Dodaj do ulubionych

pomozcie w interpretacji...

11.10.05, 17:10
od jakiegos czasu mam duzo stresow i nie bardzo wiem jak zinterpretowac moj ostatni wykres

1-5 @
6-36.5
7-
8-36.43
9-36.38
10-36.34
11-36.41
12-36.40
13-36.28
14-36.40
15-36.54
16-36.26 sz.ś
17-36.60
18-36.65
19-36.78
20-36.62

10-16 dc ś. plodny
I teraz nie wiem czy w dniu 15 byl przedwczesny wzrost temp. czy po prostu zblizala sie owu, a
przez stres sie opoznila. I czy w takim razie brac ta temp. z 15 dc pod uwage do tych 6 nizszych
temperatur, czy ja pominac? I kiedy jest pierwszy dzien podwyzszonych temperatur?
Obserwuj wątek
    • wierzgalska1 Re: pomozcie w interpretacji... 12.10.05, 10:49
      yonkaa:
      >I kiedy jest pierwszy dzien podwyzszonych temperatur?

Pierwszy dzień wyższych temp.coś znaczy jak wystąpi PO szczycie śluzu (16dc).
      Liczyłabym od 17dc.

> I czy w takim razie brac ta temp. z 15 dc pod uwage d
      > o tych 6 nizszych
      > temperatur, czy ja pominac?

W zasadzie między temp. z 15dc a 3 dnia wyższych (19dc) jest różnica 0,24. Więc
      większa niż wymagana 0,2 stopnia. Nie musisz więc jej pomijać jeśli takie temp.
      zdarzją się u Ciebie w I fazie częściej niż ten jeden raz.
      Jak to wyjątek - to porównaj linię przedwzrostowej szóstki z poprzednimi
      cyklami. I uznaj tą z poprzednich. Powinno być na podobnym poziomie z innymi
      tempkami z tego cyklu - poza dniem 15.

Pozdr.
      • yonkaa Re: pomozcie w interpretacji... 12.10.05, 14:37
        Dziękuję za odp.
        FF też zaczął liczyć od 17 dc ale zawsze kieruję się swoimi obserwacjami i nie byłam pewna. Ostatnio
        właśnie tak sie zdarza, że temp w dniu poprzedzającym skok gwałtownie spada, a dnia poprzedniego
        jest wyższa niz pozostałe temperatury niższe I fazy. Czy to znaczy ze owu sie opóźnia?
        w zeszłym miesiącu było podobnie:
        11 dc - 36.23
        12 - 36.21
        13 - 36.51
        14 - 36.40 sz.ś
        15 - 36.54
        16 - 36.67
        17 - 36.56
        18 - 36.64
        19 - 36.67
        Wg FF skok był 15 dc ale co z temp 13 dc? Różnica między nimi była 0.03 więc miałam wątpliwości czy
        nie uznać że skok był w 16 dc. Ale czy słusznie?
        • wierzgalska1 Re: pomozcie w interpretacji... 13.10.05, 10:26
          yonkaa napisała:

> Ostatnio
          > właśnie tak sie zdarza, że temp w dniu poprzedzającym skok gwałtownie spada,
          a
          > dnia poprzedniego
          > jest wyższa niz pozostałe temperatury niższe I fazy.

Często zdarza się spadek temp. tuż przed skokiem, ale ten przeddzień "dołka" z
          wyższą temp. jest widać charakterystyczny dla Ciebie.
          Jak to się powtarza, to widać masz taką "urodę" - masz dodatkowy znak!
          zbliżającej się owu. Tylko się cieszyć, że masz takiego zwiastuna. (Choć to
          nigdy nie pewnik!)
          Pewnikiem, że owulacja miała miejsce jest wejście na +/-STAŁY poziom wyższych
          temperatur i to PO ustąpieniu objawów śluzu płodnego = PO dniu sz.ś.

Stały, nieopadający poziom temp. zaczynał się u Ciebie w zeszłym miesiącu
          właśnie 15dc. (13dc - w ogóle odpada, bo jest pojednynczym wyższym pomiarem).

W zasadzie, jeżeli temperatura ZAWSZE tak Ci "podkakuje" na chwilę przed
          szczytem śluzu i właściwym skokiem, to nie wiem czy nie powinnaś NIE
          UWZGLĘDNIAĆ tej temp. w wyznaczaniu poziomu PRZEDWZROSTOWEJ SZÓSTKI.
          (wtedy różnice będą wyraźniejsze niż 0,03 stopnia!, bo chodzi o ten
          wcześniejszy fizjologiczny poziom temperatury, a nie o pojedynczą (odstającą o
          0,3 st.!)"perełkę"...)

Myślę, że należałoby potraktować te wyższe "jednodniówki" jako oddzielną
          kategorię (notować) - nie zaliczać do niższych!

Może się wypowie ktoś z bardziej doświadczonych "wyjadaczy" informacji z
          wykresów PTC/objawówka.

A właściwie dlaczego chciałaś uznać 16dc a nie 15dc za początek skoku?

Pozdr.
          • yonkaa Re: pomozcie w interpretacji... 13.10.05, 18:30
            > A właściwie dlaczego chciałaś uznać 16dc a nie 15dc za początek skoku?

Bo temp. w 15dc wynosila 36.54 a w 13 dc 36.51 i gdybym mierzyla termometrem rteciowym, to by tej
            roznicy w ogole nie bylo widac, wiec skoku tez. Tak sadze, ale nie wiem czy mam racje.
            • wierzgalska1 Re: pomozcie w interpretacji... 14.10.05, 14:09
              Skok widać po kolejnych temperaturach w kolejne dni, a nie po jednorazowym
              wskazaniu (15dc skoku nie było widać nawet elektronicznym!).

13dc - jako pojedynczy wyskok temp. powinnaś, moim zdaniem nie zaliczać do
              niższych temperatur, i pominąć w wyznaczaniu przedwzrostowej szóstki.
              Uzasadnienie: patrz post wyżej.

Może ktoś to jeszcze skonsultuje swoim komentarzem.

Burczykowa, Flammo, Skrzynko, Channel, Lilith, Zamio - gdzie jesteście? :)
              Myślicie, że dobrze myślę?

Pozdr.
            • wierzgalska1 Do: Burczykowa, Flamma, Zamia, Channel, Lilith... 14.10.05, 14:13
              Skonsultujcie, please, moje powyższe (może mylne) wywody dot. przypadku yonkai.

wierzgalska
              • yonkaa Re: Do: Burczykowa, Flamma, Zamia, Channel, Lilit 14.10.05, 22:33
                Dzieki za zainteresowanie! Niby znam cala teorie, ale czesto sie gubie w praktyce. 3 miesiace
                stosowalam NPR przed ciaza, ale wtedy nie bylo takiego stresu bo po tym czasie planowalismy dzidzie.
                Po urodzeniu synka mam juz 6 wykresow, ale wciaz nie jestem pewna nawet tej III fazy i dodaje 1 dzien
                albo czasem 2 dla pewnosci, a przy fazie lutealnej trwajacej 10 dni, to juz niewiele potem zostaje :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka