Dodaj do ulubionych

od czego zacząć?

20.06.05, 21:31
jestem nowa na tym forum, więc może moje pytanie wyda się komuś głupie. we
wrześniu wychodzę za mąż. chciałabym stosować npr. nie byliśmy jeszcze w
poradni (brak czasu ;). na razie jestem jak "dziecko we mgle". a chciałabym
się jak najlepiej przygotować. co mi radzicie? jak mam się do tego zabrać?
jest tyle książek i stron internetowych, że już nie wiem. będę wdzięczna za
wszystkie sugestie, ewentualnie na maila gazetowego. z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • poprzezknieje Re: od czego zacząć? 20.06.05, 23:46
      przede wszystkim:
      a) kupic ksiazke, przeczytac i zrozumiec - jest kilka pozycji do wyboru
      b) zapisac sie na kurs, uczestniczyc i zrozumiec
      c) byc w kontakcie z dobrym nauczycielem - moze byc kosztowne
      d) miec cierpliwosc

inne wazne punkty
      e) miec internet
      f) zrobic sobie monitoring cyklu - pomoze w rozwianiu wszelkich watpliwosci
      g) testy owulacyjne tez moga byc pomocne
      h) niektorzy jeszcze dorzucaja prezerwatywe
      :-)
      • poprzezknieje Re: od czego zacząć? 20.06.05, 23:53
        zapomnialem napisac dlaczego:
        > przede wszystkim:
        > a) kupic ksiazke, przeczytac i zrozumiec - jest kilka pozycji do wyboru
        - bo w internecie nie masz wszystkiego - to tylko czesc wiedzy

> b) zapisac sie na kurs, uczestniczyc i zrozumiec
        - lepiej poznasz NPR i bedziesz miec kontakt z nauczycielami

> c) byc w kontakcie z dobrym nauczycielem - moze byc kosztowne

> d) miec cierpliwosc
        >
        > inne wazne punkty
        > e) miec internet
        > f) zrobic sobie monitoring cyklu - pomoze w rozwianiu wszelkich watpliwosci
        > g) testy owulacyjne tez moga byc pomocne
        > h) niektorzy jeszcze dorzucaja prezerwatywe
        > :-)
      • poprzezknieje Re: od czego zacząć? 20.06.05, 23:57
        > c) byc w kontakcie z dobrym nauczycielem - moze byc kosztowne
        - zycie jest czasami skomplikowane i potrzbna jest konsultacja ze specjalista

> d) miec cierpliwosc
        - to chyba wiadomo ze interretacja wykresow i objawow po dlugim okresie
        abstynencji moze byc obciazona pewnym blednem ;-)

>
        > inne wazne punkty
        > e) miec internet
        - jest sporo wiedzy i kontaktow w sieci

> f) zrobic sobie monitoring cyklu - pomoze w rozwianiu wszelkich watpliwosci
        - wtedy dokaldnie wiesz kiedy mialas owulacje

> g) testy owulacyjne tez moga byc pomocne
        - jak wyzej

> h) niektorzy jeszcze dorzucaja prezerwatywe
        > :-)
        - gdy nie do konca jestesmy pewni
        • skrzynka3 Re: od czego zacząć?-powaznie 21.06.05, 09:03
          Paula Anan Poprzezknieje jest specyficzne wiec sie nie przejmuj :))
          Jesli masz siec to-
          1)wybrac sobie jeden adres z linkowni i spokojnie krok po kroku poczytac (ale
          na razie podstawy na pierwszy ogien odpusc reguly postepowania w menopauzie czy
          przy karmieniu)
          2)lub kupic ksiazke -ja polecam "Naturalna Regulacje Poczec" Josefa Roetzera -
          dobrze mi sie z niej uczylo na samym poczatku
          3)nie przejmowac sie ze jest kilka metod -zdecydowac sie na jedna i jej sie
          uczyc i trzymac kazda z nich ma troche inna terminologie i inny sposob
          dochodzenia do tego samego -tzn jak wykres zinterpretujemy np wg zasad
          angielskiej i Roetzera to i tak wyjdzie to samo.
          4)Kupic zeszyt (gotowy lub zwykly i narysowac tabelke) zaczac od najblizszego
          cyklu mierzyc i zapisywac obserwacje sluzu -przestrzegajac zasad -pomiar
          codziennie, w tym samym miejscu (usta, pochwa, odbyt)o zblizonej porze przed
          wstawaniem z lozka, notowac obserwacje codziennie i zaznaczac brane leki,
          wypity alkochol, objawy choroby -to wszystko po to zebys poznala siebie i
          wiedziala co u Ciebie zaburzy pomiar a co nie.
          5) i miec duzo radochy z pierwszego wykresu -do dzis pamietam swoj zachwyt ze
          to i u mnie naprawde tak dziala :)))
          Powodzenia Skrzynka
          • zamia1 Re: od czego zacząć?-powaznie 21.06.05, 14:01
            Napisałabym to samo, skrzynko:-)

Może z wyjątkiem książki, bo podobno jest trudno dostępna. Polecam to:
            www.rodzinna.pl/rodzinna/product_info.php?products_id=159
            Myślę, że b. cenne będa ćwiczenia (te białe).

Karty do obserwacji są na NPR-owych stronach.
            • poprzezknieje ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 18:01
              • skrzynka3 Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 18:28
                Poprzezknieje nie chcesz to nie stosuj NPR -to naprawde nie jest
                obowiazkowe :))), dziewczyna pyta bo chce sprawdzic -moze Jej podpasuje?
                Natomiast trudno mi uwierzyc ze na powaznie radzisz komus ze niezbedne aby mial
                net, kontaktowal sie na biezaco z instruktorem, robil monitoring itp
                (pozostale "zlote" rady)Metody uczylam sie 12 lat temu -net mam od jakis 3,
                instruktora na oczy nie widzialam (przepraszam Pania w poradni malzenskiej
                przed slubem ale pokazalam Jej swoje wykresy chwile pogadalysmy -watpliwosci
                nie mialam( obserwowalam sie wtedy od mniej wiecej roku) i wiecej kazala nam
                nie przychodzic)monitoringu tez nigdy nie mialam.Przez 11 lat malzenstwa metoda
                sprawdzila nam sie w 100% skutecznosci w obie strony.Daje mi komfort i pewnosc.
                Zastanawiam sie jaka straszna krzywde zrobilo Ci NPR ? Skoro tak Cie ten temat
                frustruje to po co sie katujesz tym forum? Poprzezknieje mozebys ciutke
                wyluzowalo? :)))) Dzien taki piekny. Skrzynka
                • poprzezknieje Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 22:22
                  a moze skrzynka napiszesz co zlego doradzilem ?
                  czym ryzykuje osoba korzystajaca z tych rad?
                  co moze stracic ? co zlego z tego moze wyniknac?

wg moze jedynie zyskac z kontaku z instruktorem i z monitoringu na ktorym
                  dokladnie widac co sie dzieje i mozna to sobie pieknie porownac z obserwacjami
                  to ze ty tego nei robilas nie oznacza ze nie mozna tego innym polecac !
                  (zastanow sie nad tym)
                  ja tak latwo bym nie wysmiewal czegos tylko dlatego ze napisal to poprzezknieje

cale szczescie ze uzywasz termometru bo inaczej bys wysmiewala pewnie tych co
                  korzystaja z tego wynalazku
                  • skrzynka3 Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 22:55
                    Napisze Ci co zlego wg mnie jest w tych radach -totalnie zniechecaja, pokazuja
                    ze rzecz jest tak zagmatwana i zaplatana ze bez obstawienia sie ze wszystkich
                    stron ani w zab (w domysle lepiej odpuscic bo to strasznie niepewne)a tymczasem
                    potrzeba uporzadkowanej wiedzy i scislegpo trzymania sie KILKU zasad (a nie jak
                    Ty uwazasz 135 czy ilus tam)I ta wiedze mozna nabyc z jednej wybranej ksiazki
                    czy linku w necie z linkowni(nie trzeba do tego przekopywac calych zasobow
                    sieci) Monitoring cyklu stosuje sie wtedy kiedy sa konkretne lekarskie
                    wskazania (zaburzenia hormonalne, klopoty z zajsciem w ciaze) absurdem jest
                    namawianie zdrowej dziewczyny zeby na wszelki wypadek zrobila sobie oprocz
                    obserwacji jeszcze monitoring cyklu i sugerowanie ze to jest potrzebne na
                    poczatku przygody z NPR! Jasne mozna zrobic sobie wszelkie dostepne badania
                    dodatkowe (jak tylko ma sie nieograniczone zasoby czasu na bieganie za tym i
                    pieniedzy) tylko po co? Dobry ginekolog nawet w przypadku klopotow w zajsciem w
                    ciaze zanim zleci monitoring zasugeruje obserwacje.
                    NPR miedzy innymi uniezaleznia od lekarzy (ja np to wlasnie bardzo sobie cenie
                    poczucie samodzielnosci, uniezaleznienia od gina) nie po to zeby trzeba bylo
                    wiazac sie z instruktorem. Tak naprawde oczywiscie zdarzaja sie sytuacje gdy
                    pomoc instruktora moze byc cenna ale sa o wiele rzadsze niz CI sie wydaje i
                    wiekszosc uzytkowniczek NPR nie napotka takiej potrzeby przez cale zycie.Dla
                    Ciebie NPR to czarna magia -Twoje prawo, ale daj sprobowac innym na wlasnej
                    skorze czy tez tak beda uwazac.
                    Ja napisalam ze nie mialam potrzeby korzystania np z monitoringu, czy
                    instruktora, (podobnie jak wiekszosc moich NPR -owych kolezanek)bo mam za soba
                    11 lat praktykowania NPR z powodzeniem a jakie sa Twoje osobiste doswiadczenia
                    w tej materii Poprzezknieje? Bo wiesz ja kiedys tez zaczynalam i tez nie
                    wiedzialam od czego zaczac i mnie tez ktos radzil -zrob to, zacznij od tego,
                    mnie sie sprawdzilo to i to. A Ty przetestowales na sobie swoje rady?
                    Pozdrowka Skrzynka
                    • poprzezknieje Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 23:18
                      a tymczasem
                      >
                      > potrzeba uporzadkowanej wiedzy i scislegpo trzymania sie KILKU zasad (a nie jak
                      >
                      > Ty uwazasz 135 czy ilus tam)

no wlasnie wypisalem ich 8 (slwonie osiem) czy to duzo?

a te 135 dotyczylo metody LAM ktorą to niby sie promuje przy okazji NPR a tak na
                      prawde jej skutecznosc jest mocno podejrzana co i inni forumowicze przyznali
                      wiec kolejny raz nie wysmiewalbym pochopnie tego co poprzezknieje napisal
                      • skrzynka3 Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 23:39
                        Poprzezknieje nie odpisales czy rozumiesz dlaczego uwazam Twoje rady za
                        zniechecajace, znieksztalcajace obraz NPR i przez to szkodliwe (np ow
                        monitoring), nie napisales czy sam zastosowales sie do swoich rad i czy Ci sie
                        sprawdzily wiec spokojnie polecasz je innym poczatkujacym. Wobec tego wiesz co
                        Poprzezknieje -ide spac :)))A tak na marginesie z nie do konca zrozumialych dla
                        mnie powodow lubie czasem czytac Twoje posty (o ile nie zaczynasz "marudzic" za
                        bardzo) Dobrej nocy ;)))) Skrzynka
                        • poprzezknieje Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 22.06.05, 00:09
                          milych snow ;-)
              • jola_ep Re: ale ja pisalem jak najbardziej powaznie 21.06.05, 19:01
                A mi tam się Twoja odpowiedź podobała :)

Pozdrawiam
                Jola, fanka NPR od 10 lat
    • malpolid Re: od czego zacząć? 21.06.05, 10:52
      Witam serdecznie!
      Zapraszam do zapoznania się z ofertą Ligi Małżeństwo Małżeństwu
      Prowadzą kursy stacjonarne ale także polecają Kurs Domowy (od któego
      zaczynałam). Mają dobre podręczniki. Szczegóły : www.lmm.pl
      Pozdrawiam
      M.
      • paula.anna dziękuję wszystkim :) 21.06.05, 18:48
        dzięki wszystkim za pomoc i rady. może to nie będzie takie skomplikowane, mam
        nadzieję. zabieram się za obserwację od początku następnego cyklu a za lekturę
        jak tylko brat dopuści mnie na dłużej do komputera. trzymajcie za mnie kciuki
        • poprzezknieje Re: dziękuję wszystkim :) 21.06.05, 22:27
          paula.anna napisała:

> dzięki wszystkim za pomoc i rady. może to nie będzie takie skomplikowane,

wlasnie to jest skomplikowane i to jest powodem dlaczego trzeba kupic ksiazke (a
          najlepiej uczestniczyc w kursie) a nie opierac sie jedynie na informacjach ze
          stron internetowych

korzystanie z NPR z przeswiadczeniem ze to jest proste, ba wrecz banalne,
          posilkujac sie niepelnymi informacjami z roznych stron, forów itd to najlepszy
          krok do nieplanowanej ciazy
          swojadroga polecam tutaj taki watek kiedys byl "najczęstsze blędy w stosowaniu NPR"
          • emilia_a Re: dziękuję wszystkim :) 24.06.05, 16:57
            > wlasnie to jest skomplikowane

być może dla Ciebie jest skomplikowane, nie pisz za wszystkich, bo nie każdy
            tak uwaza jak Ty.

trzeba kupic ksiazke (
            > a
            > najlepiej uczestniczyc w kursie

Przy czym można "uczestniczyć" w kursie internetowym na LMM, o dowolnej porze
            dnia lub nocy.
            • polka79 do EMILIA_A 24.06.05, 18:03
              jak to sie robi ? -chodzi mi o ten internetowy kurs ??????
              DZIEKI
              • emilia_a kurs internetowy na LMM 25.06.05, 13:19
                Na tej stronie są audycje i program do odsłuchiwania do ściągnięcia, do tego
                trzeba kupić zestaw za 65zł. Pytania można zadawać listownie, co mi osobiście
                bardziej odpowiada, bo rozmowy w tych sprawach byłyby dla mnie krępujące.
                Audycje polecam:) słuchaliśmy ich razem i bardzo nas to rozbawiło. Dla mnie to
                był pierwszy krok, by zainteresować Ukochanego NPR-em.

www.lmm.pl/npr/kurs/1.html

Na komplet składają się:

Przewodnik Kursu domowego
                Sztuka naturalnego planowania rodziny
                Zeszyt obserwacji
                Pojedyncze karty obserwacji.
                Ćwiczenia
                Gratis! Egzemplarz "Fundamentów Rodziny"
                Termometr owulacyjny.
                www.rodzinna.pl/rodzinna/product_info.php?products_id=159

• sonnja1 Re: dziękuję wszystkim :) 25.06.05, 13:11
            poprzezknieje napisała:

> swojadroga polecam tutaj taki watek kiedys byl "najczęstsze blędy w
            stosowaniu
            > NPR"

szukalam tego watku pod tym haslem, nie ma! czy mozesz dopomoc, albo odeslac do
            linku?

dzieki
            pozdr
            • emilia_a najczęstsze błędy 25.06.05, 13:23
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=10674929&v=2&s=0
              To wątek z "najczęsciej zadawanych pytań":

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=15325216
              • sonnja1 Re: najczęstsze błędy 25.06.05, 18:56
                Rzeczywiscie!
                Jak to mowia pod latarnia najciemniej. Dziekuje za wskazanie!

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka