marypop 27.12.06, 14:48 jak dlugo moze sie utrzymywac sluz plodny w jednym cyklu? dodam, ze jestem rok po porodzie, miesiaczkuje od pol roku. bede wdzieczna za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: prosba o pomoc! 27.12.06, 16:34 Może utrzymywać się dość długo, np. przez tydzień, jeżeli pęcherzyk rośnie, ale nie pęka i zaczyna rosnąć następny. Wtedy oczywiście owulacja się opóźnia, a co za tym idzie, również i miesiączka. Normalnie utrzymuje się jakieś 3 - 5 dni, ale jest to sprawa indywidualna, zdarza się krócej i wtedy mniejsza szansa na zajście w ciążę. A w czym problem? Bo nie napisałaś, o co dokładnie chodzi. Odpowiedz Link
marypop Re: prosba o pomoc! 28.12.06, 10:50 dzieki za wstepna odpowiedz problem w tym, ze ja mam sluz plodny juz 10 dni:( po ciazy maks mialam 7, a teraz to sie ciagnie i ciagnie, juz mam 26. dzien cyklu, a wczoraj jeszcze mialam taki maly sluzik blyszczacy, a zaczal sie 15. dnia cyklu. zaczely mi sie pryszcze, u mnie to sygnal na miesiaczke, wiec widze ze po porodzie jeszcze mi sie nie unormowalo, zreszta ja zawsze mialam problemy z cyklem, mialam przed ciaza przez rok cykle bezowulacyjne, nie rosla temperatura , nie bylo sluzu teraz mam jeszcze inny problem, bo jak mi sie skonczy sluz plodny, to mam maks 10 dni i okres, czyli ta faza jest jakby krotsza, co to oznacza? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: prosba o pomoc! 03.01.07, 09:11 Ale jak z temperaturą? Bo o przebytej owulacji świadczy wzrost i utrzymywanie się tej podwyższonej temperatury. Żeby określić długość fazy lutealnej, trzeba wiedzieć, ile dni się utrzymuje temperatura po skoku. Spróbuj zgrać te dwa objawy - śluz i temperaturę - wtedy sytuacja będzie bardziej klarowna. I nie panikuj, bo stres może mieć negatywny wpływ na organizm i zaburzać przebieg cyklu. Odpowiedz Link
agax4 Re: prosba o pomoc! 03.01.07, 16:35 Piszesz, ze jesteś rok po porodzie, ale czy karmisz dziecko piersią? Jeśli tak to sytuacja jest raczej standartowa po porodzie, cykle są zaburzone. Faza śluzu przedłużona, za to lutealna skrócona. Na takie odchyłki od normy skarży się wiele matek. Dlatego istotne jest mierzenie także temperatury i dokładna obserwacja wszelkich objawów. W okresie po porodowym niestety łatwiej o "wpadkę", skuteczność metody spada. Ja obecnie jestem już ponad 2 lata od porodu i pół roku od całkowitego zaprzestania karmienia i nadal moje cykle nie są idealne, faza lutealna ciągle 11 dni (w zamierzchłych czasach 13 dni). Chyba przyjdzie mi sie z tym pogodzić. Odpowiedz Link