Dodaj do ulubionych

Jak zachęcić do obserwacji cyklu??

06.03.07, 22:24
Pytanie jak w temacie, a dotyczy dziewczyny z baaaardzo nieregularnymi
cyklami. Był taki wątek o braku miesiączki i tam dziewczyny odpowiadały, że
najlepiej mierzyć temp i obserwować objawy i stąd wynika moje pytanie: jakich
argumentów ZACHęCAJąCYCH użyć w rozmowie, co jej da obserwacja cyklu itp,
itd....??? Moja wiedza w tym temacie jest niestety zbyt skromna...

Czas jest odpowiedni, gdyż dziewczyna jest na początku cyklu, poprzedni trwał,
hmmmmm, sama nie wiem ile, ale twierdzi, że powinna dostać okres mniej więcej
20.XII, a dostała 04.III. Oczywiście wybiera się z tym do lekarza, ale jakoś
tak nie po drodze... (nie pierwsze takie zakłócenie)

Bardzo proszę o cenne rady i wskazówki
Obserwuj wątek
    • skrzynka3 Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 06.03.07, 22:35
      Hmm mozesz cos tam podsunac ale jak sama nie poczuje ze chce to ciezko bedzie.

Moim zdaniem po pierwsze bedzie miala juz jakies dane dla gina. Bedzie widac
      czy te cykle sa owulacyne czy nie. Ile trwa faza wyzszych, jaki jest skok, jak
      spada tempka przed miesiaczka. Moja gini bez badan hormonow po samej tylko
      zmianie wygladu wykresu potrafila sporo powiedziec i co wazniejsze skutecznie
      zaradzic problemom.Tylko musi wybrac poleconego gina bo jak sie nameczy z
      wykresami a w zamian zobaczy oczy wywrocone do sufitu to sie podlamie ;))

Po drugie byl taki moment ze moje cykle byly dosc nieregularne (od 27 do 35 dni
      choc to jeszcze niby miesci sie w tych 10 dniach marginesu ale zycie
      utrudnialo) -zanim zaczelam sie obserwowac wlasciwie nigdy nie wiedzialam kiedy
      bede miec @. Albo zupelnie niepotrzebnie lazilam z podpaska bo wydawalo i sie
      to juz, albo zaliczalam wpadki zaskoczona gdzies na miescie w srodku dnia. Nie
      mowiac o nerwach i wyczekiwaniu na "spozniona" miesiaczke. Cale szczescie ze
      wtedy ciaza nie wchodzila w gre bo bym schizy dostawala co miesiac:)
      Odkad zaczelam sie obserwowac potrafilam miesiaczke przewidziec co do dnia :)
      wiecej poniewaz przed pierwszym porodem miesiaczki to byl horror i na jakies 2
      dni wlasciwie bylam wylaczona z zycia moglam (w miare mozliwosci) juz dwa
      tygodnie wczesniej po skoku tempki zaplanowac sobie luzniejszy plan na
      te "trudne dni" zalatwiajac co sie da wczesniej.
    • horpyna4 Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 07.03.07, 09:26
      Ja właśnie w młodości miałam bardzo nieregularne cykle i było to cholernie
      uciążliwe. Ale wszystkie były owulacyjne i z prawidłową fazą lutealną, więc po
      rozpoczęciu obserwacji nie miałam już żadnych niespodzianek. Z dokładnością do
      plus minus jednego dnia znałam termin nadchodzącej miesiączki, co przy cyklach
      trwających od trzech do siedmiu tygodni bez obserwacji było niemożliwe.
      Uważam, że dziewczyny mające nieregularne cykle powinny koniecznie obserwować
      się zgodnie z zasadami NPR, bo wtedy się dowiedzą bardzo wiele o swoim
      organiźmie. I unikną niepotrzebnego faszerowania hormonami, jeżeli nieregularne
      owulacje mają np. podłoże nerwicowe, albo wynikają z nieodpowiedniego
      jadłospisu.
      • ell_anna Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 07.03.07, 10:38
        horpyna4 napisała:

>I unikną niepotrzebnego faszerowania hormonami,

No właśnie, jakie mogą być przyczyny takich nieregularności?? Jak na podstawie
        obserwacji cyklu stwierdzić, czy te zaburzenia mają podłoże hormonalne??

Dodam, że zaczęłam przekonywać koleżankę, ale ciągle brakuje mi argumentów na TAK!
        Widzę, że jest skłonna, ale ciągle mi zadaje pytania co tak na prawdę jej to da...
        I jeszcze pytanie: w zasadzie każdy lekarz gin. powinien orientować się w
        przebiegu cyklu, ale jak myślicie, czy przed wizytą u konkretnego gina powinna
        zapytać, czy ma przynieść zaobserwowany cykl (chcę żeby uniknęła rozczarowania z
        powodu niekompetencji lekarza)
        • ae_iwona_83 Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 07.03.07, 10:46
          co do hormonow...
          niskie tempki pierwszej fazy - dobry estadiol
          wysokie tempki drugiej fazy - dobry progesteron

dla mnie oszczednosc ok 60 zł na cyklu

bo nie musze leciec na krew
          • agafrytka Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 07.03.07, 11:08
            Przy cyklach nieregularnych zaleca się:1.dokladna obserwację cykli.Przez takie
            dokładne zajecie sie swoim organizmem cykle nieraz się reguluja/jest to
            potwierdzone obserwacjami przez kobiety/.
            Zastanowienie się czy w życiu danej kobiety nie ma za duzo stresów/Moze za
            mało snu?/np studentki w okresach egzaminów maja czesto niereg.cykle/.
            3.Pełnowartosciowe żywienie.Mało cukkru i białej mąki,chleb razowy.Duzo jarzyn
            i owoców.Nie za duzo mięsa.Dieta bezmięsna jest niewskazana.
            4.podawanie magnezu,gdyz w naszym pozywieniu jest zwykle niedobór tego
            pierwiastka.
            5.Agnumens/w Austrii/,Agnolyt/w niemczech/.Jest to wyciąg alkoholowy z
            pieprzowca azjatyckiego.Bierze się 40 kropli naczczo przez kilka miesiecy.Mozna
            stosować równocześnie z magnezem.
            6.Światło.Spac w silnie zaciemnionym pokoju/bez żadnych świecącym diód!/.Jeżeli
            samo to nie pomaga:gdy pojawia się śluz szyjkowy,wprowadzić przez 5 dni słabe
            oświetlenie,potem znów zaciemnić np.przez zaciągnięcie zasłon.
            7.Oznaczyć poziom hormonów.Nieraz kobieta ma zbyt wysoki poziom prolaktyny albo
            androgenów.
            Jednak z leczeniem hormonalnym trzeba być bardzo ostrożnym.

Metody naturalne,to to co tygrysy lubią najbardziej.Bo wiem co się ze mną
            dzieje w każdym momencie cyklu.Oczywiście musiałam się przyłożyć do
            obserwacji,aby do takiego wniosku dojść.
            Pozdrawiam wszystkie babeczki,te z regularnymi cyklami i te z nieregularnymi.
            • bystra_26 bez skrótów myślowych proszę 07.03.07, 11:24
              > Przy cyklach nieregularnych zaleca się:1.dokladna obserwację cykli.Przez
              takie
              > dokładne zajecie sie swoim organizmem cykle nieraz się reguluja/jest to
              > potwierdzone obserwacjami przez kobiety/.

Jak z książki Roetzera. Nikt mi nie wmówi, że przez samo prowadzenie obserwacji
              cykle się regulują. Jeśli się regulują, to wcale nie oznacza korelacji z
              prowadzeniem obserwacji, raczej inne czynniki na to wpływają.

Co innego to kwestia zmiany stylu życia. Jak ktoś przeczyta Roetzera i sie
              poobserwuje, a potem zmienia dietę, zaciemnienie pokoju itp. przez co wydłużają
              mu się, skaracają fazy itp. czy zwiększy ilośc snu, to nie prowadzenie
              obserwacji reguluje cykl, ale TE WPRAWADZONE ZMIANY oraz jakieś inne, mniej lub
              bardziej zidentyfikowane, czynniki.

Jak się kogoś chce zmotywować do robienia czegoś, co jest dość mocno negatywnie
              pokazywane w społeczeństwie, to należy podawać sprawdzone argumenty, żadnych
              skrótów myslowych. Bo jak ktoś uzywa rozumu, to takie nieścisłości znajdzie i
              jeszcze bardziej będzie na nie.

Wiele osób do NPR zniechęcają wystąpienia "nawiedzonych" instruktorów na
              kursach przedmałżeńskich. No bo jak uważać za specjalistę w czymś kogoś, kto
              twierdzi, że przy stosowaniu środków antykoncepcyjnych 100% małzeństw się
              rozpada i wszystkie w takich związkach poczęte dzieci są niekochane? Jak w XXI
              w. ktoś chce Ci taka bzdurę wcisnąć, to automatycznie za bzdurę bierzesz to o
              czym naucza, czyli w tym przypadku NPR.
              • agafrytka Re: bez skrótów myślowych proszę 07.03.07, 11:52
                Ładny mamy dzisiaj dzień Bystra 26,taki słoneczny...
              • horpyna4 Re: bez skrótów myślowych proszę 07.03.07, 15:06
                Bystra, nieregularne cykle same w sobie nie są czymś wymagającym leczenia, o ile
                jest prawidłowa faza lutealna. A tego właśnie można się dowiedzieć z obserwacji.
                Bywa tak, że wiele czynników może spowodować opóźnienie owulacji np. o trzy
                tygodnie. Jeżeli również o te trzy tygodnie wydłuży się cały cykl, to wszystko
                jest w porządku, bo faza lutealna nie uległa zakłóceniu.
                Ja bym wręcz powiedziała, że to dobrze, że organizm reaguje na różne rzeczy
                wstrzymaniem się z owulacją, bo oznacza to, że czeka na najbardziej korzystne
                warunki dla ewentualnej ciąży.
                • ell_anna Re: bez skrótów myślowych proszę 07.03.07, 15:12
                  Rozumiem Horpyna, że o ile jest prawidłowa faza lutealna (to znaczy jaka?? Będę
                  wdzięczna za łopatologię) to nie ma się co martwić nieregularnością cyklu, czy z
                  gruntu takie cykle jak opisałam kwalifikują się do leczenia.

Niewiele wiem o fazie lutealnej, coś mi tam się kołacze z ciałkiem żółtym, ale
                  ręki nie dam sobie uciąć o co tak na prawdę chodzi.

Czyli: z obserwacji cyklu dowiadujemy się jaką długość ma faza przed owulacją i
                  czy jest prawidłowa faza lutealne (to mi się udało pojąć).
                  W jakich przypadkach leczenie jest konieczne???
                  • horpyna4 Re: bez skrótów myślowych proszę 07.03.07, 17:51
                    Ell_anna, faza lutealna tak łopatologicznie to te dni po owulacji z podwyższoną
                    temperaturą. Powinno ich być ok. 14-tu, więcej niż 17 chyba się nie zdarza, a
                    ok. 10-ciu i mniej mogą oznaczać kłopoty z utrzymaniem bardzo wczesnej ciąży.
                    Jeżeli nieregularność cykli nie wiąże się z większą nieregularnością tej właśnie
                    fazy, albo jeżeli długość fazy lutealnej nie jest za mała, to cykle można uważać
                    za normalne. Jeżeli natomiast faza lutealna ma poniżej 10-ciu dni, to leczenie
                    jest jak najbardziej wskazane, chociażby cykle były regularne jak w zegarku.
                    A tę wiedzę zdobywa się przy pomocy termometru, bez wpędzania się w dodatkowe
                    koszty, jak to bywa przy różnych badaniach specjalistycznych.
                    I na tym właśnie polega dobrodziejstwo NPR - bez specjalnych wysiłków i kosztów
                    zdobywamy wiedzę o działaniu własnego organizmu i ewentualnych
                    nieprawidłowościach. Mamy też rzetelną wiedzę o dniach płodnych i niepłodnych w
                    każdym cyklu, bo każdy jest traktowany indywidualnie.
                    • ell_anna Re: bez skrótów myślowych proszę 08.03.07, 16:06
                      Dziękuję za wszystkie informacje
                • bystra_26 do horpyna4 07.03.07, 15:37
                  Czasem mam wrażenie, że piszę po chińsku.

Nie pisałam o konieczności regulacji cykli. One są zmienne jak napisałaś np.
                  dużo stresu to owulacja się opóznia, albo masz trzy szczyty śluzu przed zwyżką
                  temoperatur, bo coś powstrzymuje owulację... no i wtedy cykl wydłuża się itp.
                  przypadki w drugą stronę.

To agafrytka napisała:

>Przy cyklach nieregularnych zaleca się:1.dokladna obserwację cykli.Przez takie
                  >dokładne zajecie sie swoim organizmem cykle nieraz się reguluja/jest to
                  >potwierdzone obserwacjami przez kobiety/.

A ja tylko wykazałam, że to żaden dogmat NPR - obserwacje nie mają takiej "mocy
                  sprawczej".
                  • ell_anna Re: do horpyna4 07.03.07, 15:53
                    bystra_26 napisała:

> Czasem mam wrażenie, że piszę po chińsku.

Spokojnie, nie ma co kruszyć kopii, jak sama napisałaś:
                    > > To agafrytka napisała:
                    > >Przy cyklach nieregularnych zaleca się

ZALECA SIĘ - wyrażenie kluczowe, raczej niewiele ma wspólnego z dogmatem.

Mam od jakiegoś czasu wrażenie, że przez pyskówki i wzajemne udowadnianie sobie
                    racji odbiegamy od tematu. Proponuję przy wypowiedziach zaznaczać:
                    wg Rotzera
                    wg Angielskiej
                    wg jakiejkolwiek innej metody
                    wg moich obserwacji

i już, a każdy używa myślenia w bardziej lub mniej sprawny sposób i będzie
                    interpretował zgodnie ze swoimi potrzebami
                    • ell_anna Re: do horpyna4 07.03.07, 15:56
                      A dzień faktycznie piękny i szkoda czasu na zbędne dyskusje i niepotrzebne
                      nerwy, po co mają się wam cykle wydłużać...??? :))
            • alispo Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 11.03.07, 17:28
              dieta bezmiesna niewskazana...ile mozna czytac takie bzdury://
              • agafrytka Re: Jak zachęcić do obserwacji cyklu?? 11.03.07, 18:04
                Alipso napisała"dista bezmięsna niewskazana...ile można czytać takie bzdury".
                Nie jest napisane dieta bezmięsna ZAKAZANA,tylko niewskazana.Sama nie jem miesa
                i czuję się znakomicie,pod wieloma względami.
                Jeżeli nie mięso,to inne składniki,które to mięso zastąpią.Bo jezeli odstawi
                się mięso i nie zmieni diety, to wtedy mozna narobić sobie szkód.Wogóle to co
                jemy,to katastrofa:wszedzie chemia,konserwanty,barwniki....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka