Dodaj do ulubionych

nieregularne cykle

12.10.06, 21:03
Mam 29 lat.Niedlugo zamierzamy starac sie o dziecko.Moje cykle sa bardzo
nieregularne.Trudno jest mi powiedziec kiedy mam dni plodne, juz sie w tym
wszystkim pogubilam.Zdarzaja mi sie rowniez takie cykle, kiedy nie mam w
ogole krwawienia(lekarz powiedzial mi, ze to cykle bezowulacyjne).Bardzo
chcialbym poprosic kogos o rade lub adres dobrej strony zwiazanej z tym
tematem.Dzieki!!!
Obserwuj wątek
    • saskiaplus1 Re: nieregularne cykle 13.10.06, 09:00
      Julka, czy masz dane na temat ostatnich kilku-kilkunastu cykli? Przynajmniej na
      temat ich długości? I na jakiej podstawie próbujesz stwierdzić, kiedy masz dni
      płodne? Prowadzisz jakieś obserwacje? Jeśli tak, to według jakich metod?
      Jeśli przybliżysz trochę problem, będzie łatwiej coś poradzić.
      • julka776 Re: nieregularne cykle 13.10.06, 14:11
        Dziekuje za zainteresowanie moim problemem.Dlugosc moich ostatnich cykli:
        luty 30, marzec 35, kwiecien 36, maj 43, maj43, czerwiec 32, sierpien 41,potem
        18 i 32.Mowilam o tym mojemu lekarzowi.On stwierdzil, ze nie sa to duze
        odchylenia od normy.Powiedzial, ze jezeli mi to nie przeszkadza to nie ma czym
        sie przejmowac.Chcialabym w przyszlym roku zajsc w ciaze.To moje duze marzenie!
        Zastanawiam sie jednak jak majac tak nieregularne cykle mam stwierdzic kiedy
        mam dni plodne.Byc moze to naiwne co pisze, ale prosze o pomoc.
        • nglka Re: nieregularne cykle 13.10.06, 14:20
          Jak zaczniesz mierzyć tempkę, badać śluz i szyjkę to z czasem bez problemu
          nauczysz sięrozpoznjawać dni płodne i określić możliwość owulacji. Gdyby przy
          regularnych cyklach nie było problemu z oznaczeniem owulacji (jak może sugerować
          Twój post) to nie byłoby NPR :)
        • lilith76 Re: nieregularne cykle 13.10.06, 16:42
          > Zastanawiam sie jednak jak majac tak nieregularne cykle mam stwierdzic kiedy
          > mam dni plodne.

Przy staraniu się o dziecku lepiej obserwować śluz - kiedy pojawia się płodny starać się o dziecko (w nim plemniki długo przeżywają). Gdy znika... też się starać, bo nie wiadomo kiedy następnym razem trafi się taki czas, że można swobodnie i bez obaw się kochać :)
          • lilimala Tez mam bardzo nieregularne 16.10.06, 01:09
            ...cykle a ostatnio staram sie zaobserwowac i poznac je. Mierze temperature od
            "zeszlego" cyklu. Tempka skacze jak szalona i mam raczej wysoka 36.5 - 36.7 a po
            owulacji 36.7 - 36.9 . Cykle mam 39-46 dni. Krwawienie zawsze, ale kiedys
            (kilka lat temu) bylo wieksze i cykle byly krotsze 29-36. Czy mi sie w takim
            razie jakies hormony zmienily, np pod wplywem brania tabletek anykoncepcyjnych?
            Bralam je okolo 10 lat z roznymi przerwami. I powiem, ze nigdy juz wiecej ich
            nie chce brac. Calkowicie "odczulaja" cialo, wysuszaja, glowa boli,..i inne
            czynniki antycheciowosexowe....
            Na razie nie chcemy starac sie o dziecko i staramy sie "nie wpasc" przy tych
            moich cyklach...

Prawde mowiac tez jestem pogubiona w tych moich cyklach...
            • nglka Re: Tez mam bardzo nieregularne 16.10.06, 03:26
              A jak dawno przestałaś brać tabletki?
              • lilimala Re: Tez mam bardzo nieregularne 17.10.06, 11:27
                Tabletki przestalam brac w styczniu 2006. Dzieki Wam za odpowiedzi. Mysle, ze
                mam cykle owulacyjne (no kazdy ma taka nadzieje). Mam sluz owulacyjny. To jest
                moj drugi miesiac badania temperatury, ale wlasnie przeczytalam, ze nie za
                bardzo dokladnie to robilam. Np nie odejmowalam ani nie dodawalam 0.05 na kazde
                pol godziny roznicy w czasie. A czasami te roznice byly do 1 h. Zaczne tez badac
                szyjke macicy.
            • lilith76 Re: Tez mam bardzo nieregularne 16.10.06, 13:37
              39-46 dni, to są cykle regularne pod warunkiem, że owulacyjne, a po odstawieniu pigułek mogą nie być.
              Wykresy temperatur nie muszą być równiutkie, może być jednego dnia 36,5, drugiego 36,7, trzeciego 36,5, byle był skok według reguł i poziom po skoku utrzymywał się według reguł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka