Dodaj do ulubionych

Mam kilka pytań dot. npr

16.03.12, 09:39
Mam w planach od przyszłego cyklu rozpocząć obserwacje swojego organizmu. Obecnie jestem w 12 dniu cyklu. Wczoraj zauważyłam śluz, który był / jest rozciągliwy czyli w/g mnie płodny. Czy to jest szczyt płodności?
Czy muszę powstrzymywać się od współżycia, aż do momentu jak będę miała pełen obraz temperatury i innych objawów? Czy w tym jeszcze cyklu będę mogła współżyć? Czy współżycie w trakcie miesiączki jest bezpiecznie? A może, któraś z Was zna jakieś osoby w Gdańsku, które pomogłyby mi w pierwszych próbach nauki npr?
Przepraszam za może chaotyczną formę postu, ale jestem laikiem w tej dziedzinie i nie wiem jeszcze jak i co określać. :-)

Pozdrawiam Carolina
Obserwuj wątek
    • bystra_26 kilka odpowiedzi 17.03.12, 19:54
      carolina10 napisała:

> Mam w planach od przyszłego cyklu rozpocząć obserwacje swojego organizmu. Obecn
      > ie jestem w 12 dniu cyklu. Wczoraj zauważyłam śluz, który był / jest rozciągliw
      > y czyli w/g mnie płodny. Czy to jest szczyt płodności?

Nie istnieje śluz płodny/niepłodny. Śluz może mieć co najwyżej bardziej lub mniej płodne cechy. Pojęcie "szczytu płodności" w NPR nie istnieje.

Prawdopodobnie jesteś w okresie płodnym, bo pojawił się śluz o cechach płodnych.

> Czy muszę powstrzymywać się od współżycia, aż do momentu jak będę miała pełen o
      > braz temperatury i innych objawów?

Jeśli nie planujesz dziecka, to możesz korzystać z okresów nieplodności w cyklu, a żeby je prawidłowo wyznaczyć musisz prowadzić obserwacje zgodnie z zasadami danej metody przedstawionymi w podręczniku.

> Czy w tym jeszcze cyklu będę mogła współżyć?

O ile masz prawidłowo prowadzone obserwacje i ich wystarczającą ilość, by móc wyznaczyć niepłodność poowulacyjną.

> Czy współżycie w trakcie miesiączki jest bezpiecznie?

Jeśli jest to prawdziwa miesiączka, a z zasad wyznaczania niepłodności przedowulacyjnej wychodzi, że masz tę fazę do powiedzmy 6 dnia cyklu, to szanse na poczęcie są bliskie zera.
      Prawdziwa miesiączka to takie krwawienie, które występuje po cyklu dwufazowym.

> A może, któraś z Was zna
      > jakieś osoby w Gdańsku, które pomogłyby mi w pierwszych próbach nauki npr?
      > Przepraszam za może chaotyczną formę postu, ale jestem laikiem w tej dziedzinie
      > i nie wiem jeszcze jak i co określać. :-)

1. Kup sobie podręcznik do wybranej metody albo poczytaj podstawy na stronie instytucji, która zajmuje się nauczaniem.
      2. Wątpliwości, pytania możesz zadawać na jakimś forum, ale nie zawsze dostaniesz szybką i kompetentną odpowiedż.
      3. Jeśli chcesz namiar na kogoś, kto Cię poprowadzi krok po kroku przez np. Skype, to napisz do mnie maila na bystra_26 mapla gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka