Dodaj do ulubionych

czy to prawda??

14.12.06, 21:55
www.poradnia.pl/rozmaitosci/fert.html wyjdzcie prosze na ten link i
powiedzcie mi czy tak wyliczajac to jest prawda???? czy tak moze byc??? dzieki
Obserwuj wątek
    • nglka Re: czy to prawda?? 14.12.06, 21:58
      Dni płodnych się NIE WYLICZA. Z takiej ruletki połowa nas chodzi po świecie. Dni
      płodne się OKREśLA na podstawie OBSERWACJI.
      Cykl to nie matematyka.
      • nglka Re: czy to prawda?? 14.12.06, 22:06
        Choćby jeden przykład - na podstawie obserwacji wiem, że owulację miałam
        wczoraj. czekam na potwierdzenie co jest wyłącznie formalnością, bo po roku
        obserwacji dość odważnie się czuję w ocenie tego konkretnego dnia. Cykl
        rozpoczął mi się 25 listopada, będzie trwał 32 dni, bo wczoraj, 16 dc - miałam
        owulację. I dobacz, co pokaże kalendarzyk - dni płodne od 15 do 22 dc. A gdybym
        współżyła 14 dc to trafiłabym w dziesiątkę, bo co to jest dla plemników? Zrozum
        mysiu, że program oblicza STATYSTYCZNIE i błagam, poczytaj te linki o cyklu
        kobiecym zanim zadasz pytanie.
        • mysia1807 Re: czy to prawda?? 14.12.06, 22:23
          aaa ja juz nic nie wiem
          jak jest sluz to sa to dni plodne????
          • mysia1807 Re: czy to prawda?? 14.12.06, 22:25
            czy po okresie sa dni plodne??? kurde nie mam czasu na czytanie tego sorki....
            ktory dzien cyklu jest plodny???
            • lilith76 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 11:26
              > kurde nie mam czasu na czytanie tego sorki....

Sorry mysia, ale ludzie nie rodzą się inteligentni i bystrzy - nabywają to chociazby czytając fachowe linki i książki. Proszę więć nie pisz takich rzeczy, że nie masz czasu...
              • skrzynka3 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 12:18
                Mysia dyskutowalysmy wczoraj w watku ile trzymac termometr. I jak napisalam Ci
                ze to droga do nikad bo bedziesz codziennie dopytywac po kawalku o podstawy a
                przypadkowe osoby beda Ci rzucac odpowiedzi to wyjdzie z tego niezly
                galimatias. Wtedy napisalas "Ale ja juz reszte wiem!!!" No niestety z
                przykroscia powiem Ci ze nie tylko "reszty" zupelnie nie wiesz skoro pytasz o
                kalkulatory plodnosci i czy dni plodne sa jak jest sluz ale nawet podstaw nie
                zaczelas :((

Powiem szczerze- jak nie masz zupelnie czasu zeby kawalek po kawalku przeczytac
                z jakies strony usystematyzowana wiedze i ja przyswoic to odpusc sobie bo na
                mur beton skonczy sie wpadka i wtedy glosno bedziesz mowic ze NPR jest do bani.

To nie wymaga niewiadomo jakich miesiecy studiow, narad z instruktorem itp. (o
                czym zapewnie poinformowalby Cie z radoscia Poprzezknieje :))) ale jednak
                troche czasu na wgryzienie w to wszystko trzeba poswiecic. IMHO jest to czas
                tak naprawde poswiecony sobie samej i swojemu organizmowi wiec warto na chwile
                sie zatrzymac zeby zrozumiec siebie sama i wiedziec co sie we mnie dzieje.

Wiesz kiedy moje dzieci przychodza do mnie o pomoc w lekcjach zeby cos wyjasnic
                to zawsze im mowie ze zeby miec watpliwosci trzeba najpierw posiadac juz jakas
                wiedze:)))

To forum ma sluzyc wyjasnianiu watpliwosci a nie nauce wyrywkami NPR od podstaw.
                Milego czytania - bo wierze w Ciebie ze zaparzysz sobie ktoregos wieczoru dobra
                herbatke i przysiadziesz do czytania :)))Jest w Tobie pewna determinacja.
                Pozdrawiam Skrzynka
    • suzanah79 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 06:44
      pierwsze 6 dni cyklu czyli od 1 dni miesiaczki sa teoretycznie nieplodne pozniej plodne az do owulacji i po 1 lub 2 dni a pozniej juz nieplodne az do kolejnej miesiaczki

to taki duzy skrot.. bo nie masz czasu:)
      • suzanah79 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 06:48
        a a owulacja przypada najczesciej 14 dni przed okresem..
      • mysia1807 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 07:48
        suzanah79 wielkie dzieki....
        • blaszany_dzwoneczek Re: czy to prawda?? 15.12.06, 15:45
          A jak zajdziesz w nieplanowaną ciażę na skutek stosowania się do podanych przez
          suzanah "zasad", to dziękuj tylko sobie.
          • chrumpsowa Re: czy to prawda?? 15.12.06, 16:02
            blaszany_dzwoneczek napisała:

> A jak zajdziesz w nieplanowaną ciażę na skutek stosowania się do podanych przez
            > suzanah "zasad", to dziękuj tylko sobie.

Dokladnie -podpisuje sie pod slowami Dzwoneczka, choc ja podejrzewam, ze autorka
            watku raczej stara sie o dziecko... No i jak sie przez jakis czas nie uda to
            stwierdzi, ze to wina npr, ktore nakreca i powoduje blokade psychiczna :////
      • budzik11 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 15:41
        No to też nie do końca, bo przy cyklach krótszych niz 26 dni, np. 25-dniowych
        to będzie 5 dni...
        • nglka Re: czy to prawda?? 15.12.06, 16:36
          I tu też nie do końca, bo przy cyklach krótkich nie ma wcale niepłodności
          przedowulacyjnej :)
          A jeśli Ci wyjdzie nawet te nieszczęsne 5 dni to i tak o płodności decyduje
          pierwszy objaw, czyli np śluz, którego nie da się scharakteryzować, jeśli jest
          rozrzedzony krwią.
          • budzik11 Re: czy to prawda?? 15.12.06, 16:49
            No właśnie. Dlatego nie ma co zakładać, że tyle i tyle dni jest płodnych, tyle
            i tyle niepłodnych. Takie założenia nie dotyczą żadnej konkretnej kobiety, bo
            każdy organizm jest inny. Trzeba się OB-SER-WO-WAĆ! I przede wszystkim -
            nauczyć podstaw, czyli fizjologii cyklu.
            • nglka Re: czy to prawda?? 15.12.06, 18:06
              Ale koleżanka nie chce czytać, bo nie ma czasu. Za to chce, by wszyscy
              specjalnie dla niej tracili swój czas na pisanie tego, co ją interesuje :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka