projektt 02.05.05, 23:19 Witam, ile w miesiacu moze byc najwiecej plodnych dni? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia_7 Re: Ile 02.05.05, 23:32 Zadałeś trudne pytanie - tu nie ma prostej odpowiedzi i to takiej na dodatek uniwersalnej. Są takie sytuacje w życiu kobiety, że cały cykl nawet trzeba czasem traktować jako płodny choć płodny cały oczywiście nie jest. Komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia czas liczony w godzinach. Ale są inne czynniki przedłużające okres tzw. "płodnych dni", jak np. sprzyjające warunki dla plemników i ich żywotność. Jest to sprawa indywidualna każdej kobiety Odpowiedz Link
antosiczek Re: Ile 03.05.05, 10:03 U jednej kobiety w każdym cyklu ilość dni może byc różna. Przy prawidłowo stosowanej metodzie na początku cyklu nigdy nie można załozyć, że bedzie ich 9 czy 10. Metoda termiczno-objawowa mówi, że faza płodna zaczyna się w momencie, gdy pojawia sie śluz, u jednych kobiet ma to miejsce 3, 4 dni po miesiączce, u innych natychmiast po miesiączce. Jedna ma cykle regularne a inna co miesiąc różnie. Więc ten czas, waha się z reguły od 9 dni (teoretyczne 6 dni życia plemników + 3 dni wyższej temperatury i wysychania sluzu - jako objawy odbytej owulacji)do nawet 40 dni, kiedy owulacja się przesuwa w czasie z powodu zapalenia płuc np. Mi tak się zdarzyło ostatnio.Fazaę niepłodności poowulacyjnej dzięki prowadzonym mimo choroby obserwacjom wyznaczyłam na 40 dzień cyklu- 13 dni później dostałam miesiączkę. Więc jak widać poważne przeziębienie opóźniło owulację znacznie. Odpowiedz Link