Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc

04.07.07, 23:05
witam
prosilabym o intrpetacje mojego cyklu.jeszcze nie mam wprawy w odczytywaniu bo
jestem poczatkujaca.
1-3dc @ bardzo skapa raczej to bylo plamienie
4-13dc skakalo ra36,4 i36,3
14dc 36,10
15-17dc 36,3
18dc 36,2
19dc 36,35
20-21dc 36,5
22dc 36,7
23dc 36,5
24dc 36,6
25dc 36,4
mam pytanko czy tan skok to owulacja i czy to normalne ze w 25dc spada, bo w
poprzednim cyklu od skoku temperatura utrzymywala mi sie 36,8 a 36,9 przed
@spadlo do 36,4
Obserwuj wątek
    • pysia2255 Re: prosze o pomoc 04.07.07, 23:11
      zapomialam dopisac ze nie bylo u mnie sluzu poldnego "rozciagliwego" byl tylko
      bialy i lepki dopero w 23dc zrobil sie rzadki
      • lacitadelle Re: prosze o pomoc 05.07.07, 11:34
        wszystko wskazuje na to, że owulacja jeszcze przed Tobą.

Może się też zdarzyć cykl bezowulacyjny, z tym że nie należy się tym od razu
        niepokoić - 1 czy 2 cykle bezowulacyjne w roku to norma u zdrowej kobiety.
        • aneczka001983 Re: prosze o pomoc 05.07.07, 13:31
          Lacitadelle, a po czym wnioskujesz, że nie było jeszcze owulacji? Po samym
          śluzie?
          Bo tak sobie patrzę i liczę, i jeśli chodzi o temperaturę to myślę, że skok był
          w 20 dc (36.5), linia podstawowa na poziomie 36.35, więc jak na razie wszystkie
          temperatury lutealnej są powyżej linii, oby tak dalej.
          Może pysia przeoczyła śluz płodny, może było tylko wilgotno, ślisko, sama nie
          wiem. Ale moim zdaniem owulacja mogła już być.
          • lacitadelle Re: prosze o pomoc 05.07.07, 13:37
            to zależy od tempki w 12 i 13 dniu - jeżeli była któraś 36,4, to to jest właśnie
            ewentualna linia podstawowa, wtedy 36,4 jest już na domniemanej linii. Szczerze
            mówiąc zasad dla ścisłej metody termicznej nie znam - a są one na pewno bardziej
            restrykcyjne niż dla metody wieloobjawowej, ale wydaje mi się, że owulacji nie
            było, bo tempka po domniemanym skoku systematycznie spada.

• aneczka001983 Re: prosze o pomoc 05.07.07, 14:37
              Spoko, ja odruchowo przyjęłam zasady metody objawowo-termicznej, którą sama
              stosuję. Potwierdzeniem owulacji w tej metodzie jest sytuacja, kiedy 3
              niezakłócone temperatury są wyższe od najwyższej z sześciu poprzedzających
              (czyli w tym konkretnym wypadku odpowiednio 19, 18, 17, 16, 15, i 14 dc), przy
              czym trzecia jest o co najmniej 0.2 stopnia wyższa (lub czekamy do czwartej i
              czwarta wystarczy, że jest nad linią). Czyli metoda objawow-termiczna
              potwierdza tutaj owulację.
              O ile dobrze pamiętam to w metodzie ściśle termicznej za potwierdzenie owulacji
              przyjmuje się, jeśli 4 kolejne temperatury są wyższe od najwyższej z
              przedwzrostowej szóstki o minimum 0.2 stopnia.
              • lacitadelle Re: prosze o pomoc 05.07.07, 14:44
                > O ile dobrze pamiętam to w metodzie ściśle termicznej za potwierdzenie owulacji
                >
                > przyjmuje się, jeśli 4 kolejne temperatury są wyższe od najwyższej z
                > przedwzrostowej szóstki o minimum 0.2 stopnia.

czyli tak jak czułam - ścisła termiczna owulacji nie potwierdza, a skoro śluzu
                nie było, to ja bym jednak stawiała, że owulacja jeszcze przed nami.
    • pysia2255 Re: prosze o pomoc 05.07.07, 12:45
      mam jeszcze jedno pytanie
      gdzies przeczytalam ze jak sie mma faze lutealna 10 dni mniej to ma sie problemy
      z zajsciem w ciaze.
      ja wlasnie tak mialam w poprzednim cyklu.
      • bystra_26 krótka lutealna 05.07.07, 13:39
        Jednorazowo taka, to nie problem. W cyklach z chorobą może się lutealna tez
        skrócić.

Jak w większości obserwowanych cykli (minimum 6) będziesz mieć taką krótką, to
        warto pójść do gina na zbadanie hormonów.

Czasami lutelana poniżej 10 dni nie pozwala na zagnieżdżenie się zarodka w
        macicy, wtedy przy staraniach przyjmuje sie progesteron. Ale są też kobiety,
        dla których krótka lutealna nie jest przeszkodą do zachodzenia w ciąże, ale...
        dla odkładających to tragedia ;)

Domowym sposobem na przedłużenie lutealnej jest branie magnezu z wit.b
        przynajmniej przez całą lutealną i spanie w całkiem zaciemnionym pokoju
    • pysia2255 Re: prosze o pomoc 05.07.07, 16:37
      dziekuje wam za odpowiedzi
      lacitadelle chyba masz racje ze jeczcze owulacja przedemna
      disiaj mam 26dc. 36.6
      mam ten rozciagliwy sluz takie cieniutkie niteczki.pobolewa mnie mnie brzuch.
      cylke mam co 31 dni. czy ten cylk moze mi sie przez ta pozna owulacje przedluzyc?
      zapommialabym opisac szyjke jest twarda wysoko i chyba otwarta ale malo to
      wyczuwam bo jest za wysoko.
      • lacitadelle Re: prosze o pomoc 05.07.07, 16:46
        rzeczywiście, są spore szanse, że owulacja Ci się przesunęła - jak rozumiem,
        starasz się o dziecko, więc do dzieła :)

Oczywiście opóźniona owulacja wydłuża cykl - spodziewany termin miesiączki to
        dzień skoku plus długość Twojej fazy lutealnej (oczywiście w przybliżeniu :)

Powodzenia!
    • pysia2255 Re: prosze o pomoc 05.07.07, 17:04
      wlasnie mi do glowy wpadlo ze biore witaminki na oczy (tylko w tym cyklu)
      w kapsulkach jest luteina 4 mg. czy to moze byc przyczyna tego opuzninia?
      • bystra_26 luteina 05.07.07, 17:10
        luteina w tabletkach na oczy to nie progesteron!

niestety na polskim rynku jest też lek LUTEINA będący właśnie progesteronem i
        to może wprowadzać w błąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka