Dodaj do ulubionych

NPR- prośba

26.01.05, 10:46
Jestem po łyżeczkowaniu i po pierwszej @. Cykle zawsze miałam nieregularne-
od 30 do 37 dni. Biorę duphaston aby moja @ przychodziła w miarę regularnie.
Czy możecie mi zinterpretować moją temp.? Dopiero się uczę i chciałabym
zobaczyć czy moje przypuszczenia pokrywają się z waszymi
wypowiedziami.Niestety zaczęłam zapisywać dopiero od 12 dc. Z góry Wam
dziękuję i pozdrawiam.
12dc- 36,45
13dc- 36,45
14dc- 36,7
15dc- 36,5
16dc- 36,5
17dc- 36,55
18dc- 36,7
19dc- 36,75
20dc- 36,55
21dc- 36,65
22dc- 36,7
23dc- 36,6
24dc- 36,7
25dc- 36,5
26dc- 36,55
Obserwuj wątek
    • burczykowa Re: NPR- prośba 26.01.05, 16:00
      Jesli zalezy Ci na regularnych krwawieniach, to duhaston jest w sam raz. jesli
      zalezy Ci na tym, by przed krwawieniem była owulacja, to dufaston trzeba brać
      dopiero po niej, bo inaczej progesteron z duphastonu najprędzej zablokuje
      owulację. No i oczywiście- jak bierzesz dufaston, to temperatura zachowuje się
      tak, jak po owulacji, tj. wzrasta, co w tym wypadku wcale nie musi oznaczać
      owulacji. O prawidłowości cyklu nie decyduje jego regularność, ale m.in.
      występowanie owulacji, długość fazy temperatur po skoku, korelacja innych
      objawów płodności (m.in. sluz). Może najpierw należałoby stwierdzic, czy
      miewasz owulacje, czy hormonalnie wszystko jest OK? czy robiłas jakies badania?
      z przebiegu tej temperatury nie mozna jednoznacznie wywnioskować, czy była
      owulacja. Polecałabym dodatkowo obserwację śluzu- co 2 objawy, to nie jeden.
    • nina110 Re: NPR- prośba 26.01.05, 17:22
      Lekarz kazał mi brać duphaston od 16 do 26 dc.I tak przez trzy miesiące. Kazał
      mierzyć temp. właśnie po to aby zobaczyć jak to jest z moją owulacją.Bardzo
      chcę mieć dzidzię i właściwie z zajściem w ciąże mie miałam problemu bo już
      zaciążyłam w drugim cyklu starań. Obyło się bez mierzenia temp.,a obserwacja
      śluzu nic mi nie daje bo jest tego b. mało. Niestety długo się nie cieszyłam bo
      tylko 12 tyg. Teraz czekam do marca aby zacząć znów starania.Martwię się tą
      temp.,bo jak będzie ciągle taka sama jak wyżej to co z tą owu.? Była czy nie?
      Będzie czy nie? Badania robię w przyszłym tyg., może one coś powiedzą.
      W każdym razie dziękuję Ci bardzo za odp.
    • mimoooza Re: NPR- prośba 26.01.05, 21:18
      Rzeczywiście z tych temperatur trudno coś wyczytać. Rzeczywiście leki
      progesteronowe najczęściej się bierze dopiero po owulacji, ale moja ginekolog
      powiedziała, że duphaston nie jest typowym lekiem progesteronowym, tzn. jest to
      progesteron, ale zsyntetyzowany w taki sposób, że wpływa bezpośrednio na
      śluzówkę macicy, a nie na cały organizm, w związku z czym nie ma działania
      termogennego - nie podwyższa podstawowej temperatury ciała (w przecieństwie do
      luteiny, która jest czystym progesteronem). Te informacje są zresztą na ulotce
      leku. W związku z tym nie musisz się bać, że skok temperatury spowodowany
      owulacją nie będzie widoczny. Poza tym, choć część lekarzy zaleca go brać od
      skoku tempki (czyli domniemanej owulacji), to powszechna opinia jest taka, że
      ten lek owulacji nie blokuje (również w związku z tym, że to progesteron, a le
      w specjalnej postaci - dydrogesteron) i że w wypadku problemów hormonalnych
      lepiej, że się go weźmie w cyklu za wcześnie niż za późno. U niektórych kobiet
      niedobór progesteronu występuje już od momentu prób wydostania się jajeczka z
      pęcherzyka i wtedy dobrze jest, gdy jest to sztucznie uzupełniane już od samego
      początku. To tyle co wiem na temat duphastonu (sama go biorę z powodu zaburzeń
      progesteronowych). Pozdrawiam serdecznie i gorąco życzę, żeby się wszystko
      dobrze ułożyło. Bądź dobrej myśli :-)

PS. Moja siostra poroniła w 8 tygodniu ciąży, a po 5 miesiącach znów udało się.
      Teraz jest już w szóstym miesiącu i wszystko jest w porządku (choć od początku
      ciąży jest na chorobowym i musi się oszczędzać). Trzymaj się!
      • burczykowa Re: NPR- prośba 27.01.05, 19:45
        Jesli chodzi o dufaston- może ulotka sobie, ale w praktyce to jednak wygląda
        inaczej. Jaki by to nie był progesteron- nie ma on wybiórczego działania tylko
        na endometrium.
        • mimoooza Re: NPR- prośba 27.01.05, 20:42
          Ależ ja biorę Duphaston,a tempki nie są wyższe od tych w poprzednich cyklach
          bez "wspomagania". Do tego teraz biorę po skoku tempki, ale na początku brałam
          od 16 dc i jeśli wtedy tempki były jeszcze niskie, to gwarantuję, że następnego
          dnia od zażywania duphastonu nie skoczyła! Poza tym nie widzę powodu, dla
          którego ulotka i opis leku zawarty na stronie producenta miałyby być
          dezorientujące. W opisie luteiny natomiast jest zaznaczone, że podwyższa
          temperaturę. Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się to całkiem sensowne.
          Pozdrawiam
          • burczykowa Re: NPR- prośba 28.01.05, 12:58
            Ja też lekarzem nie jestem. Ale: skoro dziewczyna ma brać dufaston na skrócenie
            cyklu, to jak mozna go skrócic, jesli naturalna owulacja normalnie u niej może
            być ok. 18-20 dc (czyste gdybanie). Wtedy-według Twojej interpretacji- i tak
            cykl byłby dłuższy, czyli dufaston nic by nie zmienił.
            Pytałam jednego z lekarzy, dlaczego cykl dłuższy, ale owulacyjny trzeba wg nich
            skracać. co odpowiedział? Tak ich nauczono.Nie był w stanie mi wytłumaczyc,
            dlaczego takie postepowanie jest prawidłowe! Dalej będę szukała uzasadnienia na
            skracanie nieco dłuższych cykli (nie mam na mysli bardzo długich cykli- one
            raczej nadają się do szczegółowej diagnostyki).
            • mimoooza Re: NPR- prośba 28.01.05, 17:27
              Czytałam gdzieś (niestety nie pamiętam gdzie), że Duphaston może wspomóc
              owulację, przyspieszyć ją, jeśli pęcherzyk powiększa się zbyt niemrawo. I wtedy
              rzeczywiście cykl się skraca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka