Dodaj do ulubionych

Mój FF- zinterpretujcie :)

22.03.07, 09:34
<http://www.fertilityfriend.com/home/18f15>
Obserwuj wątek
    • ayelet Re: Mój FF- zinterpretujcie :) 22.03.07, 09:35
      www.fertilityfriend.com/home/18f15
      • nglka A gdzie śluz? n/txt 22.03.07, 12:04
        • ayelet Re: A gdzie śluz? n/txt 22.03.07, 14:21
          19dc to był ostatni dzień sluzu płodnego. Ale mi chodzi bardziej o ocenę tego
          co po owulacji.Taka dziwna skacząca temperatura. Zrobiłam progesteron, 3 dni po
          owulacji wynosił 7 ng/ml a progesteron tempka tak spadła z 37 do 36.7-36.8. Co
          to może znaczyć?
          • nglka Re: A gdzie śluz? n/txt 22.03.07, 14:45
            Progesteron robi się w 7 dpo a nie w 3 - wasnie dlatego, że w 3 nie potwierdzi
            Ci owulacji Żeby świadcyło o owulacji musi byc więcej niż 10 ng/ml.
            Myslę, ze owulacja odbyła się w 19 dniu lub w 20. Test owulacyjny pokazuje pik
            lh, od którego mija minimum 24 godziny aż pęcherzyk pęknie.

Tepka niech se na razie skacze, ważne, że jest nad linią pokrywającą.
            O spadku mozna mówić dopiero, gdy spadnie poniżej linii.

Temperatura wahająca się mocno może oznaczać podwyższony poziom prolaktyy ale do
            tego porzeba minimum kilka cykli obserwacji + póniej badania.
            To może być jednorazowe - może być też wynik przerwania antykoncepcji
            hormonalnej (pol roku - rok organizm może dochodzić do siebie), wynik stresu czy
            nieregularnego trybu życia. Można gdybać i gdybać, na razie tylko obserwuj.
            • ayelet Re: A gdzie śluz? n/txt 22.03.07, 15:21
              Dzięki za odpowiedź,
              zrobiłam 3 dni po owulacji, bo miałam zrobić w 22 dc a niestety to było dopiero
              3 dni po owulacji.
              Prolaktyna jest w normie 13 ng/ml (norma do 25). A co do progesteronu to doktor
              na Bocianie powiedział mi, że wynik świadczy o tym, że owulacja się odbyła. Co
              najwyżej może być niedomoga fazy lutealnej (jeśli wynik po tygodniu od owulacji
              się nie podniesie). Dziś zrobiłam powtórnie to zobaczę jaki bedzie.
              U mnie owulacja była, bo chodziłam na usg i wiem kiedy pękł.
              Niepokoi mnie tylko ten spadek tempki.
              Jak zaszłam w ciążę z Kacprem to temperatura mi spadła 5 dni po owulacji do
              35.6 i tak się wtedy wkurzyłam,że przestałam mierzyć, myslałam, że nic z tego.
              Ale tym razem to za niski spadek, żeby mógł zwiastować ten sam efekt :(
            • ayelet Re: A gdzie śluz? n/txt 22.03.07, 15:23
              Powiedź mi jeszcze jak to jest z testami owulacyjnymi. Piszesz, że jak wychodzi
              pozytywny pozostaje minimum 24 godziny do owulacji. Czyli jakbym zrobiła taki
              test np. 3 godziny przed pęknięciem to by było juz po piku LH i test by nie
              wyszedł?
              • nglka Re: A gdzie śluz? n/txt 22.03.07, 15:41
                To, że w pierwsej ciąży tak miałaś - nieznaczy, że będziesz tak samo miała i
                przy nastepnej :)
                Przy okazji podputaj Agęfrytkę, bo Ona ma (ztego, co pamiętam) troje dieci i
                pewnie jest w stanie Ci cos podpowiedzieć co do róznic.
                Spadek w pierwszej ciąży (jednorazowy) był spadkiem implantacyjnym najpewniej -
                jednak jeśli trwał dłużej to był sygnałem ostrzegawczym, więc lepiej, żeby się
                to w następnej ciąży nie powtórzyło u Ciebie.

A co do testów owulacyjnych.
                Jeśli zrobisz na 3h przed pęknięciem to owszem, będzie negatywny już.

"Stężenie LH w surowicy krwi (oraz w moczu) zmienia się w czasie trwania cyklu
                miesięcznego. Na 12-24 godziny przed owulacją następuje maksymalny wzrost jego
                stężenia i jest to tzw. pik LH."
                Czyli pomyliłam się pisząc o minimum 24, bo minimum 12. Potem opziom LH spada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka