Dodaj do ulubionych

Małe dziecko a NPR

02.03.05, 18:00
Burczykowa odpowiedziała na moje pytanie, że o ile wstaje się w nocy do
dziecka, "wykres temperatury jest dla danej kobiety specyficzny". Czyli, w
tłumaczeniu - nie mozna z niego korzystać. Bo raz się wstaje co godzina, raz
wcale.
A to chyba oznacza, że matki małych dzieci maja problemy w korzystaniu z NPR.
Czy tak?
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Małe dziecko a NPR 02.03.05, 22:07
      Uuuu, skądś to znam. Dobrze, że moja żona uznaje prezerwatywy... NPR pierwszym krokiem do zdrady :)
    • jola_ep Re: Małe dziecko a NPR 03.03.05, 07:12
      > Burczykowa odpowiedziała na moje pytanie, że o ile wstaje się w nocy do
      > dziecka, "wykres temperatury jest dla danej kobiety specyficzny". Czyli, w
      > tłumaczeniu - nie mozna z niego korzystać. Bo raz się wstaje co godzina, raz
      > wcale.

Ja spałam z dziećmi w jednym łóżku (i mężem ;) ) przez ich pierwsze 18 miesięcy
      życia, potem one spały na tapczanikach. W nocy po prostu przechodziłam z jednego
      łóżka do drugiego. Problem był jedynie taki, że nie wiedziałam, w którym pokoju
      sie obudzę ;) Z moim wykresem temperatury nie miałam najmniejszych problemów.

Pozdrawiam
      Jola
      • monikare Re: Małe dziecko a NPR 03.03.05, 08:47
        nieprawda ze w tym okresie nie mozna korzystac w wykresów temperatury. Znam
        osoby które niedosc ze maja prace zmianowa i maja dziecko do którego musza
        wstawac to na dodatek sa chore na choroby kóre potencjalnie utrudnija pomiar
        badz odczytanie temperatury. Sama tez naleze do tych osób. Wydaja mi sie ze to
        jest tez kwestia tego ze po prostu trzeba to wypróbowac i zobaczyc. Pozostaje
        jeszcze objaw śłuzu i cenny objaw szyjki.
    • burczykowa Re: Małe dziecko a NPR 04.03.05, 17:24
      Verdano,
      to, że wykres temperatury jest specyficzny dla każdej kobiety w takich
      warunkach w ogóle nie znaczy, że go nie mozna interpretować! Przecież ja tak
      nie napisałam. Często jest tak, że wstawanie, karmienie dziecka przez całą
      dobę, na okrągło powoduje tylko minimalne zmiany naszej PTC w ciągu całej doby.
      Jednak jest i tak, że PTC wtedy wariuje. Czyli zachowanie PTC jest specyficzne
      dla każdej kobiety: u jednej wykres jest czytelny, u innej nie. Jednak możesz
      to stwierdzic dopiero po podjęciu próby pomiarów. Jesli nie wstajesz wcale, to
      super, a jesli zdarza się co jakiś czas wstawanie na okrągło, to wtedy PTC nie
      mierzysz- wyjdzie Ci wykres jak "ser szwajcarski"- z dziurami, ale mozna to
      zinterpretować, jedyny minus tego jest taki, że można mieć przedłuzony okres
      płodności, jesli w okolicach skoku wypadnie Ci noc "chodzona".
      Napisałas"
      > A to chyba oznacza, że matki małych dzieci maja problemy w korzystaniu z NPR.
      > Czy tak?
      No nie do końca- zdarzają się problemy z pomiarem PTC (ale to juz rozpracował
      jur_gor), co nie wyklucza mozliwości bazowania na sluzie i szyjce (jednak warto
      się starac o pomiar PTC- zbyt wiele cennych informacji umyka, jesli się jej nie
      mierzy).
      • poprzezknieje Re: Małe dziecko a NPR 04.03.05, 20:04
        >Często jest tak, że wstawanie, karmienie dziecka przez całą
        > dobę, na okrągło powoduje tylko minimalne zmiany naszej PTC w ciągu całej
        >doby.
        Jak czesto to sie zdarza ? ktos to badal?
        • burczykowa Re: Małe dziecko a NPR 04.03.05, 20:50
          Badała to m.in. dr ginekolog Teresa Kramarek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka