kama-25 16.07.07, 20:38 Witam byłam dzis u gina i dostałam duphaston. Ostatnio zaczełam mierzyc tempke. I w związku z tym mam pytanie czy mam dalej mierzyc, czy może ten lek jakoś wpłynie na wysokośc temperatury? Dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nati1011 Re: duphaston i temperatura 16.07.07, 21:44 duphaston powinnaś brać 2 dni po zaobserwowanej owulacji, wtedy nie będzie mieć wpływu na temp. Jak będziesz brać sztywno np od 14 czy 16 dnia cyklu to duphaston podniesie ci temperaturę i zamaskuje objawy owu. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: duphaston i temperatura 16.07.07, 22:22 Czyli żeby brać duphaston, TRZEBA mierzyć temperaturę. Inaczej tylko sobie zaszkodzisz. Bo to nie tylko maskowanie objawów, to przeszkoda w owulacji. Odpowiedz Link
s_biela Re: duphaston i temperatura 17.07.07, 21:58 Dokładnie!!! ja brałam przez 3 lata sztywno po 16 dc. nie wiedziaąłm wtedy co to mierzenie temperatur. Teraz już nie powtórze tego błędu. Jeśli będziesz brała sztywno wg dnia cyklu to progesteron w nim zawarty może nawet zablokować owu.... Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 18:51 Temperature dopiero zaczełam mierzyc( tzn kiedys próbowałam ale teraz jest pierwszy cykl gdzie mierze temperature) Dzis jest 16 dzien cyklu i nie mam skoku temperatury. Nie wiem może że mną coś nie tak? Jak temperatura sie nie podwyższy to kiedy mam zacząć brać? I jeszcze jedno? Jak bede drała duphaston i w międzyczasie dostanę okres to dalej brać tabletki czy przestać? Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 18:56 kama po skoku tempki, na tzreci dzień wyższej tempki zaczynasz brac duph, a po skoku te wyzsze tempki to faza lutaelana ktroa trwa ok 12-16 dni, wiec skoro bedziesz brala od trzeciej wyzszej tempki przez 10 dni, to @ wczesniej nie powinnas dostac, może poczekajmy co nam pokaże czas, jak zauwazysz jakis skok temperatur, to wypisz je nam, obserwuj tez sluz, i notuj sobie jaki on jest Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 19:00 podobno mała dawak progesteronu nie zaburzy owu, ale to tylko podobno, lekarz kazał brac od 16dc, bo 99% ginów uważa że owu musi nastapić do 14dc, ale tak nie jest, mój gin był zaskoczony gdy nagle pęcherzyk urósł w 20dc, choć juz spisał go na straty duphaston czy luteinka powinna zostać przyjeta po owu, w przeciwnym razie, tempoka pójdzie Ci w góre i nie bedziuesz wiedziała czy to owu była czy lek temke podniósł? czy starsz się o dziecko Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 18:54 aha zapomniałam dodac że lekarz kazał brać o 16-25 dnia cyklu. Dodam że jestem 3-ci cykl po tabletkach,. poprzednie dostałam po ponad 40 dniach (ja tam ma po tabletkach) A poza tym zawsze miałam nieregularne okresy? Może jednak zastosowac sie do lekarza i wziac tabletke mimo że ni było skoku tem? Odpowiedz Link
nati1011 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 19:48 Ja mam cykle ponad 30 dniowe i owu w okolicach 19-21 dnia. Jak brałam duphaston tak jak lekarz kazął od 16 dnia cyklu, to faktycznie miałam okres po 28-29 dniach. tylko że po 3 miesiącach od odstawienia wszystko wróciło do normy czyli raz zykl 23 dni raz 41. Po prostu jest grupa ginekologów, która z uporem godnym lepszej sprawy upiera się że obserwacja cyklu to bzdura i owu MUSI wystąpić w okolicach 14 dnia. Pytanie czemu ma służyć lek czy wywołaniu okresu - a właściwie krwawienia z odstawienia chyba, czy też podregulowaniu cyklu. Wtedy branie przed owu jest zupełnie bez sensu bo rozwala cykl jeszcze bardziej Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 20:21 Tak wiosenko1 staramy sie o dziecko. Poza tym ja mam PCO i jakies głupie przeczucia że nie będe mogła mieć dzieci. Nakręcam sie sama.:( I dlatego nie wim co zrobic czy wziąć ten duphaston czy nie i jak jest z tym ( o co wczesniej pytałam) - czy jak dostane okres to go dalej brac czy odstawić. Pozdrawiam wszystkie starające sie. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 20:25 Kama, właśnie przy nieregularnych cyklach konieczne jest mierzenie temperatury i obserwacja śluzu, żeby było wiadomo, co się dzieje. Ja miewałam cykle nawet siedmiotygodniowe, a były normalnie owulacyjne. Zrozum więc, że owulacja po pięciu tygodniach od początku cyklu nie jest niczym nadzwyczajnym. Może też trafić się owulacja bardzo wcześnie. Jeżeli masz brać duphaston, to powinnaś się obserwować. Swoją drogą niektórzy lekarze to zupełne kołki. Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 20:48 dzieki horpyna4, ja zawsze sie martwiłam tym że mam nieregularne cykle ale nikt sobie z tego nic nie robił. I szczerze sie przyznam nie przeszkadzało mi to do momentu kiedy zaczelismy sie starac o dzicko. Poniewaz wydaje mi sei że jak cykl jest długi to bezowulacyjny. Pożyjemy zobaczymy. Co do temperatury to ja mierze jak pisałam wczesniej, gorzej jest z objawami śluzu. Staramy sie zrobić bobaska, wtedy kiedy możemy:) Czasami wypada nawet codziennie. I wtedy przez cały nastepny dzien mam "mokro", pomimo zachowania higieny czuje sie wilgotna. I jak w takim przypadku mam wiedziec kiedy jest śluz płodny? Odpowiedz Link
nati1011 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 20:55 moim skromnym zdaniem to swój śluz powinnaś jednak zauważyć, przynajmniej te szczytowe objawy. Choć faktycznie trodno odróżnić mokry dzień od dnia "po". A tak na marginesie to podczas starania o dzidzie zaleca się współżycie nie cżęściej niż co 2-3 dni. Bo ilość nie przechodzi w jakość ;-) a obawy czy moge być matką towarzyszą w różnym nasileniu chyba każdej kobiecie, no może za wyjątkiem tych co zaliczyły ciążę zanim zdazyły dobrze dorosnąć :) Nie martw się za bardzo. Na pewno niedługo oznajmisz radośnie że zaszłaś w ciążę, czego ci serdecznie życże Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 21:11 Kama napisze Ci co nieco, ale troche pozniej Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 21:40 ok czekam wiosenko1 i dzieki dziewczyny za rady. Wiem że na was można liczyć Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 22:55 zaparszam Cię na forum etatowych starzcek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=65716778&a=66125207&wv.x=2 jest tam niejaka Tesi, ktora ma cykle bezowulacyjne, ma podejrzenie pco, owulacje ma jesli stymuluje pęcherzyki lekiem clo czy Twoje cykle są owulacyjne, od kiedy mierzysz tempki? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 21:16 Na początku cyklu starajcie się trochę rzadziej, co 2 - 3 dni. Wtedy masz większą kontrolę nad śluzem, a i plemniki mogą być lepszej jakości. Możesz też czasem zauważyć nieudaną przymiarkę do owulacji - zaczyna się śluz, jak trzeba, ale jest niezbyt obfity i kończy się bez skoku temperatury. I za jakiś czas następna przymiarka, cykl oczywiście się wydłuża. Zwykle w płodne dni jest też większy apetyt na seks - jak więc masz ochotę, to nie odmawiajcie sobie. Facet też wtedy zwykle ma większą ochotę, bo działają na niego feromony. Następna ważna sprawa - opóźnione owulacje mogą być skutkiem stresu. Trzeba się wyluzować. Znam też przypadki (aż trzy), gdzie cykle uregulowały się po preparatach witaminowo - mineralnych, a nie żadnych hormonach. Widocznie organizmowi brakowało jakichś makro- czy mikroelementów. I to jest nawet logiczne, że w takim przypadku organizm nie bardzo chce zdecydować się na ciążę. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 21:38 Kama ja staram się 6 cykl o potomka, mam 6 letniego syna (ciąża książkowa, poczęcie w 1 cyklu) i Aniłka z 30tc, ciążą z problemami. Obecnie starm sie o dziecko. Na przełomie 7 lat miałam dwa łyzeczkowania, które najprawdopodobniej zniszcyły moja sluzówkę macicy. Zaszłam w druga ciążę przy endoemtrium ok 6mm. Obecnie biorę duphaston, ale po stwierdzonej owu wykresem tempek, nie inaczej, mój gin przystał na to, powiedział ze są dwie szkoły brania duph, 16-25, liub po owu. Moje endo obecnie urosło, na początku kuracji było 9mm, teraz 14mm, jest znaczna poprawa. Z tym braniem duph to podam Ci taki przykład, od kilku cykli mam owu w 17dc lub ok 21dc, i teraz zobacz jesli mam owu w 17dc zaczynam brac duph przy 3 wyższej tempce, czyli skok w 17 biore pierwsza tabletkę w 19dc i koncze te 10 szt dnia 28, moja faza lutealna trwa 12 dni, czyli w sumie cały cykl wówczas wychodzi 28- 29 dni, równo jak kończę duph zaczynam juz plamic na szyjce. A teraz wyobraź sobie sytuację, kiedy miałabym skok tempki w 21dc, a zaczęła brac duph w 16dc jak Ci każe ginka, i cóż zaczynam w 16dc i kończę w 25dc, a u mnie w 25dc przy owu w 21dc zarodek ma dopiero chęci się zagnieździć, przestaję brać duph, spada prg i zarodek nie ma szans, cykl sie "rozjeżdża" bo ledwo była owu, a tu ho ho do @ jeszcze, dalej nawet nie wnikam co by mogło byc, pewnie za 2-3dni zaczęłabym plamić. Ja robię tak: skoro w 21dc tempka naturalnie skoczyła to duph przyjmuję w 23dc, biore 10 tabl i cykl mam wówczas 32-33 dni. Skoro duph pomaga wydłuzyc lutealną, skoro duph pomaga ulepszyć strukture endo to jaki sens brać go przed owu. Są dziewczyny które biorą duph w 16dc-25, ale maja skok tempki np 14dc, wtedy jest ok, książkowo, kalendarzykowo, tak lubią gini. Moja faza lutealna wynosiła zawsze 11 dni, teraz odkąd biorę duph przedłuzyła się do 12-13 dni, to sukces, zawsze zarodek ma wieksze szanse na zagnieżdżenie. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 18.07.07, 22:22 i dalej o pco piszą że to nie wyrok, nawet czytałam info że przy pco sa owulacje ale bradzo rzadko, mam wrażenie że często lekarze naduzywaja tego określenia, czy miałaś jakies badania hormonalne, które potweirdziły by tę chorobę, czy obraz usg jajników skazuje na to? mi np wydawało się że mam prawidłowe owu, bo cykle miałam dwufazowe, zawsze w ciąże zachodziłam szybko, a jednak okazało sie zupełnie co innego, w 4 cyklu starań zrobiłam monitoring cyklu, okazało się że pęcherzyk nie dojrzał i nie pękł, zrobiłam badania, okazało się że mam ciut podwyższona prl, zaczęłam brać castagnus, i kolejny 5 cykl starń był juz z owulacja, kolejne cykle tez chcę monitorować, chcę sie przekonac czy faktycznie mam owu co jakis czas, czy byc może castagnus zadziałał na mój organizm i zbija prl, a podwyzszona prl blokowała owu obserwacja temperatur, obserwacja cykli, monitoringi duzo wnoszą w ocenie stanu rzeczy, lekarz sam z siebie nie postawi trafnej diagnozy, duzo by tu pisac o lekarzach myslę że troiche pomogłam co jeszcze Ci podpowiem, mierzenie temperatur w połączeniu z monitoringiem może wiele wnieść w Twoim przypadku, ale wpierw pomierz kilka cykli, żeby zobaczyc jak to wszystko wygląda, ciężko monitoruje się cykle które trwają 40dni, bo niewiadomo kiedy iść na usg, a chodzi się dość częśto, a to kosztowna atrakcja na pewno możesz łykać castagnus, to lek ziołowy, usprawnia cykl, mi bardzo pomaga, nawet w poprzednim swoim cyklu pierwszt=y raz zobaczyłam książkowy płodny sluz-kurze biłako pozdrawiam, pytaj jak napisałam cos niezrozumiale Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 19.07.07, 06:47 wiosenko1 dzieki ci bardzo za wyczerpująca odpowiedz. Słuchaj a znasz może odp na moje jeszcze jedno pytanie które postawiłam wyżej? Co robić jak dostanę okres biorąc duphaston? Dzis 17dc i dalej niska tempaka:( Odpowiedz Link
nati1011 Re: duphaston i temperatura 19.07.07, 08:16 mnie mówiono, że jak jest plamienie, to można jeszcze wziąć, a jak rozpocznie się krwawienie, to odstawić. Ja jestem w 20 dc i do wzrostu tempki jeszcze daleko dopiero przedwczoraj był pierwszy duży wyrzut śluzu, a po nim przeważnie temp wzrast ko 7-9 dni. Poprzedni cykl miałam 23 dni, a teraz nie wiem kiedy skończę. A przez 15 lat miałam cykle jak w zegarku. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: duphaston i temperatura 19.07.07, 12:55 sorki myślałam żeby napisać i zapomniałam, zobaczymy co cykl przyniesie, narazie mierz tempki, zobaczymy czy sama skoczy, duph nie bierz, a jak soczy zaczniesz brać go, jak będzie plamienie to będziesz duph brać, a jak przyjdzie @ to raczej odstawisz, oby te 8-9 sztuk duph dało radę wziąć, bo wówczas ma sens leczenie Odpowiedz Link
kama-25 Re: duphaston i temperatura 19.07.07, 16:12 dzieki dziewczyny , kurecze zawsze można na was liczyc:) Odpowiedz Link