aguska10 28.09.07, 06:51 Witam proszę poradźcie, co brać, aby przyśpieszyć jajeczkowanie. Tzn. miałam jajeczkowanie przewaznie 12-13 dnia, a teraz 19-20 dnia cyklu. Czy można cos brać, aby przyspieszyc jajeczkowanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivinka275 Re: jajeczkowanie jak przyspieszyć 28.09.07, 08:41 Można, ale tu potrzebna jest gruntowna konsultacja lekarska. Są stymulatory, które poprawiają pracę jajników, ale lekarz nie zleci ich bez konkretnej przyczyny. Jeśli masz prawidłową owulację niezależnie od tego, w którym dniu cyklu ona występuje - cieszcie się nią w danym momencie. Polecam tylko zbadać poziom prolaktyny, stres, który ją podwyższa może skutecznie opóżniać moment jajeczkowania. To wszystko oczywiście indywidualna sprawa, ale nie uważam, aby 20dc był niedobry na owulowanie :) Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
bystra_26 niestety 28.09.07, 09:20 Jakby się to dało robić domowymi sposobami bez szkodzenia sobie lekami (mogą rozregulować cykle), to NPR prawei by nie miał wad. Jak to wina prolaktyny, to można coś zrobić np. brać castangus. Niestety cechą fazy dojrzewania pęcherzyka jest jej zmienność, ponieważ organizm potrafi przesunąć owulację, kiedy warunki nie sprzyjają opłacalności ciąży. Stres, więcej pracy, wyjazdy, zmiana miejsca zamieszkania itp. mogą wpłynąć na cykl, ale... niestety reguły są regułami i jak kiedyś miałaś pierwszy skok 12-13 dc to czas wstrzemięźliwości się wydłuża. Odpowiedz Link
wiosenka1 Re: niestety 28.09.07, 11:14 Aguska powiem szczerze- nie wariuj, ja tez mam owu 17-22dc i jest ok. Castagnus tylko za zgodą lekarza po zbadaniu prl, to lek ziołowy ale może zaszkodzić, nie dla każdego jest to lek. I lepiej nie mieszać, a jak sie okaże że rozleniwisz jajniki i przestana sam owulować, ciesz się z 30 kilku dniowych cykli, niektore maja 50. Pozdrówka. Odpowiedz Link
bystra_26 inna perspektywa odkładających 28.09.07, 11:31 Na 99% po poście Aguski widzę, że ona ODKŁADA, wiosenko1. Taka zmiana dla starających (Twoja sytuacjia, wiosenko1) nie jest jakimś strasznym problemem, a dla odkładających JEST, bo my (odkładający) doświadczamy zazwyczaj dużego niedostatku współżycia, a długo się starający (choć cierpią z innego powodu) nie wiedzą, jak to jest! Przy skoku 11-12 dnia było 13-14 dni wstrzemięźliwośći tylko, a przy skoku dopiero 19-20 dnia jest 21-22. Czyli z 14 dni bez seksu robi się 21-22, i dodatkowo oliwy do ognia dolewa to, że musisz brać pod uwagę te cykle, gdzie skok był szybko, a po fakcie okazuje się, że MOŻNA BYŁO, bo teraz skok jest dopiero 19-20 dc... ale jak odkładasz, to musisz być bardzo strożna, bo NIE WIESZ, czy czasami bieżący cykl nie będzie znów z wczesnym skokiem. A jak jeszcze na upragnioną III fazę po tych 3 tygodniach bez niczego nałożą się czynniki uniemożliwiające korzystanie z tych niewielu dni, które ma się na seks... np. delegacja, choroba, uroczystość rodzinna na drugim końcu Polski, ząbkowanie dziecka... itp. TO CZŁOWIEKA TRAFIA SZLAG! Odpowiedz Link
ivinka275 Re: inna perspektywa odkładających 28.09.07, 12:27 Ups, w takim razie źle autorkę zrozumiałam. Ale podtrzymuję propozycję zbadania prl i pozdrawiam! Odpowiedz Link
bystra_26 popieram ivinko 28.09.07, 12:38 Bo jeśli wydłużenie związane jest ze zbyt wysoką prolaktyną, co można leczyć, to wtedy da się skrócić tę wstrzmięźliwość. Chyba sama wybiorę się na to badanie... Odpowiedz Link
ivinka275 Re: popieram ivinko 28.09.07, 12:55 Czego Wam obydwu w takim razie zyczę :D I podpowiem. Dużo się teraz mówi o nie zalecaniu badania prl z obciążeniem, niestety, u mnie rozjechane cykle były właśnie spowodowane drugą wartością czyli tą po mtc. Pierwsza w normie, książkowa, a druga skoczyła ponad 30x. Czyli hiperpro czynnosciowa, na która dostałam najpierw 1/4 potem 1/2 bromka. I już w pierwszym cyklu z bromkiem owulacja w 22-23, a nie w 27-28 dc, jak często bywało. Wiem, że to indywidualna sprawa, ale póki co jestem za zbadaniem prl po mtc, przynajmniej za pierwszym razem. Pozdrawiam, trzymajcie się! Odpowiedz Link
wiosenka1 prl 28.09.07, 22:25 zbadaj prl jak pisze Ivinka swoja odpowiedź ustosunkowałam do pytania autorki Odpowiedz Link