Dodaj do ulubionych

pytanie o PTC

21.10.11, 12:05
Witam,
czy podstawowa temperatura ciala moze byc w roznych miesiacach na roznych poziomach?Z reguly wynosi u mnie 36,64-36,68 (w zaleznosci od godziny mierzenia),a w tym cyklu wychodzi 36,51 (o ile dobrze licze), a mierze w kazdym cyklu o 5:50- czy to normalne i nie jest niepokojace?
Dzieki z gory za odpowiedzi!

Obserwuj wątek
    • nglka Re: pytanie o PTC 21.10.11, 12:12
      Nie tylko w różnych miesiącach ale także w innych warunkach. Temperatura panująca w sypialni, grubość kołdry - mają wpływ na obraz PTC. W zimie zawsze miałam nieco niższy pułap, bo sypiam przy uchylonym oknie i w pokoju jest wtedy ok 16-18 stopni a ja nie sypiam przykryta po samą brodę.
      Nie ma powodów do obaw, w moim odczuciu.
    • mewa000 Re: pytanie o PTC 21.10.11, 12:21
      szonik1 napisała:

>a wtym cyklu wychodzi 36,51 (o ile dobrze licze),

ale co liczysz?
      • szonik1 Re: pytanie o PTC 21.10.11, 14:54
        Jak to co?poziom temperatury podstawowej na wykresie:)
        • bystra_26 pomieszanie z poplątaniem 21.10.11, 18:23
          PTC to podstawowa temperatura ciała, czyli temperatura, którą mierzymy codziennie, w jamie ciała, zaraz po przebudzeniu itd. Ona nie ma JEDNEGO poziomu, bo przecież z dnia na dzień się zmienia, więc nie można mówić o czymś takim jak "poziom ptc".

Autorce postu być może chodziło o poziom linii podstawowej (pokrywającej - zależy jaką metodę stosuje), a ta jak najbardziej może mieć różny poziom w różnych cyklach. Różnica poziomu o niecałe 0,2 C to nic takiego.
          • szonik1 Re: pomieszanie z poplątaniem 21.10.11, 20:31
            Dokładnie, chodziło mi o linię ptc:)
            Dzięki za odpowiedź!
            • hanna79 Re: pomieszanie z poplątaniem 21.10.11, 21:25
              Mierzę temperaturę od lata i obserwuję, że co miesiąc mam niższą temperaturę linii podstawowej, już zaczęłam wątpić, że jestem stałocieplna ;) ;) ;) Ciekawe czy na wiosnę, lato zaobserwuję wzrost...?
            • bystra_26 do szonik1 22.10.11, 15:02
              szonik1 napisała:

> Dokładnie, chodziło mi o linię ptc:)
              > Dzięki za odpowiedź!

Dalej nie rozumiesz. Można mieć danego dnia PTC na poziomie 36,5 C, można przestawić PTC w cyklu na wykresie, ale linia pozioma pomocna w interpretacji to NIE JEST "linia PTC"!
              • szonik1 Re: do szonik1 22.10.11, 16:35
                Rozumiem, tylko sformułowałam to niefortunnie:)Chodzi o najwyższą z sześciu niższych temperatur przedwzrostowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka