wanilia222 19.07.07, 11:14 mam prośbę do specjalistek z NPR o udzielenie odpowiedzi. Czy branie tabletek ma jakiś wpływ na temperaturke i sluz? Czy po braniu tabletek można uważac cykl za nadający się do pomiarów czy organizm raczej wariuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanilia222 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 11:17 aha i powiedzcie mi jeszcze jak możecie, czy jeśli okres sie spóźnia a powiedzmy nie jest to ciąża, to przesuneła się również owulacja? czy to są oddzielne zjawiska? dla was to moze głupie ale nie wiem... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 11:24 Jeżeli przestałaś brać tabletki, to jak najbardziej zacznij pomiary, bo są one tym bardziej potrzebne, im bardziej wariuje cykl. Właśnie dzięki pomiarom temperatury i obserwacjom śluzu będziesz wiedzieć, kiedy są dni płodne. Owulacja może pojawić się w dowolnym dniu cyklu, nie ma żadnych ograniczeń. Czas podwyższonych temperatur po owulacji jest w przybliżeniu stały, a więc późna owulacja oznacza wydłużenie cyklu. No i mierząc temperaturę wykryjesz ewentualną bardzo wczesną ciążę bez żadnych testów. Odpowiedz Link
wanilia222 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 11:32 a w trakcie brania tabletek cykl tez sie zachowuje jak bez ich brania? czyli rozumiem, ze owulacja moze byc w dowolnym dniu cyklu i wtedy @ przychodzi np planowo w 28 dniu> czy jesli owu przesuneła sie np na 23dc to @ przyjdzie proporcjonalnie pozniej? Odpowiedz Link
lacitadelle Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 11:39 tabletki antykoncepcyjne zatrzymują owulację - na tym polega ich działanie. A krwawienie, które wtedy występuje, to nie jest miesiączka, tylko krwawienie z odstawienia. Taki "cykl" nie ma nic wspólnego z naturalnym cyklem kobiety. Jeżeli bierzesz lub zamierzasz zacząć brać antyki, to polecam czegoś się o nich dowiedzieć. Odpowiedz Link
wanilia222 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 12:59 a co robię? dowiaduje się własnie. to, ze hamuja owulację wiem, to jest oczywiste. I to ze @ to krwawienie z odstawienia też. Ale czym jest krwawienie z odstawienia? Dokładnie? jesli wynikiem złuszczania sie błony i usuwaniem niezapłodnionego jajeczka jest @ to czym jest krwawienie z odstawienia skoro nie ma owulacji?? I skoro analogicznie jest to tylko krwawienie z odstawienia czemu dziewczyny które na anty zaszły w ciaże nie dostaja tego krwawienia? Odpowiedz Link
lacitadelle Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 13:38 > a co robię? dowiaduje się własnie. na forum NPR dowiadujesz się o NPR, o tabletkach trzeba rozmawiać z lekarzem, a przede wszystkim trochę poczytać literatury fachowej (niestety, lekarze często wciskają antyki bez informowania, a co gorsza - bez robienia badań) i poszperać na innych forach, tutaj większość dziewczyn, o ile zna kwestię, to z teorii (tak jak ja, o tabletkach dowiedziałam się tylko tyle, że mam pewność, że nie chcę ich stosować). > to, ze hamuja owulację wiem, to jest oczywiste. I to ze @ to krwawienie z > odstawienia też. a wcześniej napisałaś: >a w trakcie brania tabletek cykl tez sie zachowuje jak bez ich brania? więc wywnioskowałam, że nie wiesz - jeżeli się pomyliłam, to przepraszam. > to czym jest krwawienie z odstawienia skoro nie ma owulacji?? krwawienie z odstawienia to zaprogramowana reakcja na spadek poziomu progesteronu. Po owulacji wzrasta poziom tego hormonu, który (w przypadku dojścia do zapłodnienia) jest produkowany przez całą ciążę. Jeżeli więc kobieta ma normalny cykl, a do zapłodnienia nie dojdzie, spada poziom progesteronu, co wywołuje krwawienie, a wraz z nim wydalane są tkanki, które były produkowane na wypadek ciąży. Jeżeli bierzesz antyki (czy np. luteinę na wywołanie "miesiączki"), dostarczasz organizmowi sztucznego progesteronu, przestajesz brać -> jego poziom spada, organizm reaguje krwawieniem, ale nic się przy okazji nie złuszcza ani nie wydala, bo nie było owulacji i nie zostało wyprodukowane. I ostatni przypadek: dziewczyny, które zaszły w ciążę w czasie brania tabletek - jeżeli zaszły, to znaczy, że tabletki z jakiegoś powodu nie zadziałały i doszło do owulacji i zapłodnienia, więc organizm będzie produkować progesteron samodzielnie do końca ciąży, jego poziom nie spada i nie ma krwawienia. Odpowiedz Link
bystra_26 nieskuteczność tabletek 19.07.07, 14:58 lacitadelle napisała: > I ostatni przypadek: dziewczyny, które zaszły w ciążę w czasie brania tabletek > - > jeżeli zaszły, to znaczy, że tabletki z jakiegoś powodu nie zadziałały i Nieplanowane ciąże mimo brania tabletek wynikają prawie zawsze z błedów użytkownika - zapomnienie wzięcia tabletki, przesunięcie wzięcia o n godzin, rozwolnienie i inne zaburzenia gastryczne, które powodują gorsze wchłanianie hormonów... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 11:46 Jeżeli po owulacji, która ma miejsce w 15 dc, przychodzi @ w 28 dc, to po owulacji w 35 dc przyjdzie @ w 48 dc. To nie jest przesunięcie "proporcjonalne", jeżeli chcemy się ściśle wyrażać, tylko "o tyle samo". Odpowiedz Link
asia_joasia Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 14:55 NIE WIEM CZY ZOSTAŁO TO DO KOŃCA WYJAŚNIONE, WIĘC DODAM, ŻE OWULACJA I MIESIĄCZKA SĄ ZE SOBĄ JAK NAJBARDZIEJ POWIĄZANE I TO TERMIN WYSTĄPIENIA OWULACJI DECYDUJE KIEDY WYSTĄPI NASTĘPNE KRWAWIENIE. Z REGUŁY MIESIĄCZKA WYSTĘPUJE PO OKOŁO 12-16 DNIACH OD OWULACJI I TEN ODSTĘP JEST STAŁY. ZMIENNA MOŻE BYĆ NATOMIAST LICZBA DNI PRZED OWULACJĄ. Odpowiedz Link
lacitadelle Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 11:34 wanilio, ponieważ Twoja odpowiedź nie jest do końca jasna, to może dodam, że w czasie brania tabletek NPR nie ma sensu, bo one hamują owulację - pewnie to wiesz, ale wolałam dopisać. Po ich ostawieniu, tak jak pisała horpyna, przyda się to tym bardziej, że dojście do równowagi hormonalnej może trochę potrwać i Twoje cykle mogą wariować, a dzięki NPR będziesz wiedziała, czy owulacja była i czy powinnaś się spodziewać miesiączki. Polecam linkownię - tam dużo potrzebnych praktycznych informacji. Odpowiedz Link
wanilia222 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 13:01 na innym forum dziewczyna przytaczala podrecznik do ginekologi z AM i było napisane, ze pol roku po odstawieniu Anty NPR nie ma sensu i sie nie sprawdza :/ Odpowiedz Link
nati1011 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 13:19 bolekarze wolą wciskać nam hormony - tak jest łatwiej dla nich, a i wakacje sponsor przy okazji załatwi. :/ W tym samym podręczniku pewnie napisali, że po porodzie i w okresie karmienia tez nie ma sensu, a wogóle, to jakaś metoda ze średniowiecza. Pisze tam tez pewnie, że trzeba mieć regularne cykle, brak stresu i broń boże nie wstawac o różnych porach. Czyli ta metoda nie nadaje się dla żadnej normalnej kobiety, poza zakonnicami może ;/ Zapewniam cię, że własnie jak pojawiają się problemy, to większość docenia ta metodę. Ja stosowałam NPR także zaraz po obu porodach, przy założeniu, że kolejna ciąża byłaby katastrofą zdrowotną. Ale NPR polega na obserwacji naturalnego cylku płodności. Przy tabletkach hormony sa dostarczane sztucznie. Nie ma (przynajmniej w większości przypadków) owu, nie ma śluzu i nie ma jajeczka. Występuje krwawienie z odstawienia - jak kiedyś czytąłam - po to by zachować pozory normalności, poniewąz kobiety podobno się denerwowały, jak nie miały okresu. Obecnie jednak coraz częściej i odważniej propaguje się metody, które krwawienie przewidują nie co miesiąc, a co pół roku lub nawet żadziej. Cóż świat się zmienia. Jeżeli nie masz wprawy, a ciąża będzie dużym problemem, to warto przez kilka pierwszych miesięcy po odstawieniu tabletek wspomagać się prezerwatywą. Po paru miesiącach bedziesz już znała swój organizm i niepowinno być większych kłopotów. Odpowiedz Link
lacitadelle Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 13:24 nie wiem, co dokładnie było napisane w podręczniku. Pytanie też, co masz na myśli poprzez sprawdza się, bo NPR jest stosowane: - w celu unikania poczęcia i wtedy może chodziło o to, że nie ma na początku okresu niepłodności względnej po miesiączce, a przed owulacją, jeżeli chodzi o niepłodność bezwzględną po owulacji to jest ona 100% pewna, inna sprawa, że po tabletkach często baaardzo długo trzeba na tę owulację czekać; - w celu zajścia w ciążę i ten przypadek jest dużo częstszy po odstawieniu anty i tu jest bardzo pomocne, aby zidentyfikować, czy organizm wraca do siebie po okresie stosowania sztucznych hormonów. Odpowiedz Link
bystra_26 NPR/FAM po tabletkach - da się 19.07.07, 15:04 Gwoli ścisłości: NPR to stosowanie metod objawowo-termicznych nie tylko dla poczęcia dziecka, z całą katolicką otoczką dotyczącą seksu. FAM to stosowanie metod objawowo-termicznych bez ideologii, np. ze wspomaganiem się prezerwatywami w czasie niepłodności względnej. 1. zasadniczo zaleca się odczekanie 3 cykli po braniu tabletek antykoncepcyjnych zanim zacznie się starania o dziecko 2. NPR/FAM w trakcie brania tabletek jest bez sensu - chyba, że chodzi o wyrobienie nawyku mierzenia rano temperatury i obserwacji sluzu przy każdej wizycie w toalecie 3. NPR/FAM po tabletkach może być stosowane od razu, ponieważ pozwala zobaczyć, czy organizm wraca do własnej gospodarki hormonalnej Odpowiedz Link
horpyna4 Re: wpływ tabletek anty na NPR 19.07.07, 15:16 Nie znam tego podręcznika, ale znam życie i ogólny poziom orientacji w tym temacie. Mogę cię zapewnić, że nie chodziło o NPR, tylko o kalendarzyk. Niestety dla wielu osób wciąż to oznacza to samo. Odpowiedz Link
lidek0 Re: wpływ tabletek anty na NPR 20.07.07, 06:44 Po odstawieniu tabletek może dojśc do zaburzeń hormonalnych, więc przed ewentualnymi staraniami warto się przebadać. Odpowiedz Link