę, nie ryzykuj, lekarz wie co mówi, trafiłaś widać na frasobliwego gina, bo wielu ma to w pompie :) Ja przed pierwszą ciążą też miałam progesteron na poziomie 15-16 i plamienia przed okresem i gin kazał brać Luteinę. Brałam, szybko zaszłam w ciążę i jeszcze w ciąży dość długo musiałam być na Luteinie. Odpowiedz Link